JOŠ JE I PRIRODAN

Svi koji su probali ovaj pripravak od 0.99 eura za uništavanje korova, kunu se u njegovu učinkovitost

 DEAN CLARKE/SHUTTERSTOCK
Uništiti korov u vrtu može biti jedan od najtežih zadataka, zato vam donosimo brzo, jeftino i efikasno rješenje

Ponekad je bitka s korovom u vrtu toliko naporna da nam se čini da će nas nadvladati. Korov doista zna iskušati strpljenje do srži, šulja se tamo gdje mu nije mjesto i uvlače tamo odakle ga je teško izvući. Iako postoji mnogo različitih kemijskih sprejeva za suzbijanje korova, neki od njih mogu biti prilično opasni i skupi. Iz tog razloga, neki od vas bi mogli razmotriti korištenje soli za uništavanje korova.

image
/SHUTTERSTOCK

Možete li se uništiti korov solju?

Iako se uništavanje korova solju može činiti čudnim, djelotvorno je ako se koristi oprezno. Sol je jeftina i lako dostupna. Sol dehidrira biljke i remeti unutarnju ravnotežu vode u biljnim stanicama.

Sol je najbolje koristiti za male vrtove gdje će se lako razrijediti kišom ili zalijevanjem. Ako se sol koristi u velikim količinama, može stvoriti uvjete u tlu koji neće biti prikladni za uzgoj biljaka neko vrijeme.

Recept za pripravak od soli protiv korova

Napraviti smjesu za uništavanje korova od soli kod kuće nije teško. U vodu možete dodavati kamenu ili kuhinjsku sol dok se ne otopi. Za početak napravite prilično slabu smjesu – omjer vode i soli 3:1. Možete povećavati količinu soli dnevno dok sol ne počne ubijati ciljnu biljku. Dodavanje malo sredstva za pranje posuđa i bijelog octa pomaže u djelotvornom uništavanju korova. Smanjuje površinsku napetost vode, što omogućuje biljci da apsorbira otopinu soli.

image
DEAN CLARKE/SHUTTERSTOCK

Kako koristiti sol za uništavanje korova

Nanošenje soli na korov mora biti vrlo pažljivo kako bi se izbjeglo oštećenje obližnje vegetacije. Koristite lijevak da usmjerite slanu vodu na korov; to će spriječiti prskanje otopine. Nakon što nanesete otopinu, dobro zalijte sve obližnje biljke. To će pomoći ublažiti štetu i uzrokovati ispiranje soli ispod zone korijena biljaka.

Oprez

Često pitanje koje postavlja vrtlari je: "Mogu li sipati sol na zemlju da ubijem korov?" Ovo nije dobra praksa jer lako može oštetiti okolnu vegetaciju i tlo. Metoda uništavanja korova uz pomoć soli najbolje funkcionira ako se sol razrijedi i nanese izravno na korov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:58