POSTOJI VIŠE NAČINA

Skupljanje kišnice nije tako komplicirano, a ovim postupkom štedite vodu i novac

 /SHUTTERSTOCK
Praksa skupljanja kišnice dobiva novu važnost kako se učinci klimatske krize ubrzavaju

Skupljanje kišnice je praksa prikupljanja i skladištenja kišnice za ponovnu upotrebu, umjesto da voda otječe i apsorbira se u tlo ili kanalizira u odvode, potoke ili rijeke. To je jedan od najlakših načina da uštedite vodu kod kuće i istovremeno smanjite svoje račune. Bilo da se odlučite za prilagođeni sustav ili jednostavnu metodu prikupljanja poput bačve za kišu, skupljanje kišnice je pametan i održiv izbor.

Praksa skupljanja kišnice dobiva novu važnost kako se učinci klimatske krize ubrzavaju, a dijelovi svijeta doživljavaju sve dugotrajnije suše, iscrpljivanje podzemnih voda i onečišćenje slatke vode. Sakupljanje kišnice osigurava izvor čiste slatke vode na mjestima gdje je voda rijetka, onečišćena ili dostupna samo sezonski. Osim toga, skupljanje i skladištenje kišnice može biti jeftiniji način (u usporedbi s desalinizacijom ili cjevovodom vode na velike udaljenosti) koji jamči sigurnu, čistu vodu za piće i kućnu upotrebu, kao i za vrtlarstvo, napajanje stoke ili poljoprivredu.

image
/SHUTTERSTOCK

Iako postoje razne vrste modernih sustava za prikupljanje kišnice, skupljanje kiše drevna je praksa. Antropolozi vjeruju da je mogućnost prikupljanja i skladištenja vode išla ruku pod ruku s razvojem poljoprivrede, posebno u sušnim okruženjima. Cisterne za skladištenje kišnice pronađene su u zajednicama još u doba neolitika, a do 2500. godine prije Krista mogle su se pronaći na području današnjeg Izraela i grčkog otoka Krete, a kasnije u Rimskom Carstvu, Istanbulu, pa čak i Veneciji. 

Kako prikupljati kišnicu: Prikupite, pohranite, ponovno upotrijebite

Najosnovniji sustavi skupljanja kišnice uključuju način skupljanja kišnice (što može biti jednostavno poput krova kuće), način usmjeravanja vode (kao oluk i odvodna cijev) i mjesto za skladištenje vode (kao bačva). Zbog nedostatka filtracije i odgovarajućeg skladištenja, voda prikupljena iz ovako jednostavnog sustava bila bi prikladna samo za osnovnu upotrebu kao što je zalijevanje vrta, gašenje požara ili kao siva voda - poput vode iz WC školjke.

Složeniji sustav koji bi omogućio više potencijalnih krajnjih upotreba vode uključivao bi sustav prikupljanja i nekoliko slojeva filtera koji bi spriječili prljavštinu i krhotine. Odgovarajući spremnik za skladištenje trebao bi imati način da sigurno rukuje preljevnom vodom i biti izrađen od materijala koji neće onečistiti vodu i koji će spriječiti rast bakterija. Taj bi spremnik zatim trebao biti spojen na kontrolni sustav koji može dodatno filtrirati vodu za čistoću pitke vode ako je potrebno, ili barem na monitor koji prati razinu vode. Konačno, sustav bi zahtijevao pumpu za usmjeravanje vode, mjerač protoka i sustav za sprječavanje povratnog toka, a sve bi to trebalo biti spojeno na izvor napajanja.

image
Stormsaver Ltd

Skupljanje kišnice u odnosu na recikliranje sive vode

Skupljanje kišnice može biti dio većeg sustava koji uključuje recikliranje sive vode, ali to nije ista stvar. Sive vode sve vrste kućnih otpadnih voda koje nisu iz zahoda. To uključuje otpadne vode iz kuhinjskih i kupaonskih sudopera, tuševa i kada, perilica rublja i perilica posuđa. Ima manje potencijalnih uzročnika bolesti ili patogena od toaletne vode, pa ju je jednostavnije tretirati za ponovnu upotrebu.

Siva voda može se reciklirati na licu mjesta u kući, u stambenoj zgradi, uredu ili hotelu, a može se koristiti za ispiranje zahoda (po čemu se naziva crna voda), zalijevanje vrta ili travnjaka ili za usjeve. Ponovna upotreba sive vode često je osmišljena u sustavu skupljanja kišnice kao način da prikupljena voda ide dalje, jer se može koristiti više puta. Na primjer, sakupljena kišnica mogla bi se filtrirati i pohraniti te prvo upotrijebiti u tušu ili perilici rublja, a zatim bi se siva voda iz tih zadataka mogla skupiti i koristiti za zalijevanje krajobraza.

Korištenje sive vode također smanjuje količinu otpadnih voda koje je potrebno sakupiti i pročišćavati, ako je kanalizacija ograničena.

Prednosti koje se neprestano množe

Sakupljanje kišnice ima niz prednosti osim smanjenja potražnje za lokalnim slatkovodnim resursima. Skupljanjem kišnice tijekom oluje smanjuje se otjecanje oborinske vode, što može preplaviti lokalne kanalizacijske sustave i rezultirati zagađivanjem.

Skupljanje kišnice također može smanjiti eroziju u posebno suhim sredinama gdje je česta pojava i smanjiti poplave u niskim područjima.

