MALI NAMETNICI

Riješite se biljnih ušiju ovim prirodnim sredstvima

 /SHUTTERSTOCK

Biljne uši napadaju gotovo sve vrste biljaka, a ako ih se na vrijeme ne riješite, mogu napraviti veliku štetu na cvijeću, u vrtu i povrtnjaku. Srećom, postoji mnogo prirodnih sredstava za borbu protiv tih štetočina. Bitno je početi ih koristiti čim ste primijetili biljne uši, jer ćete ih se kad zahvate veliki broj biljaka teško riješiti. Evo nekoliko prokušanih metoda.

image
/SHUTTERSTOCK

Pomiješajte dvije trećine vode i jednu trećinu alkohola pa poprskajte kolonije lisnih uši. Ovo rješenje ima ulogu ubijanja jajašaca i malih larvi, te je dobar tretman za biljne uši u prvoj fazi napada. Za bolje djelovanje ponovite tretman nakon dva dana.

Druga metoda je otopina koju možete napraviti tako da u 100 mililitara suncokretovog ulja dodate tri zgnječena češnja bijelog luka. Ostavite preko noći pa izvadite češnjak. Ulje stavite u bocu s raspršivačem, promućkajte i pošpricajte po biljnim ušima.

image
/SHUTTERSTOCK

Možete koristiti i čaj od majčine dušice ili lavande, ali ne očekujte da ćete se ušiju riješiti odmah. Potrebno je barem dva do tri prskanja u razmacima od dva dana. Za uši je poguban i procijeđeni sok od kiselog kupusa, no s njim treba oprezno jer ima veliku količinu soli pa može ubiti i biljku. Ovo koristite samo ako ništa drugo ne daje rezultate. Poprskajte sok od kiselog kupusa direktno na uši, ne po cijeloj biljki i riješit ćete se malih nametnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:47