ZELENE PRIČE

U posjetu Zdenki Pavičić u mjestu Gradac blizu Ploča: Vrt okupan mirisom i bojama Mediterana

Vojko Bašić/Cropix
Posadili su mnogo cvijeća, začinskog bilja i voćki, a osmislili su i nekoliko zona za druženje i odmor

Obitelj je okućnicu uređivala tijekom 11 godina. Nema puno kuća u Gradcu iznad Jadranske magistrale. Osim zaseoka Grma, koji je oduvijek bio pomalo odvojen, tek se nekoliko kuća nalazi na toj visini. Jedna od njih je kuća Zdenke Pavičić, sagrađena prije nekoliko godina. Okružuju je maslinici i borovi. Miris je, naravno, prekrasan. U zraku se miješa specifična nota koju nosi more, smolasta nijansa koja dolazi od borova, nejasna, ali prisutna aroma koja dolazi od maslinika i, uza sve to, mirisi posađenog bilja oko kuće, na čak 400 metara okućnice.
posebna draž

image
Vojko Bašić/Cropix

- Postupno se ovo uređivalo tijekom 11 godina. Jedino što smo na parceli zatekli su stabla maslina. Sve ostalo bilje smo mi posadili: od palmi, preko lavande, bršljana, limuna, smokve, naranče, vinove loze, kaktusa... - pokazuje nam Zdenka.

S vremenom je njena okućnica dobila sadašnji izgled. Našli su tu svoje mjesto i jedna fontana, roštilj, jacuzzi, trampolin i tobogan, koji služe za zabavu njenoj unučadi. Ne treba ni govoriti da oni obožavaju bakin vrt, no u njemu vrijeme rado provode i svi ostali.

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

Nije Zdenka sama radila na uređenju - svoj trag su ostavili i njen pokojni suprug, kao i obje kćeri te zetovi. U zidanoj ogradi, kovanoj ogradi, ćupovima koji su puni cvijeća i brojnim drugim detaljima može se naći njihov trag. Ima ih i na terasi popločanoj kamenom, gdje se obično sjedi kad se svi druže. Tik ispod nalazi se stablo murve, od koje Zdenka pravi sok.

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

Mjesta se našlo za jacuzzi, fontanu, trampolin, drvenu pozornicu za djecu... Simpatični detalji razasuti su po cijelom vrtu

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

- Beremo i masline. Tu je i stablo smokve, čije plodove ili sušim ili od njih pravim džem. Prednost svega toga je što znam gdje raste i znam da ničim nije tretirano, a osim toga, meni ima posebnu draž jer znam da je to nešto moje - kaže i pokazuje nam simpatične detalje rasute diljem vrta: ležaljku zakvačenu za stablo, starinske ukrase poput tave i mlinca za kavu, stare cipele pune kamenčića... Zid na istočnom dijelu imanja pokriven je kupama, koje olakšavaju držanje brojnih sitnica na tom zidu.

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

NEMA PLASTIKE

Ono što upada u oči je činjenica da nigdje nismo vidjeli nijedan komad plastike. Sve je od kamena, metala i gline. Premda je bilo lakše kupiti, recimo, posude za cvijeće od plastike, ta se ideja Zdenki nikad nije sviđala. U vrtu bi sve trebalo biti prirodno i od toga nije nimalo odstupila tijekom svih ovih godina.

- Ispod jedne od maslina nalazi se mala drvena pozornica jer su djeca htjela imati podij za igru. Tik do nje smjestili smo kauče i stolce, a budući da s te strane imamo susjede, postavili smo zastore koji se mogu razvući, pa na taj način čovjek ima privatnost - pojašnjava Zdenka, koja je taj dio vrta ukrasila visećim posudama za cvijeće i ukrasnom krletkom.

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

Na sjevernom dijelu imanja nalazi se nekoliko velikih stijena, ostavljenih u svom izvornom obliku. No, Zdenka je morala i njih nekako uključiti u svoju ideju uređenja, pa je posadila kaktuse. Vrt je predivan i noću, budući da je postavljena solarna i obična rasvjeta. Zapravo je pun detalja i pokazuje kako ga je stvorio i na životu ga održava netko tko ima puno ljubavi za ono što radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:08