U GOSTIMA

Grandiozan pariški šik u središtu Zagreba

Čak 130 četvornih metara ima stan u koji vas vodimo, a čiji je potencijal prije 12 godina prepoznala vlasnica agencije za nekretnine Ana Pejić. Adaptirala ga je, reorganizirala, uredila i, ukratko, praktički ni od čega napravila nešto fantastično

  • INFO: stan od 130 kvadrata
  • LOKACIJA: strogi centar Zagreba
  • VLASNIK: Ana Pejić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • PROJEKT: vlasnica

Ovaj stan njezina je, kaže, djevojačka investicija otprije 12 godina. Budući da se bavi nekretninama za najam strancima, odmah je prepoznala potencijal. Ana Pejić, direktorica agencije za nekretnine Ana Zagreb Property, odlučila je divan stan od 130 četvornih metara u zagrebačkoj Ulici Kralja Držislava ponuditi za dugoročni najam.

- Nekako je najlogičnije bilo prenamijeniti ovaj prostor u prostor za najam. No, nikako nisam htjela urediti i opremiti nešto bez duše. Moj cilj bio je dobiti mjesto koje će biti toplo i posebno. Ukratko, htjela sam vratiti stanu grandiozan, građanski izgled - otkriva vlasnica Ana koja je u tome, čini nam se, itekako uspjela.

- Stan je sačuvana ideja arhitekta koji je 1928. godine sagradio zgradu za tadašnjeg investitora mr. Greenwalda. Investitor je taj stan, s obzirom da je tzv. bel étage (prvi kat s najvišim stropovima u zgradi, i često kao takav s jedinim balkonom na pročelju) projektirao za sebe, i u originalnom tlocrtu, on je samo salonski dio nekad velikoga stana, a susjed je vlasnik polovine sa spavaćim sobama.

Organizacija je zapravo genijalna, fleksibilna i jako neobična - stan se, naime, sastoji od tri prostorije, kako kaže vlasnica, od tri velike plesne dvorane koje se mogu mijenjati prema željama, ukusu i potrebama osobe koja trenutačno boravi ovdje

Zgrada je i dalje lijepa, a vidi se da je nekada bila vrlo raskošna, s vitražom na velikim prozorima haustora, ostacima mesinganih držača za tepih u haustoru, s krasnim sačuvanim starinskim liftom, i zanimljivo, prva zgrada u Zagrebu koja je imala vanjski servisni lift s dvorišne strane, za namirnice ili drva. Na žalost, nije više u upotrebi - kaže Ana i iskreno priznaje da joj je želja prije svega bila uskladiti isplativost investicije i sačuvati što više originalnih detalja.

- To je, naravno, nespojivo - smije se i kaže kako se ispostavilo da je jeftinije sve ukloniti i postaviti novo.

Stan je bio u iznimno lošem stanju, nikada renoviran, a bilo je i poplava i požara. Zbog restauracije drvenih zidnih obloga oko salona, štukatura i bordura, originalnih drvenih roleta, zatim mramora kojim je obložena nekadašnja takozvana Gentlemen’s room, gdje su muškarci nakon večere pušili cigare i pili konjak, originalnih prekrasnih radijatora, investicija je bila zahtjevnija.

- Uspjela sam sačuvati i originalna klizna vrata u zidu između svih salona s kristalnim staklom. Puno je detalja izgubljeno, jedna obloga za kamin razbijena, a mjedene kvake slučajno bačene. No, rezultat je i dalje bio kakav sam htjela, a to mi je najvažnije - kaže Ana Pejić.

Riječ je o klasičnom građanskom životnom prostoru s visokim stropovima koji, na sreću, trpi primjenu svih mogućih stilova i estetike

Materijali koji prevladavaju u stanu trenutačno su tekstil i nešto kože. Nevažno je, smatra vlasnica, kakav je nemještaj jer je čarolija u samom prostoru koji ima visoke stropove, velike prozore, salone, bordure, kristalne lustere...

Stan ima neobičnu organizaciju.

- Sastoji se od tri velike plesne dvorane koje se mijenjaju prema željama najmoprimaca. A zapravo nema ni jednu spavaću sobu, nego tri velika salona koja su trenutačno dvije spavaće sobe i dnevni boravak, veliki ulazni hodnik, koji je bio još veći, ali je smanjen da bi se povećala kuhinja, mali hodnik i dvije kupaonice - nabraja i dodaje da je prvi salon specifičan po tome što je obložen mramorom koji je, otkriva, jednoj najmoprimki, Parižanki, bio blagovaonica (sada je soba za goste). Srednji salon je najveći, oko 40 m2, pa je uglavnom dnevni boravak. Iz obiju soba izlazi se na 12 metara dug balkon. Treći je salon, pak, uglavnom glavna spavaća soba jer je izravno povezan s velikom kupaonicom.

- Riječ je o klasičnom građanskom stanu s krasnim visokim stropovima koji trpi puno stilova. Najmoprimci su dosad imali svoj namještaj i stan je svakih nekoliko godina doživljavao zanimljive metamorfoze. Dvije Parižanke za redom uvele su classic chic, a zadnji, mladi Australac, muški urbani stil, s biciklom nasred srednjeg salona koji je upravo tamo izgledao kao ukras - kaže.

Balkon s kojeg se pruža nevjerojatan pogled je izrazito šarmantan, 12 metara dugačak, zapravo prilično tipičan za brojne zgrade u središtu hrvatske metropole

Trenutačno u stanu prevladavaju svijetle nijanse. Bijela, siva i plava fotelja koja se odlično uklopila u ambijent. Materijali koji dominiraju uglavnom su tekstil i jedna kožna fotelja. Fascinantno je kako se u stanu, bez obzira tko u njemu boravio, nikad previše ne uočava namještaj. Uvijek samo prostor, visina stropa, veliki prozori, saloni, bordure, kristalni lusteri... Stan je, zapravo, smatra vlasnica, lijepo stanje duha, pozitivan osjećaj kad se uđe i osjećaj žalosti kad izađeš.

Vlasnica Ana Pejić ne krije zadovoljstvo i ponos zbog dobro odrađenog posla. Kaže, zadovoljna je prije svega što nije pogriješila kad je prvi put vidjela tada "umoran" stan i prepoznala mogućnost osmišljavanja spektakularnog "pariškog interijera".

- Osim na trgovima, teško je naći zgradu u strogom centru s pogledom na zelenilo, a ne u drugu zgradu. A ovdje je preko puta veliko parkiralište s puno krošanja stabala pa je dojam prozračnost, lijep pogled. Ovaj stan mi je poseban iz puno razloga, provela sam prvu trudnoću svih devet mjeseci trčeći majstorima svaki dan nekoliko puta iz ureda.

Usput smo na završetku renovacije imali obiteljsko okupljanje, kasnije slavili dječje rođendane, a svaki put između najmoprimaca napravimo party za najdraže prijatelje. Jako važna stvar je i to što su susjedi zaista divni.

Na žalost, nikada nismo živjeli ovdje, ali mi je drago da su svi stranci u njemu sretni i uživaju u divnom zagrebačkom životu - zaključuje.

Stanje stana prije renoviranja

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:32