Proljetna priča u interijeru

Evo kako dom osvježiti i učiniti veselijim mjestom besplatno ili uz minimalni budžet

Ovo je vrijeme kad bi naši životni prostori trebali oživjeti na način na koji oživljava i naša okolina. Donosimo vam brojne ideje kojima možete svoj dom osvježiti, probuditi i učiniti veselijim besplatno ili uz minimalni budžet

Ako u jesen i zimu guštamo u našim toplim i ugodnim domovima uz čaj i dobro umotani u dekice, uz knjige i filmove, jasno je da nam proljeće i ljeto nude buđenje iz tog divnog, ali pomalo tromog načina života. Ono što čini ovo vrijeme savršenim je priroda koja se budi, a takvi bi trebali postati i naši domovi. Svježiji, prozračniji, svjetliji i prepuni elemenata koji će cijeli prostor oživiti na način na koji oživljava i naša okolina. U temi ovog broja donosimo vam brojne ideje kojima možete svoj prostor osvježiti, probuditi i učiniti veselijim besplatno ili uz minimalni budžet.

Donosimo vam top 12 boja za proljeće 2018., mirise koji će vaš dom učiniti poput cvjetne livade, popis najljepšeg proljetnog cvijeća i pregršt ideja za male transformacije koje će napraviti veliku promjenu. Pa krenimo, sretno nam buđenje iz zimskog sna.

* Otvorite prozore

Za početak, otvorite sve prozore i pustite da svježi zrak pročisti cijeli prostor. Kad smo već kod prozora, možda da ih operemo? Napravite otopinu od oko pola litre vode, četiri žličice alkoholnog octa i kapljice deterdženta za suđe. Ulijte u sprej-bočicu i operite kao i obično. Vrijedi i za ogledala.

Počnite tako da pustite svježi zrak i sunčevu svjetlost u prostor. Mjeseci umjetnog grijanja učine svoje i prirodno provjetravanje mnogo znači za kvatitetu življenja

* Van sa smećem

Vrijeme je da dobro pogledate oko sebe i odlučite koje stvari moraju van iz doma. Stari tepisi koje više nema smisla prati, dotrajala kanta za smeće, potrgane igračke, tabure koji je mačka cijeli počupala, čizme koje više nisu nosive... Na internetu potražite gdje je najbliže reciklažno dvorište, naručite odvoz glomaznog otpada ili darujte.

* Vakuumske vreće = dragocjeni prostor

Nabavite vreće iz kojih se zrak izvuče usisavačem. U njih možete staviti zimske jakne i kapute, debele pokrivače, deke i odjeću koju nećete koristiti. Velika je prednost što, osim što se vakumiranjem stvari stisnu na znatno manji prostor, te vreće čuvaju stvari od neugodnih mirisa, vlage i prašine.

* Unesite prirodu u dom

Jedan od najjednostavnijih načina da u svoj prostor unesete proljeće su biljke. Bilo da je riječ o buketu, teglici ili aranžmanu, bitno je da je živo i zeleno. U obzir dolazi i začinsko i sobno bilje, ali imajte na umu da je cvijeće ipak najbolji odabir za ovo doba godine. Ne morate nužno trošiti novac na raskošne aranžmane, naberite buketić cvijeća na obližnjoj livadi.

* Tropski uzorci i lišće

Totalni hit ove sezone su tropske boje i uzorci te motivi lišća, paprati i drugog bilja. Unesite ih u dom na detaljima kao što su jastučići, šalice ili posteri.

* Zamijenite ručkice

Zamjena ručkica na kuhinjskim elementima, ormaru ili komodi može u tren oka transformirati cijelu prostoriju, a sama zamjena je jednostavna i relativno jeftina.

* Presložite police

Sigurno se tijekom zime na policama nakupilo prašine, ali i nereda i nepotrebnih stvari. Pokušajte što više toga spremiti negdje drugdje ili baciti, a police neka budu što manje natrpane jer na taj način će svaka stvar dobiti na važnosti.