Naravno, ako plaćate vodu iz gradskog izvora, sakupljanjem vlastite vode uštedjet ćete novac na računu za vodu. Nije vam potrebna nikakva filtracija ako ju koristite za zalijevanje ili navodnjavanje krajolika; zapravo, može biti još bolja opcija za vrtove, jer ne sadrži otopljene soli, minerale i druge kemikalije.

Prednosti ove prakse prepoznate su u mnogim gradovima diljem svijeta koji sada zahtijevaju ili potiču sustave prikupljanja kišnice. Na primjer, gradovi u Australiji, Keniji, Kini, Brazilu i Tajlandu koriste masovno sakupljanje kišnice, a zračna luka u Frankfurtu u Njemačkoj prikuplja kišnicu za korištenje u toaletima terminala i uređenju okoliša.

image
Studio Bas van der Veer

Korištenje skupljene kišnice

Sakupljena kišnica može se koristiti na gotovo sve načine. Može se koristiti voda iz bunara ili drugih izvora. Ako se voda koristi za piće (pitko), pripremu hrane ili drugu izravnu ljudsku potrošnju, potrebno ju je filtrirati kako bi se poboljšao okus i uklonili patogeni, pijesak i druge čestice. U najmanju ruku, treba ju kuhati na laganoj vatri najmanje jednu minutu kako bi se ubili organizmi koji uzrokuju bolesti.

Korištenje na otvorenom

Vrtovi i uređenje okoliša

Bazeni

Voda za stoku

Kućanski poslovi poput pranja automobila

Vodene značajke kao što su kupke za ptice ili fontane

Suzbijanje požara

Unutarnja upotreba

Perilica za rublje

Perilica suđa

Tuširanje

WC

Sudoper

image
/SHUTTERSTOCK

Načini skupljanja kišnice

Postoji mnogo načina za prikupljanje kišnice, od osnovnih "uradi sam" do složenih sustava. Najvažnije pitanje je za što ćete koristiti vodu. To će odrediti koliko joj je potrebno filtriranja i nadzora te koliko će vaš sustav biti složen i skup.

Osnovni sustav koji skuplja kišnicu s krova putem odvodnih cijevi i bačve ili spremnika idealn je za vanjsku upotrebu—za zalijevanje biljaka ili druge vanjske poslove. To je općenito poznato kao "skupljanje kišnice s krova", a ovi sustavi ne zahtijevaju mnogo više održavanja od uobičajenog čišćenja oluka. Ako imate bačvu na dnu izljeva s poklopcem koji se može skinuti, provjerite je li poklopac čvrsto pričvršćen kako se životinje ne bi popele unutra i utopile; redovito ga provjeravajte.

Drugi sustav je "prikupljanje površinskog otjecanja", gdje se višak kiše na tlu prikuplja kroz nešto složeniji niz prjenosnika. Možda ćete htjeti upotrijebiti ovaj pristup ako skupljate kišnicu za kućanstvo - za umivaonike, tuševe, perilice rublja i zahode (ili vani za bazen).

Sakupljena voda za te potrebe zahtijeva dobar osnovni filtar ili dva (i te filtre treba nadzirati i redovito mijenjati). Vodu treba čuvati u cisterni otpornoj na bakterije, koja može biti nadzemna ili ukopana, a trebat će vam pumpa za pomicanje vode kamo treba. Ovu vodu treba redovito koristiti; ako predugo stoji neiskorišten, bakterije će se razmnožavati osim ako se ne tretira kemijski ili na neki drugi način. Također ćete htjeti osigurati da voda ne dođe u dodir s olovom, teškim metalima ili drvetom tretiranim zaštitnim sredstvima na vašem krovu, ako vam to služi kao slivno područje.

Najbolji materijali za krovove koji će se koristiti za sakupljanje kišnice su škriljevac, aluminij i pocinčano željezo. Konačno, morat ćete instalirati cjevovod u svoju kuću kako biste doveli pohranjenu kišnicu do uređaja ili slavina u kojima želite koristiti vodu. Troškovi svih ovih stavki variraju ovisno o postojećem vodovodu.

image
/SHUTTERSTOCK

Sustav pitke vode

Najveća razina složenosti za sustav skupljanja kišnice je stvaranje pitke vode. Ovi bi sustavi uključivali sve prethodno spomenute troškove, uključujući određivanje sigurnog područja sakupljanja, filtraciju, sigurno skladištenje, pumpanje i dodatno filtriranje ili obradu, kao i dodatne cjevovode i pumpe.

Filtriranje za ovu vrstu sustava nije jeftino i zahtijeva priličnu količinu održavanja, budući da bi svaka zanemarena zamjena filtera mogla ugroziti kvalitetu vode i dovesti do bolesti, pa čak i smrti. Međutim, ovo bi ulaganje moglo učiniti vaš dom ili zgradu samodostatnima i, ako je u vašem području dostupna odgovarajuća količina kišnice, moglo bi značiti da ne morate biti priključeni na gradsku vodovodnu mrežu ili kopati bunar.

Sve je veći broj tvrtki i stručnjaka koji mogu raditi s vama na bilo kojem od gore navedenih sustava i osigurati da dobijete kombinaciju filtara, spremnika, monitora, pumpi i cijevi koje trebate za svoju lokaciju i potrebe za vodom.

Kada je u pitanju sigurnost vode u vašem domu (osobito vode za piće)—čak i ako želite sami obaviti posao sastavljanja sustava—ima smisla konzultirati stručnjaka za smjernice. Želite to učiniti kako treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:34