TVRDI STRUČNJAK

Ovaj trik za podrezivanje živice učinit će ju zdravom, a vašu okućnicu estetski privlačnom

 /SHUTTERSTOCK

Stručnjak za uređenje krajolika podijelio je svoj trik koji održava njegov vrt i grmlje u vrhunskoj formi. Tehnika malog održavanja ostavlja njegovo grmlje uredno i zdravo, prenosi The Sun.

Chase (@thatlawndude) podijelio je savjete o vrtlarstvu u viralnom TikTok videu. Uredno je odrezao gornji sloj svog grma električnim škarama za živicu. Pravilna tehnika, rekao je, sprječava rubove grma da loše stare.

"Kada podrezujete grmlje, počešljajte rezove do ruba grma. Tako većina rezova otpadne s grma i kasnije ne posmeđe"- objasnio je.

Dok je to radio, upravljao električnim škarama za živicu, pomičući ih od stražnjeg dijela grma prema naprijed. Tako je odnio rezove prema naprijed, uzrokujući da padnu s grma. Ne samo da ovaj trik pomaže u održavanju grma zdravim, nego također olakšava čišćenje.

Stručnjaci tvrtke Ace Tree Surgeons otkrili su mnoge prednosti podrezivanja živice izvan čistih estetskih svrha. Jedan je objasnio da dobro održavana živica može spriječiti nesreće i pružiti sigurnost tijekom lošeg vremena.

"Kada posebno puše i pada jaka kiša, trebali biste provjeriti jesu li vaše živice i grmlje pravilno podrezani. Planiranjem redovite rezidbe, možete biti sigurni da će rizik od slomljenih grana biti znatno smanjen. Ako niste dali svoje biljke orezati, leteći ostaci ili [neka] grana sigurno mogu pogoditi vaš automobil ili dom i potencijalno uzrokovati ozbiljnu štetu" rekli su.

Redovita rezidba također može spriječiti neželjene štetnike i potaknuti rast.

"Kada se grm ili živica često orezuje, njihovo zdravlje automatski postaje bolje. Uklanjanjem bolesnih i mrtvih dijelova biljke smanjit će se zaraza kukcima i širenje bolesti. Ako ne uklonite mrtvo drvo, bilo koja od ovih stvari može se vrlo lako razviti. Da biste svoju živicu održali zdravom, važno je osigurati redovito šišanje. Naravno, ovo može zvučati kontraproduktivno, no to je zapravo isti savjet koji frizeri daju svojim klijentima!" dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:56