MANIFESTACIJA

Kako su sredstva iz fondova EU utjecala na razvoj Zagreba

VII dani zagrebačke arhitekture u organizaciji DAZ-a

Uz ovaj način financiranja dovršeni su zgrada SEECEL-a na Kajzerici, Bio-centar u kampusu na Borongaju te niz zahvata u sklopu Zoološkog vrta.

Pristupanjem Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije u Zagrebu je realizirano ili se trenutačno realizira nekoliko zanimljivih projekata financiranih, djelomično ili potpuno, iz europskih fondova.

Potaknuti ovim značajnim razvojem grada, u Društvu arhitekata Zagreba odlučili su VII dane zagrebačke arhitekture, koji se održavaju još danas, posvetiti upravo predstavljanju i proučavanju projekata koji su realizirani zahvaljujući takvom načinju financiranja.

PREDAVANJA

Tijekom manifestacije “Impulsi fondova EU u arhitekturi Zagreba” u četvrtak i petak održana su brojna predavanja. Relevantni stručnjaci pojasnili su kakvi projekti podliježu financiranju iz fondova EU te kako treba izgledati projektna dokumentacija, a sami autori predstavili su zagrebačke projekte (su)financirane iz europskih fondova.

To su zgrada SEECEL-a na Kajzerici, Bio-centar u sklopu novog kampusa na Borongaju te niz zahvata u okviru Zoološkog vrta koji se danas u Maksimiru obilaze zajedno s autorima realizacija.

Gradnja u ZOO-u je uključivala Istočni ulaz, Edukacijski centar i multifunkcionalni trg, Centralnu kotlovnicu, Veliku volijeru za afričke ptice, ROV Centar s restoranom, odmorištem i vidikovcem, Glavni ulaz, Nastambu za pelikane, Info kućicu za posjetitelje, Madagaskar - Suvenirnicu i Nastambu za lemure i kornjače, Ribarev most, Darwinov most, Sanaciju lavljeg mosta i statua lavova, Labuđi otok, Obnovu statue Napuljskog ribara, Obnovu ograda Zoološkog vrta, Privremene volijere za ptice, Privremeni crijevni prijelaz i Uređenje staza i šetnica.

- U provedbi je sudjelovalo više od 35 izvođača, podizvođača, dobavljača opreme i roba i pružatelja usluga. Projekt je završio 30. rujna prošle godine, a njegov ukupni proračun iznosio je gotovo 38 milijuna kuna. Čak 95 posto iznosa sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a pet posto je sufinancirao Grad Zagreb - objasnila je Vesna Vrga Perović, konzultant na izradi Studije izvedivosti i analize troškova i koristi Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Po svom obimu i kompleksnosti ovaj će razvojni projekt ostati zabilježen kao najveći u 90-godišnjoj povijesti zagrebačkog ZOO-a, a u planu su i drugi projekti koji se namjeravaju financirati iz fondova EU poput nastambe za morske lavove i pingvine, žirafe, medvjede...

PRIPREMA

- Da bi nam sredstva bila odobrena, ključno je bilo prepoznati ciljeve samog poziva na dostavu projektnih prijedloga i uskladiti ciljeve našeg projekta kako bi pridonosili ciljevima Operativnog programa. Također, aktivnosti projekta planirane su u skladu s kriterijima programa, a projektno-tehnička dokumentacija pripremljena je mnogo ranije od objave poziva, ishođene su sve potrebne dozvole za gradnju, kao i sve druge suglasnosti.

Sama je dokumentacija bila vrlo opsežna i detaljna, a na prijavi je intenzivno radilo više od desetak ljudi iz Ustanove Zoološki vrt, Grada Zagreba te vanjski suradnici i stručnjaci. Dio razvojnih projekata mogao se financirati sredstvima gradskog proračuna kao što je to bio slučaj nove nastambe za lavove koja je sagrađena prije početka projekta EU, ali to sigurno ne bi bilo moguće u tako kratkom roku i izostali bi sinergijski učinci koji su nastali obnovom ovako velike površine Zoološkog vrta i modernizacijom mnogih procesa u ovoj ustanovi - napomenula je Vrga Perović.

No, uz ostvareno pravo na sufinanciranje projekata bespovratnim sredstvima stigle su i obaveze koje su uključivale realizaciju svih prijavljenih projekata u zadanom roku od 22,5 mjeseci i unutar zadanog proračuna, uz poštivanje svih zakonskih procedura od javne nabave do graditeljske regulative te poštivanje svih mjera zaštite kulturne i prirodne baštine.

OBVEZE

Rezultati su morali pridonositi zadanim ciljevima projekta kao što je povećanje broja posjetitelja sa 260.000 na 350.000, povećanje broja polaznika edukacijskih programa s 18.000 na 24.000, otvaranje 13,5 novih radnih mjesta i drugih koji će morati biti održivi sljedećih pet godina, uz stroge kontrole nadležnih tijela.

Foto: Goran Mehkek/Hanza Media, Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:32