VIDEO

Pogledajte kakav spa tretman biljke imaju u zagrebačkoj Heinzelovoj!

 VEDRAN PETEH/CROPIX
U novootvorenu kliniku za biljke odnijeli smo oštećenu aloe veru, a usput smo doznali i savjete o održavanju biljaka

Zagrebom se brzo proširila vijest o klinici koja nudi SPA tretmane za biljke, odnosno uslugu oporavka biljaka kojima je potrebno liječenje. SPA centar je otvoren u sklopu inovativnog projekta znakovitog naziva SPAs, a pokrenuli su ga tvrtke Vesela Motika, Van Vliet Flower Group i J van Vliet Zagreb te socijalno-uslužna zadruga Martinov Plašt u čijim se prostorima, u staroj Klaonici u Heinzelovoj ulici, i nalazi.

Kako bi iz prve ruke vidjeli kakav SPA tretman biljke imaju u zagrebačkoj Heinzelovoj, odnijeli smo oštećenu aloe veru čiji su se listovi počeli sušiti i mijenjati boju. U klinici su nas dočekali Sergej Lugović, poduzetnik i osnivač tvrtke Vesela Motika, te Roberta Vrkić, agronom.

- Prva faza po preuzimanju biljke je dijagnostika, koja definira fazu tretmana, a zatim slijedi proces oporavka biljke. Dijagnostika podrazumijeva pregled biljke i provjeru postoje li znakovi stresa, štetnika, bolesti ili drugih problema koji bi mogli utjecati na njezino zdravlje. Ukoliko biljka ima problema poput štetnika ili bolesti naš će tim pravilno primijeniti sigurne i učinkovite tretmane kako bi pomogao u njezinu oporavku, stvarajući najbolje moguće uvjete za tu biljku, uključujući pravilno osvjetljenje, zalijevanje i temperatutu, kako bi napredovale - pojasio nam je Lugović.

image

U kliniku smo odnijeli oštećenu aloe veru

VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Dodao je da oporavak, ovisno o bolesti, može trajati vrlo kratko, a može trajati i do godine dana.

- Nakon što se biljka dovede do određene zdrave faze, dogovara se preuzimanje, a onda je na klijentu da ju pravilno održava uz, naravno, naše jasne i jednostavne preporuke kako poboljšati njezino zdravlje uz savjete o pravim hranjivim tvarima i gnojivima - istaknuo je.

image

Vađenje biljke iz posude i provjeravanje njezina korijena

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Znakovi zdravog korijena su njegova čvrstoća, svijetla bijela boja i izostanak neugodnog mirisa

VEDRAN PETEH/CROPIX

Brigu o našoj aloe veri potom je preuzela Roberta, te nam usput dala i nekoliko korisnih savjeta.

- Vađenjem biljke iz posudice provjerava se je li korijen vlažan i je li došlo do njegove truleži zbog prezalijevanja. Neke biljke ne vode pretjerano zalijevanje uslijed čega korijen može postati mokar i gnjecav te počne truliti, što se prenosi na cijelu biljku koja zbog prevelike vlage gubi boju na listovima i počne na sebe navlačiti gljivične bolesti. Znakovi zdravog korijena su njegova čvrstoća, svijetla bijela boja i izostanak neugodnog mirisa - rekla je Roberta Vrkić, dodajući kako se provjerava i je li došlo do promjene boje listova ili njihovog sušenja, te se na temelju pregleda određuje terapija.

image

Rezanje suhih listova

VEDRAN PETEH/CROPIX
image

Presađivanje biljke

VEDRAN PETEH/CROPIX
image
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Korijen ove aloe vere je u redu, ali smo odrezali suhe listove te ju presadili u veću posudu. SPA terapija najčešće podrazumijeva presađivanje biljke uz pravilno zalijevanje, odnosno smanjenje ili dodatak vode. Također, biljka se stavlja u prostoriju u kojoj se umjetnom rasvjetom i ventilatorima reguliraju temperatura i vlaga, a ukoliko se uoče promjene na listovima, poput žutih i smeđih mrlja, može se dodati prihrana na bazi kalija ili dušika - rekla je.

