DESIGN POINT

Radovi talentiranih dizajnera s bosanskohercegovačke scene

 TAKO studio keramike; Aleksandra Nina Knežević
Manifestacija Festival u Centru s izložbama, raznim radionicama i sportskim aktivnostima održana je u sklopu Sarajevo Film Festivala

U sklopu netom završenog Sarajevo Film festivala, održana je i manifestacija Festival u Centru, koju je već treću godinu organizirala Obala Art Centra, u suradnji s Općinom Centar.

Festival u Centru osmišljen je prema uzoru na ulične festivale umjetnosti, ručnog rada i gastronomije, a ideja je da Sarajlijama i gostima SSF-a, osim filmskog programa, predstave različit sadržaj, od izložbi i promocija knjiga, u suradnji s knjižarom Buybook, preko različitih likovnih radionica i sportskih aktivnosti, do glazbenog programa.

Tako su ove godine bili otvoreni Prvo ratno kino Apollo Milomira Kovačevića Strašnog u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Art War Slavena Tolja u suradnji s Warm Festivalom u zgradi Društva Crvenog križa BiH, SAWASAWATO izložba fotografija japanske umjetnice Noriko Hayashi, također u suradnji s Warm Festivalom, oslikavanje fasada, svjetlosne instalacije... Nas je, pak, najviše zainteresirala Design Point izložba radova bosanskohercegovačkih dizajnera u Radićevoj ulici.

image
Jaša Pelko
image
Jaša Pelko
image
Jaša Pelko
image
Jaša Pelko
image
Jaša Pelko

Svi koji prate bosanskohercegovačku scenu znaju da se tamošnji dizajn rapidno razvija, i posljednjih godina pokazuje iznimnu kvalitetu, naročito u sektoru namještaja. Primjerice, dizajnerski komadi brenda Gazzda prodaju se širom svijeta. No, valja izdvojiti i modni brend Bazerdžan, koji radi autentičan, ručno rađeni dizajn. Sve više pozornosti pridaje se i promociji dizajna, na čemu, među ostalim, rade i Concept store Kutcha te Design studio Elosso.

Na Design Point izložbi predstavljeni su radovi pet dizajnera i dvije dizajnerske radionice koje se bave različitim vidovima dizajna, od grafičkog (Imelda Ramović i Aleksandra Nina Knežević), unikatnog (Tatjana Kovačević Vidović) do modnog (Naida Begeta i Marko Feher), te radionicom za restauraciju dizajnerskog namještaja kojima Wood Surgery daje novi život i tvrtke Udružene koja povezuje veliki broj žena koje pletu i heklaju unikatnu odjeću.

image

TAKO studio keramike vodi Tatjana Kovačević-Vidović, nagrađivana produkt dizajnerica iz Sarajeva

TAKO studio keramike
image
TAKO studio keramike
image
TAKO studio keramike

- Pozvala sam dizajnere čiji rad cijenim i smatram da nisu dovoljno poznati u Sarajevu i BIH, iako mnogi od njih imaju zavidnu karijeru i izvan granica naše zemlje, kao što su Naida Begeta, Marko Feher i Imelda Ramović. Bilo mi je bitno i da se predstave dizajneri koji ne žive u Sarajevu, već u inozemstvu, kao i oni koji su iz drugih bosanskohercegovačkih gradova. Ideja je da se skrene pozornost na kvalitetan dizajn koji je nedovoljno cijenjen, a u nadi da će se uvidjeti potreba da se pored filma, i druge kreativne industrije prezentiraju na adekvatan način u Sarajevu. Smatram da u Bosni i Hercegovini djeluje veliki broj kvalitetnih dizajnera, ali da im se ne daje dovoljno prostora da predstave svoj rad. S obzirom na to da je prostor za izložbu vrlo mali, izbor sam svela na pet dizajnera i dvije radionice, jer mnogi modni i produkt dizajneri imaju svoje prodavnice ili su predstavljeni u koncept storovima Bazerdžan i Kutcha - rekla je kustosica Lejla Hodžić.

Umjetnička direktorica, dizajnerica i ilustratorica specijalizirana za područja oglašavanja, umjetnosti i kulture Imelda Ramović, suosnivačica multidisciplinarnog studia Mireldy, koji je danas poznat kao Imeldy Studio, predstavila je svoju seriju La La Land kolekcijom grafika, dok je samostalna grafička dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva Aleksandra Nina Knežević izložila ilustracije i naslovnice za knjige dizajnirane za različite izdavače u regiji.

image

Aleksandra Nina Knežević izložila je ilustracije i naslovnice za knjige dizajnirane za različite izdavače u regiji

Aleksandra Nina Knežević
image
Aleksandra Nina Knežević

Tatjana Kovačević-Vidović, nagrađivana produkt dizajnerica iz Sarajeva koja vodi TAKO studio keramike, ima raznoliku paletu proizvoda. Neki od popularnih proizvoda njezina studija uključuju "AntiPlastik čaše" i "Prazne vazne", kao i seriju keramičkih čaša i šalica pod nazivom "Origin".

Tvrtka za ručno pletenje Udružene, koju je osnovala Nadira Škaljić-Mingasson, predstavila je jedinstvene proizvode koji nastaju spojem modernog dizajna s tradicionalnim vještinama pletenja i heklanja, dok je Lejla Selimović iz radionice za restauraciju i redizajn starog namještaja Wood Surgery, pokazala svoje restaurirane komade namještaja, iza kojih stoje dizajneri Niko Kralj i Zlatko Ugljen, zatim midcentury modele fotelja Made in Yu, fotelju u Alvin Lustig styleu, te jako rijedak model Urania armichair.

Na izložbi su sudjelovali i Naida Begeta, bosanskohercegovačka dizajnerica s međunarodnom karijerom i osnivačica brenda KAO PAO SHU, te Marko Feher, koji u svojem radu obrađuje teme isključivo povezane sa stvarima koji na određeni način čine njegov identitet i njegovu pripadnost.

Design Point bio je postavljen u poslovnom prostoru u Radićevoj ulici, koji je bio godinama neiskorišten i potpuno je preuređen za neku vrstu pop-up storea, a neki su se radovi mogli i kupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:14