ZA LJUBITELJE KUHANJA

Pet začina koje možete uzgojiti u staklenki s vodom - probajte i nećete se pokajati

 /SHUTTERSTOCK

Volite kuhati, ali vam je draže svježe začinsko bilje od suhog, a ne da vam se uzgajati ga u teglama? Imamo rješenje, a za njega vam je dovoljna malo veća čaša ili staklenka s vodom. Naime, neke biljke mogu razviti korijen i rasti u vodi. Bitno je samo ne pretjerati s količinom grančica, staviti staklenku na mjesto s puno svjetla i promijeniti vodu jednom tjedno. Povremeno škaricama odrežite vrhove bilja kako bi ono moglo nanovo rasti. Neke biljke u staklenki mogu preživjeti i do godinu dana. Ovo je odlična ideja za zaposlene, jer ne zahtijeva gotovo nikakav trud, a svježi začini uvijek će vam biti nadohvat ruke.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Paprena metvica

Uzgajajte paprenu metvicu u čaši i povremeno otkinite koji list za pripremu biljnog čaja ili juhe. Također, metvica će odlično poslužiti kao dodatak osvježavajućim napitcima, koktelima i kolačima, a u staklenki može izdržati i do godine dana. Najbolje uspijeva na djelomično osunčanim ili sjenovitim prozorima.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Origano

Svježi origano možete koristiti u umacima za tjesteninu, juhama i na pizzi. Odličan je u salatama s rajčicom i u bolonjezu. Origano može narasti prilično velik, pa vodite računa da svoju biljku redovito orezujete.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Kadulja

Kadulja ima ugodan, a intenzivan miris pa je idealna za kuhinju. Možete je iskoristiti za jela s jajima, piletinom i janjetinom. Bitno je znati da kadulja ne treba puno vode i da ne smije biti izložena jakom direktnom suncu.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Bosiljak

Bosiljak dobro raste u vodi, a može se koristiti u brojnim umacima i juhama. Pokoji listić možete staviti na sendvič s rajčicom i mozzarelom. Začinite ga maslinovim uljem i dobili ste savršeni, a zdravi sendvič. Bosiljak voli sunce pa se pobrinite da vaša biljka bude na svjetlu minimalno šest sati dnevno.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Ružmarin

Osim što divno miriše, ružmarin je odličan dodatka jelima od piletine i svinjskoj pečenki. Čak i običan pečeni krumpir iz rerne bit će prava delicija ako ga začinite listićima ružmarina. Pazite samo da ne pretjerate, jer ružmarinima intenzivan miris i okus. Najbolje uspijeva kad je dugotrajno izložen sunčevoj svjetlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:04