Vrijeme je za akciju

Pripremite svoj boravak na otvorenom na vrijeme. 6 važnih stvari pri uređenju vrta

 ONURDONGEL/GETTY IMAGES
Nema ničeg ljepšeg od sanjarenja s prijateljima na terasi i uživanja u lijepo uređenom eksterijeru.

U želji da vas potaknemo na akciju, u ovom vam postu donosimo šest ključnih savjeta koji će vam olakšati da uredite svoj vrt ili terasu i pozdravite ovo najveselije godišnje doba kako priliči.

image
PIETREK, SIBYLLE/LIVING4MEDIA

NAPRAVITE POPIS VRTNOG NAMJEŠTAJA

Prije nego što odjurite u trgovinu, napravite reviziju stvari koje već imate. Pogledajte što imate, što treba zamijeniti, a što popraviti. Osim toga, predsezona je dobro vrijeme za kupnju novog namještaja (cijene su više kada je vani lijepo). Budući da je otvoreni dnevni prostor "produžetak" doma, izaberite komade koji će pratiti stil uređenja interijera.

image
/SHUTTERSTOCK

POSADITE TRAJNICE

Ako već sada krenete sa sadnjom biljaka, možete se na vrijeme riješiti korova i posaditi biljke koje će najbolje odgovarati vremenskim uvjetima i podneblju u kojem živite. Jednom kada odredite koje će biljke najbolje odgovarati vašem vrtu, balkonu ili terasi razmislite o paleti boja. Pritom također razmislite i o biljkama koje privlače pčele, što vam možda zvuči zastrašujuće, ali pčele su prirodni oprašivači i bitne su ako želite da vam biljke cvatu.

image
IBL BILDBYRA AB/PETER ERICSSON/LIVING4MEDIA

NAPRAVITE SI HLAD

Znamo da je gušt biti vani tijekom toplijih mjeseci, ali cjelodnevna izloženost direktnom suncu može zaista biti opasna. Na vrijeme se pripremite i napravite zaštitu od sunca primjerenu prostoru na kojem boravite. Ne morate se ograničiti na jednostavne vrtne kišobrane. Danas postoji mnogo dobrih opcija, od pergola do jedara.

image
ONURDONGEL/GETTY IMAGES

OSVIJETLITE TERASU

Postoji mnogo načina na koje možete stvoriti lijepu atmosferu. Mogu to biti lampice koje već imate ili moderna rasvjeta za eksterijer ako ste voljni potroštiti nešto više novca. Solarna rasvjeta ili LED svjetla mogu vam poslužiti za osvjetljenje nogostupa ili isticanje ograde, kuće ili lišća, dok lanterne ili lampice iznad stola mogu stvoriti romantičnu atmosferu.

image
MANDUZIO, MATTEO/LIVING4MEDIA

OBJESITE ZAVJESE NA OTVORENOM

Intiman osjećaj u eksterijeru možete stvoriti jednostavnim dodavanjem zavjesa u potpunosti ili djelomično. Učvrstite kuke, provucite štap, objesite zavjese i uživajte u njihovu lepršanju na povjetarcu.

image
VICTOR MALYUSHEV/UNSPLASH/

NAPRAVITE ZEN OAZU

Dokazano je da priroda ima dobar učinak na um i tijelo. Stoga stvorite prostor u vrtu u kojem ćete se moći opustiti, vježbati jogu, čitati i zaboraviti na sve brige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 19:29