UREĐENJE EKSTERIJERA

Obožavamo zelene oaze, a ovih deset glavnih trendova će dominirati u uređenju vrtova, balkona i okućnica

 ELENAMORGAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Vrt podijelite u više zona, stvorite vlastitu divljinu ili jednostavno balkon pretvorite u dodatnu prostoriju svoga doma

Posljednja godina dodatno nam je otkrila čari vrtlarenja i pronalazak duševnog mira u društvu prirode. Vrtovi, terase i okućnice tako su postali omiljeni izbor za bijeg od svakodnevnog stresa. Istražili smo deset trendova koji će ove godine dominirati u našim zelenim oazama.

1. Balkonski vrtovi

Poznati britanski portal Love The Garden početkom je godine na prvo mjesto liste trendova za uređenje vanjskih prostora uvrstio balkonske vrtove. Zbog sve većeg broja ljudi koji žive u stanovima i urbanim sredinama, vrtlarenje na balkonu postalo je s vremenom sve popularnije. Bez obzira na površinu balkona, ovaj prostor možete oživjeti raznovrsnim biljem i cvijećem ili ga koristiti kao prostor za sadnju začinskog bilja te voća i povrća.

2. Divlji vrtovi

Bezbrižan pristup vrtlarenju uz minimalni trud i brigu zaludio je društvene mreže. Prilikom stvaranja takozvanog divljeg vrta najbolje je odabrati biljke koje prirodno rastu u vašem području te koje privlače pčele, leptire i druge oprašivače. Osim njih, svoj vrt možete ukrasiti i raznobojnim hortenzijama i forzicijama čije sadnice u Pevexu možete pronaći za 54,90 kuna, odnosno 24,90 kuna.

3. Vrt i terasa kao “peti element” doma

Brisanje graničnih linija vanjskog i unutarnjeg prostora veliki je hit ove godine. Bilo da je riječ o stvaranju kuhinjskog vrta, wellness prostora ili produžetka dnevnom boravku, čini se kako svoj životni prostor sve više želimo proširiti na vanjske kuteve doma. Prilikom usklađivanja unutarnjeg i vanjskog prostora te njihovog uređenja uvelike nam može pomoći namještaj prirodnih tonova poput Pevexovog drvenog sklopivog stola Emina ili stolica Silba. Osim prirodnih boja, dašak kućne topline u vanjski prostor možete unijeti uz pomoć pletene sjedeće ljuljačke Chile ili pak umjetnog cvijeća koje u Pevexu možete pronaći za 24,90 kuna.

4. Vrtovi na prozorima

Još se jedan trend nameće kao odgovor na problem površinom malih prostora i nedostatka balkona, terase ili vrta. Prozorske klupice idealne su za uzgoj biljaka, cvijeća, začinskog bilja, ali I određene vrste povrća. Svoje prozore ukrasite glinenim i keramičkim teglicama u koje ćete posaditi različito bilje čiju široku paletu možete pronaći u Pevexu. Iz njihovog vrta preporučujemo vam Cameliju po cijeni od 89,90 kuna, a kako bi prozoru udahnuli proljetne boje dodajte mu šarene kantice za polijevanje bilja ili lanterne.

5. Vertikalni vrtovi

Zbog uštede prostora, vertikalni uzgoj bilja trend je koji je zahvatio cijelu industriju vrtlarstva. Iako je krenuo iz sektora proizvodnje, svoje je mjesto brzo pronašao i u našim domovima. Ovakav način uzgoja kultura idealan je za male prostore, bilo da je riječ o otvorenim vrtovima, terasama ili dnevnim boravcima. Na ovaj način zidovima i ogradama možete dati potpuno novi izgled, a uz pomoć vertikalnog načina uzgoja možete uživati u gotovo svim biljnim kulturama.

6. Vodena točka u vrtu

Voda je prirodni detoks. Ona umiruje naše tijelo, rješava nas stresa i čisti od loših toksina. Upravo iz tih razloga svoj vanjski prostor oplemenite malim bazenom ili jacuzzijem u kojem ćete zasigurno uživati u ljetnim mjesecima. Kako bi stvorili pravi ugođaj plaže, uz vodenu oazu postavite drvene ležaljke Orlando te suncobran Ibiza koji u Pevexu možete pronaći za 399 kuna.

7. Sivi vrtovi

Posljednjih nekoliko godina siva boja prvi je izbor u uređenju interijera. Na krilima stare slave, sive nijanse svoj su put pronašle i u vrtove, terase i balkone. Može se koristiti kao boja za ograde, namještaj i sitne ukrase, a odličan je odabir za popločavanje vrta ili staze. Iako su mogućnosti njene primjene široke, preporučujemo vam namještaj u sivim tonovima poput garniture za sjedenje Ratan Aragon koju u Pevexu možete pronaći po sniženoj cijeni od 2.999 kuna ili viseće stolice Ratan Bologna za 1.099 kuna. Kako bi posjetitelje ostavili bez daha i u vrt unijeli dozu elegancije oplemenite ga paviljonom MAROCCO.

8. Prostor za sve uzraste

Vrtovi i dvorišta prostori su u kojima svi uživamo bez obzira na to jesmo li mali ili veliki. Kako bi boravak na otvorenom svojim najmlađim članovima obitelji učinili zabavnijim postavite, tobogane, bazene na napuhavanje, metalnu ljuljačku Siena ili između dva drveta postavite prugastu viseću ležaljku Stripe koju u Pevexu možete potražiti za 129 kuna.

9. Vrt u pročelju

I dok je vrtlarenje prije bilo rezervirano isključivo za prostor iza kuće, ove godine velika se pažnja pridaje prostoru ispred kuće te oko ulaznih vrata. Pročeljsko vrtlarenje u Europu je došlo iz Britanije gdje je ovakav način uređenja pročelja prisutan stoljećima. Šareni otirači, obilje bilja, vintage stalci za cvijeće te ukrasna rasvjetna tijela, detalji su pomoć kojih se pročelju može dati novi izgled. Prilikom uređenja prednjeg dijela doma najbolje je krenuti od rasvjetnih tijela. Iznad ulaznih vrata postavite zidnu lampu EGLO, a prilazni put ukrasite solarnom rasvjetom GLOBO.

10. Vrtne zone

Velike dvorišne površine ne moraju činiti kompaktnu cjelinu. Umjesto jednolično uređenog prostora, svaki kutak dvorišta ili vrta pretvorite u različite zone. Jedan kut transformirajte u prostor za roštiljanje, drugi iskoristite za uzgoj voća i povrća, a treći uz Pevexove sjedeće garniture Ratan Melody ili Keter Rosario pretvorite u oazu za druženje s prijateljima i obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:43