Ne propustite!

Drugo izdanje Design District Zagreba od 13. do 18. lipnja

Ratkajev prolaz postaje Zeleni Ratkaj!

Na centralnoj lokaciji festivala posjetitelje će dočekati mobilni urbani povrtnjak, set strojeva za reciklažu plastike, zelena pop-up šuma...

Zagrebačka četvrt u širem gradskom središtu, čiju okosnicu čini Martićeva ulica, donedavno se povezivala isključivo s autoindustrijom, no posljednjih godina doživljava procvat u kojem glavnu riječ vode kreativci, dizajneri, arhitekti, književnici, umjetnici, ugostitelji, udruge i brojni drugi protagonisti toga kvarta.

Zahvaljujući njima, zona omeđena Šubićevom, Zvonimirovom, Račkoga, Draškovićevom i Vlaškom ponovno će doživjeti zabavnu urbanu preobrazbu.

DVA DANA DULJE

Riječ je, dakako, o drugom izdanju festivala Design District Zagreb koji se održava od 13. do 18. lipnja, što znači da će ove godine trajati dva dana dulje nego lani, a svim će posjetiteljima ponuditi bogat, uzbudljiv i raznolik program.

Kao ovogodišnju novost festivala svakako treba istaknuti Zeleni program unutar kojeg će biti izloženi svi “zeleni” sadržaji koji pridonose obazrivom i funkcionalnom korištenju resursa u dizajn distriktu. Naime, dok se lani tek dio festivala u Ratkajevu prolazu odnosio na zeleni, održivi i eko program, ove godine ta lokacija postaje ključna okosnica cijelog festivala. Tako će se Ratkajev prolaz na šest dana transformirati iz depresivnog prolaza s gomilom parkiranih automobila u Zeleni Ratkaj, zamišljen kao prikaz idealnog održivog grada po mjeri čovjeka koji zadovoljava sve segmente za kvalitetan urbani život - u socijalnom, ekološkom i ekonomskom smislu.

- Ratkajev prolaz transformirat će se u mjesto za opuštanje i druženje, a kroz alternativne sadržaje približiti nove oblike održivosti koji pridonose općem dobru te potiču na promišljanje o društvenim promjenama u gradu. Posjetitelji će se, na zabavan način, moći uključiti u procese koji život u gradu čine održivim i kvalitetnijim - pojašnjava Ira Payer, kreativna direktorica festivala organiziranog u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture te uz podršku partnera Hrvatske elektroprivrede, Toyote i Somersbyja.

DONACIJE

Centralni dio Zelenog Ratkaja bit će instalacija mobilnog, urbanog povrtnjaka u kojem je moguće proizvesti ekološku hranu, čime se želi ukazati na to da javni gradski prostor osim mjesta konzumacije može postati i mjesto edukacije i produkcije. Povrtnjak kao instalacija predstavljat će element urbane infrastrukture “zelenoga” grada te upućivati na javno dostupno i održivo.

Također, u Zeleni Ratkaj privremeno će se useliti i nekoliko strojeva za reciklažu. Nizozemski dizajner Dave Hakkens prije dvije je godine pokrenuo projekt Precious plastic u sklopu kojeg je izradio set strojeva za reciklažu plastike koji za cilj imaju transformirati plastiku u korisne predmete. Ta kolekcija DIY mašina osmišljenih da rade s recikliranim komadićima PET ili PP ambalaže uključuje četiri stroja: stroj za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu. Nacrti za izradu strojeva dostupni su svima, čime se radi na jačanju globalne svijesti o važnosti recikliranja i odvajanja otpada.

Na festivalu Design District Zagreb svi će posjetitelji moći reciklirati svoju plastiku i kreirati predmete prema postojećim kalupima. Nakon završetka festivala strojevi za reciklažu bit će donirani udruzi za promicanje digitalne fabrikacije, FabLab.hr (koja će u sklopu DDZ-a održati bogat radionički program), a bit će korišteni u suradnji i realizaciji programa sa školama u Zagrebu.

SADNICE DRVA

Na istoj lokaciji niknut će i pop-up šuma, program pod nazivom Toyota 1 hibrid - 1 sadnica uključit će velik broj sadnica drva koje će dodatno revitalizirati i obogatiti sadržaj, kao i boravak u ovom prostoru. Naime, za svaki kupljeni Toyota hibridni model vozila u razdoblju od siječnja do lipnja 2017. tijekom festivala Design District Zagreb bit će posađena jedna sadnica drva.
Osim navedenog, Zeleni Ratkaj uključit će i zone za relaksaciju i druženje u kojem će svima biti dostupne i “javne društvene igre” poput šaha, jenge, jamba, ping-ponga.

- Zeleni Ratkaj je osmišljen tako da i sam teži održivosti, kako u procesu realizacije i korištenja, tako i u planiranju daljnje namjene pojedinih instalacija nakon završetka festivala, kada će svi elementi biti donirani kulturnim centrima ili udrugama koje imaju mogućnost korištenja dvorišta - dodaje Ira Payer.

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media, Igor Dugandžić i Marija Gašparović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:30