* Ujednačite okvire na zidovima

Dobra i jednostavna ideja kojom se može postići velika promjena je ujednačiti sve okvire na zidovima. Jednostavno kupite sprej ili iskoristite boje koje imate kod kuće i prebojite sve okvire u istu boju. Totalni hit je zlatna, ali to ipak prepuštamo vama.

* Proljetne poruke na zidovima i pokućstvu

Jednostavan proljetni stih ili jednostavna poruka dobrodošlice najdražem godišnjem dobu u tren će dati svakom prostoru dozu šarma. Ne jurite odmah u šoping, slova izrežite od različitih veličina i fontova iz novina i magazina, a zatim stih nalijepite na zid.

* Zamijenite zavjese

Vjerojatno mislite da je s vašim zavjesama sve u redu, no zašto ne biste imali dva kompleta pa ih izmjenjivali ovisno o raspoloženju i godišnjem dobu? Izaberite neke prozračnije, svjetlije nijanse.

* Makeover ormara

Osim klasične zamjene zimske i ljetne odjeće, razmislite i o prodaji ili razmjeni odjeće koja vam se više ne sviđa ili vam ne odgovara. Dio možete staviti na specijalizirane oglasnike, dio poklonite ili razmijenite s prijateljima, a brojni poznati brendovi odjeće imaju akcije u kojima vam za nekoliko komada starih krpica daju kupone s popustima na kupnju.

* Presložite namještaj

Preslagivanje rasporeda u stanu može imati jednak efekt kao i da ste bili u kupnji novog namještaja. Budite hrabri, zamijenite mjesta TV-u i kauču ili čak zamijenite mjesta određenim prostorijama.

Najupečatljivije transformacije postižu se na zidovima. Bilo da je riječ o bojenju naglasnog zida ili o osmišljavanju galerije slika, nikako ih nemojte zanemariti

* Napunite zdjelu s voćem

Ništa tako lijepo ne podiže prostor kao bilje. Kad sljedeći put budete u dućanu, nemojte zaobići voće. Odlično je za zdravlje, ali i divan element u interijeru. Zdjelu za voće dobro operite, a zatim složite voće. Za finalni touch natrljajte sve površine u kuhinji i blagovaonici polovicom limuna, a zatim osušite čistom krpom. Dezinficira, čisti, odmašćuje i neodoljivo miriše.

* Boje mijenjaju sve

Možda ne morate prebojiti cijeli stan, ali jedan naglasni zid mogao bi napraviti dramatičnu razliku. Ako vam se ne boje zidovi, kupite sprej i prebojite stolić, komodu ili police.

* Osmislite fokusnu točku

Fokusna točka u interijeru je upravo ono što joj ime govori - kutak koji na sebe uzima svu pažnju zbog svojih snažnih elemenata. To je, primjerice, komoda na naglasnom zidu na kojoj se nalaze lijepa vaza s cvijećem, ogledalom i drugim dekoracijama.

Proljetni imperativ je unošenje elemenata žive prirode u interijere. Buketi, aranžmani, lončanice, zdjele s voćem, rascvjetane grane... Bitno je da je šareno i da unosi dašak optimizma

* Razvijte fotografije

Kao prvo, lijepo je imati opipljive uspomene umjesto digitalnih. A kao drugo, fotografije su divna zidna dekoracija. Zalijepite ih na zid šarenim selotejpima ili washi trakama. Dobra je ideja i nacrtati okvir oko fotografija ili ga napraviti selotejpom u boji. Kad smo kod šarenih selotejpa, njima na zid možete zalijepiti i cvijeće.

* Podignite (unutrašnjost) ladica i ormarića

Jednostavno je: pogledajte po kući što vam je na raspolaganju od ukrasnih papira ili lijepih časopisa i novina. Izaberite željeni uzorak i zalijepite ga na unutarnji dio ormarića ili ladica. Možete rabiti i više od jednog uzorka, za eklektični štih, a ako ste posebno hrabri obložite ih i s vanjske strane.

Foto: Living4media/Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:47