Mirisno i ljekovito

Top 5 začina za uzgoj u proljeće. Ovo su najbolji začini za proljetno vrtlarenje

 JALAG/SZCZEPANIAK, OLAF/LIVING4MEDIA
Kuhinjsko začinsko bilje obuhvaća cijeli niz biljaka koje se mogu koristiti svježe ili sušene kao začini za topla i hladna jela

Začinsko bilje ima dugu tradiciju. Od začinskog bilja mogu se proizvesti čajevi, preljevi, ekstrakti, tinkture i ljekovite masti. Bosiljak potiče probavu, ublažava grčeve i umiruje. Paprena metvica pozitivno utječe na žučni mjehur, ublažava bolesti dišnih putova te suzbija želučane i crijevne tegobe. Matičnjak ima antibakterijska svojstva i umirujuće djelovanje.

Čovjek od prapovijesti miješa razno začinsko bilje s hranom. Pri tome može biti riječ o korijenju, peteljkama, listovima, cvjetovima, plodovima, sjemenkama, kori ili drugim dijelovima začinskog bilja. Začinsko bilje u prirodi većinom raste na poroznim tlima bogatim vapnom i humusom. Suviše vlažno tlo, tlo bogato hranjivim tvarima ili prekomjerno gnojeno ilovasto tlo nije optimalno. Unatoč tome, većinom se može uzgajati u vlastitu vrtu ili čak na prozorskoj klupčici.

Međutim, začinsko bilje ne mora se koristiti samo kao prilog jelima, već nudi bogat izbor i u obliku čaja. Paleta seže od jednostavnih biljnih čajeva, koji se spravljaju za užitak, sve do medicinskih mješavina, koje mogu pomoći pri gotovo svim oblicima tegoba. Svježe začinsko bilje može se čuvati u hladnjaku, za razliku od sušenog, koje se mora čuvati na tamnom i suhom mjestu.

Brojno začinsko bilje dolazi iz Sredozemlja te je naviknuto na više temperature, pregršt sunčeva svjetla te blaže zime. Začinsko bilje stoga propisuje brojne uvjete u pogledu svoje lokacije. Unatoč tome, često se može uzgajati u vlastitu vrtu ili pak na balkonu. Dakle, ako želite obogatiti svoj vrt, balkon ili kuhinju finim začinima, pogledajte koje su vrste idealne za uzgoj u proljeće!

Prvo, lavanda. Zbog svog mirisa ova se biljka danas široko koristi u mnogim dijelovima svijeta. Ne služi samo kao ukras, već pruža i fizičko olakšanje tjelesnih bolova.

Druga na listi je aloe vera. Ako volite pripremati domaće lijekove, onda je ova biljka prava za vas!

Nanošenje DIY kreme od aloe vere može ublažiti opekline i ubode. Ovu je biljku također jednostavno uzgajati: samo je držite na sunčanom mjestu, uzgajajte je na otvorenom od proljeća i vratite je u kuću tijekom listopada kako biste je zaštitili od mraza.

Sljedeći je timijan. Smatra se začinom koji je najlakše uzgajati kod kuće. Vrlo je koristan u dodavanju okusa jelima, poput juha i variva. Pa ako želite svoja jela učiniti ukusnijima, pokušajte u njih dodati malo lišća domaćeg timijana.

NAJBOLJI ZAČINI ZA PROLJETNO VRTLARENJE

Lavanda

Miris lavande je gotovo odmah prepoznatljiv, a podjednako je privlačan muškarcima i ženama. Želite se opustiti nakon radnog dana? Stavite pupoljke lavande ili eterično ulje u toplu kupku ili stavite vrećicu lavande ispod jastuka. Ne možete pogriješiti s ovom divnom, predivnom biljkom.

Aloe vera

Lako se uzgaja, ali ju treba držati na sunčanom mjestu i zaštititi od mraza. Stavite biljke na otvoreno u proljeće i vratite ih zatvoreno u listopadu prije prvog mraza. Kada je aloe vera u stanju mirovanja, potrebno joj je malo ili nimalo brige osim zaštite od hladnoće. Tijekom zimskih mjeseci treba jako malo vode.

Timijan/majčina dušica

Timijan (Thymus Vulgaris) nekoć se davao grčkim vojnicima prije borbe kako bi im podario hrabrost i snagu. Danas se ovaj klasični sredozemni začin posebno rado upotrebljava za pripremu mediteranskih jela.

Timijan tvori isprepletene izdanke dugačke između deset i 40 centimetara, čija je unutrašnjost drvena. Uski listovi imaju kratke dlačice s donje strane. Za začin se upotrebljavaju tanke grane, koje se tijekom ubiranja odrezuju, suše i sjeckaju.

Svježi timijan tamnozelene je boje. Može se konzumirati sirov, kuhan, pečen ili kuhan na pari te ima prilično jedinstven okus koji se odlikuje svježom i aromatičnom notom. Timijan sadrži brojna eterična ulja, koja su zaslužna za njegov iznimno pikantan miris. Može se dodati varivima, juhama i umacima, a dobro će poslužiti i u marinadi od vina ili citrusa.

Ružmarin

Ružmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova. Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa. Koristi se za aromatiziranje povrća i mesnih jela. Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te tako poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju.

Ružmarin treba puno sunca i zaštitu od hladnih vjetrova. Potrebna mu je dobra drenaža i vapnenasto tlo. Može se uzgajati u posudama u zatvorenom na sunčanom mjestu, a preko ljeta ga se može ukopati u zemlju. Manje količine lišća mogu se brati cijele godine, ali većinu lišća treba skupiti prije cvatnje.

Peršin

Peršin je začin idealan za uzgoj na balkonu jer dobro raste u malim posudama i zahtijeva djelomičnu sunčevu svjetlost. Zato odaberite mjesto koje je djelomično zasjenjeno. Ova biljka, sporo raste i preferira svježa tla bogata hranjivim tvarima. Ne treba ju pretjerano zalijevati, ali treba održavati tlo vlažnim. Najbolje uspijeva na temperaturama između 5-26 C. što ju čini savršenim izborom za balkone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:38