ORIS KUĆA ARHITEKTURA

Bez zgrada ekološka tranzicija nije moguća. Energetska učinkovitost je ‘biti ili ne biti‘ za klimatske ciljeve

 /SHUTTERSTOCK

Građevinski sektor ključan je za postizanje klimatskih ciljeva za 2030./2050. Upravo je to tema radionice "Adventage Austria 2023." koja se 17. listopada održava u Oris Kući arhitekture u Zagrebu. Radionica će okupiti dionike austrijskog i hrvatskog građevinskog sektora koji će raspravljati o tome kako će EPBD i predstojeće zakonodavstvo EU utjecati na novogradnju i obnovu u Hrvatskoj i Austriji.

"Ambiciozan EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) nužan je i Hrvatskoj i Austriji te cijeloj EU. Godišnja stopa obnove u Hrvatskoj ispod je 1%, a u Austriji 1,5%, što je još uvijek manje od 3% koliko se smatra potrebnim za dekarbonizaciju kako bi se ispunili klimatski ciljevi", navodi se u najavi.

Energetska učinkovitost u zgradama je, ističe se, neophodan pokretač ekološke tranzicije, ekonomske održivosti i za dobrobiti ljudi.

Hrvatski i austrijski sugovornici rotirat će se tijekom rasprava za unaprijed pripremljenim tematskim stolovima, a cilj je razmijeniti primjere dobre prakse i uspostaviti izravne kontakte s novim poslovnim partnerima. Neke od tema su utjecaj EPBD na: dizajn i građevinske projekte, odabir građevinskih materijala, zeleno financiranje...

Prijava je obavezna i potrebno ju je napraviti ovdje najkasnije do 13. listopada 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:53