POGLEDAJTE VIDEO

Znate li za kinesku metodu uzgoja krumpira? Donosi nevjerojatnu količinu plodova i u najtežim uvjetima

 /SHUTTERSTOCK

Kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu, Kina je morala vrlo ozbiljno shvatiti pitanje hrane. Riža se ovdje uzgaja vjekovima. Uostalom, upravo je ova kultura pokazala najveću produktivnost i omogućila da se nahrani većina ljudi na planeti – danas je proizvod broj jedan u zemlji krumpir. U tome je vrlo važnu ulogu odigrao novi pristup njegovom uzgoju, o čemu možete saznati više zahvaljujući videu sa YouTube kanala Kartofelʹ. Kitajskij Metod. 2015. Kineski način sadnje krompira daje veće prinose i olakšava njegu ove biljke.

Druga karakteristična karakteristika Kine, osim njene velike populacije, je nedostatak plodne zemlje. Iako je zemlja jedna od najvećih na planeti, značajna područja zauzimaju planinski masivi. Glavno stanovništvo zemlje koncentrirano je u određenim regionima. Dakle, svaki kvadratni metar zemljišta pogodnog za poljoprivredu se računa. Kinezi su morali napustiti tradicionalne poljoprivredne metode prakticirane u drugim zemljama.

Kineska metoda uzgoja krumpira ne uključuje brdovito grmlje koje je poznato mnogim uzgajivačima. Umjesto toga, biljka se posipa zemljom uz dodatak materijala koji omogućavaju pristup zraku. Kako grm raste, dodaju se slojevi zemlje. Krumpir se sadi veoma duboko, a autori ove metode uvjereni su da se na taj način mogu postići visoki prinosi. Kineski način sadnje omogućava korištenje manje površine. Osim toga, krumpir nije potrebno plijeviti. Krumpir treba rjeđe zalijevati, a krumpirov crv teže dolazi do listova. Međutim, potrebno je eksperimentirati sa sortama, jer ono što dobro uspijeva u Kini možda neće dati jednako dobre prinose u našim uvjetima.

Mali gomolji se biraju za kineski uzgoj. Veličina svakog bi trebala biti usporediva s malim jajetom. Krumpir se čuva na niskim temperaturama (ne više od 15 °C) i odlaže se nekoliko dana u toploj prostoriji s upaljenim svjetlom prije sadnje. Gomolji bi trebali postati zeleni i niknuti. Dio pulpe se uklanja i namaže pepelom kako bi se spriječilo truljenje. Za sadnju se koristi duboka široka jama. Njezin promjer mora biti najmanje 70 cm, u njega se stavlja krumpir i prekriva mješavinom zemlje, stajnjaka ili komposta i super fosfata. Možete igrati na sigurno i dodati još nekoliko gomolja. Sloj zemlje iznad krumpira ne bi trebao biti veći od 10 cm, a ostatak jame ostaje prazan. Čeka se dok biljka ne dosegne visinu od 15 cm i sipa se zemlja na grm. Na površini ne smije ostati više od 5 cm grma.

To znači da umjesto humka iz kojeg raste grm mora biti dobro pokriven. Kada grm naraste do 20 cm, morate ga ponovo zakopati, ostavljajući na površini samo gornje izdanke. Kao rezultat toga, jama je potpuno ispunjena i oko grma se formira mali brežuljak. Svaki put treba dodati ne samo zemlju, već istu mješavinu koja je korištena prilikom sadnje. Zalijevanje takvih gredica može se obavljati više od jednom tjedno. Uopće ih nemojte zalijevati po kišnom vremenu.

Jedina stvar koja se ne može zanemariti je rahljenje tla. Zemlja ne bi trebala biti previše gusta, inače listovi neće imati dovoljno zraka. Ne morate se brinuti o krumpirovom crvu ako posadite bijeli luk između gredica. Drugi materijal koji se preporučuje za sadnju na kineskim gredicama je slama. Omogućuje dobar pristup zraku i vodi. Zahvaljujući tome, grmlje krumpira će brzo rasti i možete se radovati bogatoj žetvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:57