KUĆNI VRT

Želite maslinu u tegli? Evo savjeta kako da vam savršeno uspije

 /SHUTTERSTOCK

Jedna od biljaka koje su zaštitni znak Mediterana je maslina. U prirodi može narasti do 13 metara visine, a stablo joj je kvrgavo, nepravilnog oblika i razgranato. Poznata je po dugovječnosti, a najpoznatije stablo masline u Hrvatskoj nalazi se u Nacionalnom parku Brijuni i staro je oko 1600 godina. No maslinu možete uzgojiti i kod kuće, u tegli za sobne biljke. I to ne samo u toplim južnim krajevima nego i u kontinentalnim.

image

Maslina nije zahtjevna za uzgoj

/SHUTTERSTOCK

Ako ju uzgajate u tegli, krošnja će se razvijati ovisno o veličini posude. Valja znati da će promjer krošnje biti jednak promjeru tegle. Zato je mnogi drže kod kuće kao sobnu biljku, a veliki joj je plus to što nije zahtjevna za uzgoj. Ipak, postoji nekoliko pravila koja morate poštovati ako želite da vam uspije.

image

Maslinu u tegli zimi treba držati unutra a na proljeće iznijeti na terasu ili balkon

/SHUTTERSTOCK

Za maslinu je najvažnija dobra drenaža. Zato je bitno na dno tegle staviti kamenje, a na njega supstrat, odnosno mješavinu humusa pijeska i treseta. Ako niste sigurni za omjere, možete kupiti gotovi spustrat, a najbolji je onaj za uzgoj kaktusa.

image

Za maslinu je najbitnija dobra drenaža

/SHUTTERSTOCK

Ako je držite u stanu ili kući, postavite je na južnoj strani na mjestu gdje ima puno sunca, ali ne direktnog. Nemojte je stavljati u blizini radijatora je joj smeta suhi zrak. Ako je na balkonu ili u dvorištu, treba znati da je najniža zimska temperatura koju može podnijeti -2 stupnja. Zato ju je zimi, ako živite u kontinentalnim krajevima, dobro unijeti na stubište ili hladniji hodnik kako se ne bi smrzla.

image

Ljeti izgleda prekrasno na terasi

/SHUTTERSTOCK

Što se tiče zalijevanja, maslina nije zahtjevna. Najbolje prema potrebi, kada je supstrat suh na dubini od pet centimetara. U svakom slučaju, bolje ju je zaboraviti zaliti nego pretjerati. Naime, prevelika količina vode uzrokuje truljenje korijena.

Za razliku od masline u prirodi koja cvjeta u travnju, one u tegli cvjetaju u svibnju i lipnju i to tek nakon dvije-tri godine. Na žalost, plodovi su sitni i najčešće nejestivi pa maslina u tegli služi samo za dekoraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:06