PRAVA MALA UMJETNIČKA DJELA

Adventski vijenci Marije Miljanović

A što kažete na adventski vijenac izrađen od vune?

U svom originalnom obliku adventski vijenac predstavlja krug ili prsten od zimzelenog granja s četiri svijeće. No, posljednjih je godina ponuda vjenčića veoma raznolika i pronalazimo kreativne primjerke izrađene od ponekad i iznenađujućih materijala.

Upravo takve vijence, one koji pomalo prkose tradiciji, izrađuje 33-godišnja Marija Miljanović. Koristeći raznobojnu vunu, ova mlada mama stvara prava mala umjetnička djela u koja je uložen velik trud.

- Za izradu jednog vijenca potrebno mi je između tri i pet sati. Svaki vuneni pompom zahtijeva zasebnu izradu: namatanje, rezanje i slično. Tada ih postavljam na vijenčić sa slamnatim podnožjem - pojašnjava Marija metodu izrade.

Upitali smo je i kako je počela s izradom unikatnih adventskih vijenaca.

- Ideja se rodila prije godinu dana kad sam zapravo željela napraviti dječji tepih po istom principu izrade. Pritisnuta raznim obvezama, ubrzo sam odustala od te ideje - dodaje s osmijehom.

No, s dolaskom adventskih dana sinula joj je ideja o izradi vjenčića te su počeli nastajati jedan za drugim, a reakcije okoline bile su samo pozitivne.

I doista, i godinu nakon pokretanja svoga malog brenda, koji je nazvala pompomarija, zatrpana je narudžbama za nadolazeći Božić. Kombinacija je mnogo, vijenci dolaze u tri veličine, a vunene pompomove izrađuje prema vlastitom nahođenju ili željama kupaca. Sve potrebno za njihovu izradu nabavlja u lokalnoj trgovini materijalima, a kako bi vjenčići zasjali punim sjajem, vunenu bazu obogaćuje malenim i velikim kuglicama, drvenim ukrasima i raznim dodacima koji svakom vijencu daju poseban pečat.

S obzirom na materijal od kojega su izrađeni, ovi vijenci mogu potrajati nekoliko blagdanskih sezona, a sigurni su i za dječje sobe, naravno govorimo li o vijencima bez svijeća. Rad Marije Miljanović pratite na Facebook profilu Maaria Juicy Arm i Instagramu @pompomarija

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:57