Stvoreni za uživanje

Kako dizajnirati savršen vrt s bazenom i pergolom? Od orijentacije do materijala...

 PIOVESEMPRE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Uspostavljanje dijaloga između interijera i eksterijera kuće sve je važnije, stoga donosimo trikove za dizajn savršenog vrta s bazenom i trijemom

Trendovi i potrebe se mijenjaju pa tako i suvremeni vrt koji je u sve većem dijalogu između arhitekture, krajolika i konteksta. Vanjski prostor treba biti useljiv i funkcionalan dio doma u kojem se može uživati ​​u svim godišnjim dobima. U nastavku donosimo kako to postići.

Gdje postaviti bazen u vrtu

Jedan od elemenata koji je najviše evoluirao posljednjih godina je bazen. Voda više nije izolirani element s jednom funkcijom rashlađivanja ljeti, već je postala još jedan ukrasni element, sposoban generirati potpuno drugačije iskustvo vrta. Nekad su se bazeni gradili što dalje od kuće. Sada je trend generiranje potpunog dijaloga između bazena i arhitekture kuće. Postavljaju se bliže kući, čak su i pričvršćeni na trijem, a cijeli dizajn je u skladu s tim.

Što se tiče orijentacije, referenca bi trebala biti sunčeva svjetlost. Odnosno, morate potražiti najsunčanije područje vrta, općenito južno, kako biste u njemu uživali što je duže moguće. To mora biti čisto područje, s dovoljno udaljenosti između vode, drveća i vegetacije kako bi se izbjegli problemi u budućnosti. Korijenje može oštetiti strukturu bazena, a blizina zelenila također može otežati čišćenje i održavanje. Osim toga, mora se uzeti u obzir odnos između kuće i kupališta, ako zgrada baca hlad na bazen, preporučljivo je odvojiti ga.

Kakav bazen staviti u vrt

Osim tog estetsko-arhitektonskog dijaloga, mijenjali su se i oblik i dubina bazena. Ako su prije bili popularni duboki bazeni, sada su popularni s malom dubinom da se može stajati ili s izdvojenim dijelovima, za djecu ili za kupanje. Boja se također mijenjala, a s njom i materijali, od tipičnih pločica do prirodnijih materijala poput kamena ili pješčanih bazena, koji simuliraju plažu.

Kako dizajnirati vrt s bazenom i održivim trijemom

U svakom slučaju, i u bazenu i u vrtu potrebno je uzeti u obzir kontekst. Vrtovi su na određenom mjestu, nisu izolirani elementi i, na primjer, želja da se vrt u Opatiji ispuni palmama kako bi se stvorila atmosfera tropskog tipa u sukobu je s kontekstom. U tom smislu, urbani i suvremeni dizajn propagira upotrebu autohtonih biljnih vrsta. Time se ne postiže samo estetski dijalog s okolišem, već i održiviji i lakši za održavanje vrt, što je jedna od najizraženijih potreba svi koji obnavljaju svoj vrt.

Ideje za uređenje vrta s bazenom i trijemom

Jedno od prvih razmatranja je mjesto odabrano za trijem, to jest, je li ono povezano s kućom ili je to sjenovito područje u blizini kupališta? Materijali kojima će se ukrasiti ovisit će o blizini vode, odnosno svečana sofa nema smisla u prostoru koji će stalno koristiti ljudi koji ulaze i izlaze iz bazena. Važno je provesti studiju o namjeni svakog prostora i donijeti odluke u skladu s tim.

Najbolje je koristiti vanjski namještaj izrađen od prirodnih materijala, koji nije samo trendi, već je i otporan. Razmislite o pruću, drvu, željezu... Kombinirajte ga s biljkama, one će pridonijeti i pomoći da prijelaz između interijera i eksterijera bude fluidniji. Poput poda, ako je trijem spojen s kućom, proširenje popločenja koje se koristi unutra djelovat će kao poveznica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:15