Rute koje oduzimaju dah!

JESTE LI ZA PUTOVANJE? Ovo je 11 cesta s najljepšim pogledom!

Događa li vam se katkad da, dok sjedite za svojim računalom u zagušljivom uredu, pomislite kako bi bilo divno sada biti u automobilu sa spuštenim prozorima i uz vjetar u kosi i odličnu glazbu s radija juriti niz cestu s pogledom na plavetnilo i otoke? Da, i nama se to zna dogoditi pa nas je stoga posebno oduševio ovaj popis od čak 11 panoramskih cestovnih ruta koje oduzimaju dah! Iako svoja putovanja većinom planiramo tako da u što kraćem roku stignemo od točke A do točke B, ponekad vrijedi krenuti dužim putem samo zbog užitka koji predstavlja pogled u daljinu i sanjarenje o dalekim destinacijama koje se kriju iza idućeg zavoja.

Big Sur, Kalifornija, SAD

Prelazak preko mosta Bixby Creek Bridge u sjevernoj Kaliforniji vodi vas preko dubokog kanjona i uz divnu obalu Tihog oceana. Sam je most dug 218 metara i nalazi se na visini od 85 metara, a dio je državne rute 1 (SR 1).

Baie-du-Cap, Mauricijus

Baie-du-Cap ime je seoceta u južnom obalnom predjelu afričkog otoka Mauricijusa u čijoj se blizini nalazi Macondé, spektakularni zavoj koji ne možete izbjeći ako se vozite duž obalne ceste na jugu Mauricijusa. Vrh zavoja ulazi u Indijski ocean, a zbog zapanjujućeg pogleda vrijedi se nakon ovog zavoja zaustaviti i popeti se na stijenu koju obilazi kako biste uživali u divljini pred vama.

Autocesta Hana, otok Maui na Havajima

Havajskim otokom Maui prolazi autocesta Hana s gotovo 500 zavoja od kojih su mnogi uz obalu Tihog oceana. Sama autocesta proteže se na 103,6 kilometara na havajskim rutama 36 i 360. Duga vožnja uskom i krivudavom Hana cestom vodi vas kroz raskošnu tropsku vegetaciju, pokraj vodopada i divnih obala pa je popularna turistička atrakcija na Mauiju.

Cesta Atlantic Ocean Road u blizini grada Molde u Norveškoj

U Norveškom se moru tik uz obalu nalaze brojni otočići koje povezuje Atlantic Ocean Road, dojmljiva cesta duga 8,3 kilometara, koja je dio državne ceste broj 64 i spaja otok Averøy s kopnom. Zbog svojeg specifičnog izgleda i brojnih vijadukata Atlantic Road često se koristi za snimanje reklama za automobile i popularna je turistička destinacija u Norveškoj.

Avenida del Mar, Coquimbo, Čile

Vožnja cestom Avenida del Mar počastit će vas fantastičnim pogledom na Tihi ocean i popularnu pješčanu plažu La Serena.

Single Track Coast Road, Slea Head, Irska

Cesta Single Track Coast Road vodi vas uz najzapadniju točku poluotoka Dingle, rt Slea Head, koji obilježavaju izvanredne scene divlje prirode, pa tako tijekom vožnje možete uživati u prizorima raskošnih zelenih livada koje se strmoglavljuju u ocean.

Chapman's Peak Drive, Cape Town, Južnoafrička Republika

Cesta Chapman's Peak Drive spaja mjesta Hout Bay i Noordhoek na afričkom poluotoku Cape Peninsula i prati strmi rub litice planine Chapman's Peak sa zapanjujućim pogledom na Atlantski ocean. Ova je cesta dio rute čak dviju najvećih utrka u Južnoafričkoj Republici, utrke Cape Argus Cycle Race i maratona Two Oceans koji je poznat i kao najljepši maraton na svijetu zbog zadivljujuće prirode koja okružuje trkače.

D81, Calanches, Korzika, Francuska

Obalna cesta D81 na otoku Korzici jedna je od najljepših mediteranskih ruta. Putovanje ovom cestom vodi vas zapadnom obalom otoka među stijene od crvenog granita koje su na dijelovima pod zaštitom UNESCO-a. D81 je uska i vijugava cesta koja spaja mjesta Porto i Piana i na kojoj se mora pažljivo voziti jer je na dijelovima tako uska da se dva automobila ne mogu mimoići.

Cesta Great Ocean Road, Victoria, Australija

Vozeći se cestom Great Ocean Road u Australiji imat ćete priliku vidjeti Dvanaest apostola, prirodnu atrakciju koja je dio Nacionalnog parka Port Campbell. Stijene Dvanaest apostola veličanstvene su kamene tvorevine stvorene kontinuiranom erozijom kamena pod utjecajem valova i uzdižu se uz dramatičnu obalu Viktorije. Ova su čuda prirode posebno dojmljiva u vrijeme izlaska, odnosno zalaska sunca jer tada mijenjaju svoju boju pod utjecajem sunčevih zraka.

Phromthep Cape, Phuket, Tajland

Južnim vrhom Phuketa, otoka uz obalu Tajlanda, prolazi krivudava cesta koja vodi do rta Phromthep Cape. Pogled na Andamansko more pratit će vas cijeli putem do ove turističke atrakcije, a zaustavite se na jednom od vidikovaca kako biste promotrili čaroban zalazak sunca.

SS 163, Amalfijska obala, Italija

Lijepo i sunčano vrijeme preduvjet je za ugodnu vožnju duž Amalfijske obale jer se ova ruta smatra jednom od najopasnijih u svijetu. Amalfi, grad i ljetovalište u pokrajini Salerno, nalazi se u južnoj Italiji, a s njegove obale pružaju se najljepši pogledi na predivno more u cijeloj Italiji. Sama obala uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine 1997. godine.

Izvor: Architectural Digest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:21