Žao vam je pustiti da propadnu

Uspjeli ste! Uzgojili ste raznovrsne začine. I što sad?

 Rebecca Matthews, Unsplash
 

Uspjeli ste! Uzgojili ste raznovrsne začine u svom vrtu na balkonu. I što sad? Osim što su lijep prizor, korisni su pri kuhanju, naravno. No ako ih ne možete odmah potrošiti, a žao vam je pustiti da propadnu kad ste ih već uspjeli održati na životu, donosimo vam par ideja što s njima jednom kad izrastu.

Posušite svoje začinsko bilje.

Odabrane biljke uberite prijepodne, prije nego sunce počne uništavati svježe esencijalno ulje u listovima. Isperite odrezane stabljike, uklonite povenule listove, posušite papirnatim ručnikom i povežite u stručak sa špagom. Kako će se bilje sušiti tako ćete morati dodatno zatezati špagu. Objesite začine na mjesto u stanu gdje cirkulira zrak, gdje je suho i toplo. Kuhinja nije najbolji izbor zbog vlage koja je u njoj često prisutna. Preko povezanih biljaka smjestite papirnate vrećice kako bi biljke ostale čiste. Biljke će biti suhe nakon par dana i možete ih koristiti skoro cijelu iduću godinu.

Tim Nauman

Zamrznite začine.

Svoje svježe začine možete zamrznuti i to na više načina! Poberite svježe listiće začinskog bilja, operite ih i stavite ih u posudice za led. Preko njih možete preliti vodu pa tako dobiti kockice leda sa zarobljenim svježim začinima koje onda samo ubacite u lonac kada vam zatreba. Ako redovito koristite led za piće pa vam treba kalup, nasjeckane svježe listiće stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem, istisnite sav zrak i pustite da se smrzne. Po potrebi onda odlomite dio smrznutog bilja i ubacite u lonac.

17apart.com

Drugi zanimljiv način uporabe kalupa za kockice leda jest zamrzavanje začina u ulju. Za gurmane koji vole okus i miris svježih začina ovo je savršen način da u bilo kojem trenutku imaju dostupne kockice prepune aroma. Smrznute kockice izbacite iz kalupa i ubacite u vrećicu pa ostavite u zamrzivaču dok vam ne zatrebaju.

The Kitchn

Pripremite aromatične soli ili šećere.

Za očuvanje začinskog bilja možete upotrijebiti sol ili šećer! Jedino što vam treba jest staklenka koja se može dobro zatvoriti. U staklenku smjestite očišćene stabljike začinskog bilja kao što su lavanda, menta ili ružmarin pa ju napunite šećerom koji odlično funkcionira s tim vrstama začina. Bosiljak, na primjer, odlično funkcionira u kombinaciji sa soli. Tako ste dobili mješavinu koju možete koristiti kao začin za salatu ili čaj, a koju biste inače u dućanu platili finu svoticu.

Healthy Green Kitchen

Izvor: The Garden Love

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:02