NOVI MATERIJALI

Drveni neboderi više nisu fantazija, pogledajte ovaj od 12 katova koji će se uskoro graditi

 Tres Birds
Njegov strukturni sustav koristi masovno drvo, novu tehnologiju koja koristi stabla malog promjera iz šuma kojima se održivo upravlja

Arhitektonski ured Tres Birds sa sjedištem u Denveru najavio je da je planirano da se najviša drvena zgrada u Denveru počne graditi u srpnju 2023., prenosi ArchDaily.Zgrada od 12 katova nazvana "Return to Form" bit će smještena u River North Arts Districtu u Denveru, SAD. Njegov strukturni sustav koristi masovno drvo, novu tehnologiju koja koristi stabla malog promjera iz šuma kojima se održivo upravlja. Kontinuiranom sadnjom i odgovornom sječom, ove šume postaju izvor obnovljivih građevinskih materijala s malim utjecajem. Masovna drvena konstrukcija sastoji se od drvenih ploča koje su međusobno ljepljene i laminirane. To osigurava ne samo snagu i stabilnost, već i otpornost na požar.

image
Tres Birds

- Nedavni razvoj masovne drvene gradnje omogućuje nam - po prvi put u povijesti - projektiranje visokih građevinskih konstrukcija iz obnovljivog izvora: drveća. Ovaj novi građevinski materijal otporan na vatru je obnovljiv, stoga zdrav za planet. Drveće koristi ugljik za stvaranje kisika, a vegetacija hladi zemlju. Moramo graditi sve naše zgrade od obnovljivih izvora i dobro upravljati tim resursima. - Izjavio Michael Moore, osnivač i voditelj dizajna Tres Birds

image
Tres Birds

Projekt je rezultat natječaja, 2022 Velike drvene konstrukcije, u kojem su Tres Birds i razvojni tim pobijedili. Zgrada ima 84 stambene jedinice različitih veličina. Četiri jedinice bit će pristupačne prema definiciji grada Denvera. U prizemlju se nalaze sadržaji kao što su kafić, lobby, teretana i co-working prostori za stanare zgrade. Krovna terasa i parking upotpunjuju popis pogodnosti.

Masovna drvena konstrukcija bit će napravljena od duglazije sa sjeverozapada Tihog oceana. Zgrada je dizajnirana s izloženim drvetom za zidove i stropove. Kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, samo je mali postotak zgrade izrađen od betona, a područja su ograničena na temelje, stubište i jezgru dizala.

image
Tres Birds

Ranije ove godine, danska arhitektonska tvrtka Schmidt Hammer Lassen otkrila je pobjednički dizajn međunarodnog natjecanja za najvišu stambenu drvenu zgradu na svijetu, smještenu u švicarskom gradu Winterthuru. Interes za masovnu drvenu gradnju raste kao održiva alternativa betonu unatoč ograničenjima koja nameću neki lokalni građevinski zakoni. Međutim, napredak u istraživanju, testovima i eksperimentima potiče upotrebu ovog materijala, čak i u područjima s rizikom od seizmičke aktivnosti. Tehnologija se također istražuje zbog svoje modularnosti i mogućnosti ponovne upotrebe nakon kraja korisnog vijeka zgrada, koncept nazvan Dizajn za dekonstrukciju ili Dizajn za rastavljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 03:27