ovo trebate znati

Trik vrtlara za bolji urod rajčice: Posadite je ovako, rodit će duplo više, a bolesti joj neće ništa

 /SHUTTERSTOCK

Toplo vrijeme podsjeća nas da je krajnje vrijeme za rad u vrtu, a sadnja rajčica trebala bi se dogoditi već sredinom travnja, dakle sada. Iskusni vrtlari znaju da postoje dva ispravna načina za sadnju rajčica otpornih na bolesti. Samo tako rajčice mogu odoljeti svim bolestima i nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Bočna sadnja

Ovo se može činiti bizarnim, ali za to postoji dobar razlog. Rajčice se moraju saditi duboko, jer kada su one u pitanju – sve je u korijenu! Rajčica pušta korijenje gdje god joj je stabljika zakopana. Čim stabljika rajčice dotakne tlo, pustit će sitno bijelo korijenje. Rajčica kroz korijen (kao i svaka biljka) uzima iz zemlje ono što joj je potrebno za rast i razvoj. Što dublje zakopate sadnicu rajčice, to će razviti veći i jači korijen. Što više korijena ima, to će rajčica moći apsorbirati više hranjivih tvari i vode. Dodatno korijenje pomoći će biljci da ostane uspravna pod pritiskom vjetra, piše Stil.Kurir. Ako rajčice rano posadite duboko u zemlju, one će ostati netaknute jer će ih tlo zaštititi od hladnoće i proljetnog mraza.

Koliko duboko treba posaditi presadnice rajčice?

Vrtlari kažu da treba staviti do dvije trećine biljke rajčice u zemlju kako bi biljka u potpunosti razvila snažno korijenje. Prvo izmjerite biljku kako biste bili sigurni da ste napravili dovoljno veliku rupu prije sadnje - vjerojatno će biti dublja nego što mislite. Najbolje vrijeme za sadnju presadnica rajčice je kada narastu na oko 15 do 30 centimetara. Uklanjanje donjeg lišća i stabljika nije važno - oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ih ukloniti ako će to olakšati sadnju.

Priprema tla

Pazite da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korijenski sustav neće moći rasti i prodrijeti kroz zbijeno tlo, čineći proces duboke sadnje beskorisnim. Zemlju najprije prekopajte dok ne postane rahla, a zatim možete dodati kompost.

Sadnja

Postoje dva načina duboke sadnje rajčice: metoda rupe i metoda bočne sadnje u jarak.

Metoda duboke rupe

Metoda duboke rupe je najčešća, ali može biti teška u zbijenom tlu. Rupa bi trebala biti dovoljno duboka da zakopa veći dio stabljike, do malo ispod vrha lišća.

Rov metoda - bočna sadnja

Metoda rova ​​idealna je ako je vaše tlo malo zbijeno ili ako ne možete iskopati rupu dovoljno duboku da u nju stanu pune dvije trećine biljke rajčice. Jarka bi trebala biti duboka oko 15 centimetara, a duljina bi trebala odgovarati dvije trećine visine biljke rajčice. Položite biljku rajčice na bok pod blagim kutom tako da gornji listovi budu otkriveni, nasipajući zemlju oko stabljike. Biljka će se s vremenom ispraviti rastući prema suncu. Potpore, poput greda ili stabljika, pomoći će rajčicama da rastu uspravno. Kada koristite metodu sadnje u rov, ili pričekajte da biljka izraste uspravno prije postavljanja nosača poput kaveza ili postavite kolac uz vodoravnu stabljiku i pričekajte da se ispravi prije nego što je vežete za kolac.

Zalijevanje

Kada sadite rajčice, na vama je da ih dobro zalijete. Dobro zalijevanje potiče rast korijena i širenje prema dolje - to je upravo ono što želite iskoristiti kada rajčicu sadite duboko. Obavezno dobro zalijevajte tijekom vegetacije kako biste održali jak, zdrav korijenski sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:57