Ne propustite!

Dani Orisa: Od transformacije stare pariške burze do kapelice u perivoju dvorca Miljana

 Patrick Tourneboeuf
Široka paleta ovogodišnjih predavača i prezentacije vrhunskih projekata. Izdvajamo neke od njih

Međunarodni Festival arhitekture u organizaciji Oris Kuće arhitekture ovaj se vikend održava u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, uz predavanja uživo i online prijenos.

Realizacija jednog događanja kao što je to međunarodni festival arhitekture zahtijeva veliku odgovornost i angažman. Već 20 godina tako se odgovorno angažiraju mnogobrojni iz Orisa i Oris kuće arhitekture. Događanje, koje je 2001. godine započelo u Maloj dvorani koncertne hale Lisinski razvilo se je u arhitektonski pa i društveni događaj za čitavu regiju od Slovenije i Madžarske do Sjeverne Makedonije. I ove godine su organizatori pozvali zanimljive i istaknute arhitektonske ličnosti različitih generacija i usmjerenja, ali isto tako i stručnjake s raznih područja.

Široka paleta ovogodišnjih predavača seže od ikone moderne arhitekture Tadaa Anda do mlade nade nizozemske arhitektura Donne van Milligen.

image
Dani Orisa

LEGENDARNA LIČNOST

Tadao Ando će prikazati svoj novi projekt: obnovu i izvanrednu transformaciju stare pariške burze u muzej moderne umjetnosti iz kolekcije Franҫoisa Pinauta za koga je srodnom metodom izveo i pregradnju venecijanske Dogane.

Druga legendarna ličnost suvremene arhitekture Àlvaro Siza približiti će publici projekt kapelice u perivoju dvorca Miljana blizu Zagreba. Strogom čistoćom svog pristupa i posve osobnom poetikom Siza je ostvario meditativni sakralni prostor univerzalnog karaktera.

Iz alpskog Vorarlberga na granici Švicarske i Austrije dolazi Bernardo Bader, istaknuti protagonist specifične arhitekture ove austrijske pokrajine. Za svoj jedinstveni, empatični projekt Islamskog groblja dobio je brojna priznanja: Mies van der Rohe nagradu za dolazeće arhitekte, Aga Khan nagradu kao i Nagradu Piranesi.

Dani Orisa su pratili i globalni uspjeh španjolske arhitekture, prisjetimo se gostovanja Rafaela Monea, Mansille i Tuñona, Francisca Mangada pa i Carlosa Ferratera. 2021. predstaviti će se radovi biroa, koji Ferrater vodi sa svojim sinom Borjom, kćeri Luciom i zetom Xavierom Martí. Radovi biroa obuhvaćaju široki program od obiteljskih kuća do javnih prostora sa relacijom prema topografiji i povijesti konteksta.

image
Dani Orisa

DANI ORISA pokazali su i procvat nizozemske arhitekture, spomenimo izvanredno popularno i uspjelo predavanje Winya Maasa, predstavnika pojave "Super Dutch". Upravo tom smjeru ne želi pripadati Donna van Milligen, čiji je interes usmjeren prema graničnim područjima između arhitekture i urbanizma.

Nije zanemaren ni pogled u daljinu, pa će tako biti prikazan rad tajlandskog arhitekta Boonserma Premthade, čiji radovi, vezani uz lokalne građevinske metode pokazuju empatiju i originalnost.

Čileansku arhitekturu pratio je kako časopis ORIS tako i simpozij DANI ORISA, predstavivši opuse Smiljana Radića, MatThiasa Klotza ili Ellrichshausen Pezo arhitekata, a ove će godine nastupiti Emilio Marín, čiji se konceptualni, minimalistički projekti bave privatnom i javnom domenom. Osobito je istaknuto njegovo oblikovanje čileanskog paviljona na ovogodišnjem venecijanskom Biennalu: Testimonial Spaces. Meditativni prostor uokviren je sa 500 slika nastalih na osnovi svjedočanstava o životu jedne radničke četvrti Santiaga.

Tradicionalno na DANIMA ORISA sudjeluju arhitekti iz Hrvatske i Slovenije. Zagrebački ured SANGRAD koji vode Vedran Pedišić i Eric Velasco Farrera, a čija su dostignuća na području arhitekture obrazovnih ustanova osobito vrijedna pažnje.

image
Damir Fabijanić

FONDACIJA BARRAGAN

Slovenski arhitekt Rok Žnidaršič, voditelj ureda Medprostor, autor je nehijerarhijskih javnih prostora, ali i unikatnih objekata u kojima su arhitektonsko umijeće i kreativnost oblikovanja ravnopravni.

Porijeklom iz Hrvatske je brazilski arhitekt Marko Brajović, koji je nakon studija u Veneciji i putovanja po svijetu našao svoje mjesto u brazilskom Sᾶo Paolu. Ostvario je između ostalog nagrađivane projekte paviljona Brazila i Crne Gore za Expo u Milanu 2015. kao i fascinantne postave izložbi u SᾶoPaolu.

Stručnjaci s područja građevinarstva kao i teorije i povijesti arhitekture također su gosti ovogodišnjih DANA ARHITEKTURE. O trenutno najvećem infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj - Pelješkom mostu govoriti će njegov konstruktor, slovenski građevinski inženjer Marjan Pipenbauer. Inženjerskom logikom i osjećajem za proporcije htio je odgovoriti na izazov lokacije - jedinstveno lijepi Malostonski zaljev.

Međunarodna suvremana arhitektura u fokusu je interesa Marthe Thorne, izvršne direktorice nagrade Pritzker i dekanice škole arhitekture na IE University Madrid. Autorica je više knjiga, kustosica je i predavačica.

Važan prilog povijesti moderne arhitekture daje Fondacija Barragan čiju će djelatnost prikazati njen glavni kustos Martin Josephy. Rad fondacije, smještene u švicarskom gradiću Birsfeldenu, usredotočen je na čuvanje arhiva i njegovu uporabu za promicanje opusa Luisa Barragána, jednog od prvaka modernog pokreta.

image
Arhiva Olgiati

Za doprinos

Nagradu ORIS prima arhitekt Valerio Olgiati

Nagradu ORIS za izuzetan doprinos arhitekturi - simbol nagrade staklenu piramidu dizajnirao je Àlvaro Siza - ove će godine primiti renomirani švicarski arhitekt Valerio Olgiati. Olgiatijev je rad određen jasnoćom promišljanja i provedbe, ali i kreativnim dihotomijama. Iza autohtonog jedinstvenog opusa stoji arhitektova namjera da konkretno djeluje na živote ljudi, na njihove želje i snove. Njegovi arhitektonski izričaji poput "Biserne staze" u Bahreinu ili vlastite kuće za odmor u portugalskoj pokrajini Alentejo pokazuju slobodu i neovisnost kako o kontekstu tako i o tren-dovima i modama vremena.

Više na www.daysoforis.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:23