Također, dodala je, ukoliko naknadno primijetimo da se donji listovi ne oporavljaju, možemo ih odrezati te njihovu želatioznu masu koristiti za njegu tijela. Uz savjet o pravilnom zalijevanju i pozicioniranju biljke (našoj aloe veri ne odgovaraju prevelika vlaga i previše svjetlosti), isti smo ju dan odnijeli doma.

image

Ako primijetimo da se donji listovi ne oporavljaju, savjetovali su nam da ih odrežemo te želatioznu masu koristimo za njegu tijela

VEDRAN PETEH/CROPIX

Zanimalo nas je i kako inače izgleda cijeli proces.

SPAs nije otvoren za svakodnevno posjećivanje, a dolazak se dogovara unaprijed. Prvenstveno je namijenjen za poslovne korisnike, ali i za građane Zagreba. Klijenti uz prethodni dogovor mogu zatražiti da se biljke kojima je potreban oporavak ili liječenje preuzmu, nakon čega se ocjeni njihovo stanje te rizici vezani za oporavak. Moguće je i izaći na teren, kod klijenta napraviti dijagnostiku te na temelju iste dati procjenu troškova.

image

Sergej Lugović i Roberta Vrkić iz Vesele motike

VEDRAN PETEH/CROPIX

Osim što nudi SPA tretman za biljke, ovaj projekt nudi i stvarnu promjenu na različitim razinama društvene odgovornosti. Naime, na oporavku biljaka uz podršku stručnih osoba iz područja agronomije i hortikulture sudjeluju i osobe s invaliditetom!

- Osobe s invaliditetom, članovi zadruge Martinov plašt, već su uključene kroz pomoćne radove, a naš kratkoročni cilj je zaposliti, za početak, jednu osobu s invaliditetom - rekao je Lugović.

SPAs se istovremeno se bavi i zbrinjavanjem bilja koje vlasnici više ne žele ili ne mogu održavati te zbrinjavanjem bilja koje ostaje neprodano po trgovačkim lancima, dućanima ili uredima koji se sele ili zatvaraju. U tom slučaju se donirane biljke pregledaju te ukoliko postoji potreba liječe, nakon čega mogu služiti za prodaju ili kao pomoć u terapiji osoba s invaliditetom.

image

Trenutačni kapacitet SPA centra je oko 150 biljaka, ovisno o veličini samih biljaka

VEDRAN PETEH/CROPIX

- Uz ozbiljniju infrastrukturu projekt bi se mogao dalje razvijati. Primjerice, donirane i izliječene biljke bi osobe s invaliditatom mogle koristiti u hortiterapiji, dok bi se se s druge strane mogle komercijalno ponuditi na tržištu, čime bismo osigurali sredstva za daljnji razvoj i isplatu plaća zaposlenim osobama s invaliditeom -

Trenutačni kapacitet SPA centra je oko 150 biljaka, a najveći izazov za sada predstavlja logistika, budući da proces preuzimanja i transporta biljki funkcionira različito za određene segmente korisnika usluge, te same veličine biljke. No, prostora za razvoj ima.

image

Biljka nakon dva tjedna u SPAs-u

Sergej Lugović

- Imamo potencijal da relativno mali projekt izraste u veći i puno ozbiljniji, bitno je osigurati infrastrukturu. Dugoročni cilj projekta je približiti korištenje naprednih, zelenih tehnologija i uzgoj biljaka u kontroliranim uvjetima, odnosno dati ljudima znanje kako održavati bilje i dati mu dodanu vrijednost, s obzirom na klimatske promjene, ali i činjenicu da imamo dosta uvoznog bilja. Mi istražujemo načine održavanja ukrasnog bilja, a ukoliko se ovaj model sa SPAs centrom pokaže zadovoljavajućim, uz definiranje cijelog procesa i poslovnog modela, može se primijeniti u drugim zemljama EU - zaključio je Lugović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:13