Najbolji svjetski primjeri

FASCINANTNA REMEK-DJELA Impresivne stepenice koje idu korak dalje svojim dizajnom

Samo je nekoliko elemenata koji nas već na prvi pogled mogu impresionirati kad uđemo u neki novi prostor, a stubište je visoko na popisu tih upečatljivih detalja jer svojim izgledom može cjelokupni prostor podići na višu razinu sofisticiranosti. Kao neizbježna funkcionalna konstrukcija u prostorima na više katova stubište arhitektima predstavlja dobrodošao izazov i mogućnost da se kreativno poigraju s materijalima i oblicima. Rezultat te mentalne vježbe fantastične su strukture koje oduzimaju dah već s ulaza! U nastavku pogledajte primjere impresivnih stepenica koje idu korak dalje svojim dizajnom.



SDM stepenice - ARQMOV WORKSHOP

U privatnoj rezidenciji u Mumbaiju tvrtka ARQMOV osmislila je drveno stubište koje počinje s tri individualne stepenice, a potom se svaka pojedinačna stepenica pretvara u plohu nalik na vrpcu koja povezuje donju s gornjom etažom i stvara čak dvije razine stepenica. Gornji dio cijele strukture podržavaju čelični kabeli, a nakošeni uglovi vrpčastih dasaka od orahovine djeluju i kao nasloni, čime se stepenice pretvaraju u svojevrsne klupe.


Vreugdenhil Dairy Foods - Maas Architecten i EeStairs

Impresivna bijela spirala koja se nalazi u uredskoj zgradi u Nizozemskoj dizajn je arhitekata iz studija Maas Architecten. Osim što služi za kretanje po zgradi, spiralni oblik ovog stubišta uvodi element pokreta u prostor golemog atrija zgrade koja se proteže na više katova. Skulpturalnost i bjelina strukture stvaraju dojam dramatičnosti u ovom interijeru.




Daleham Gds, Hampstead - Elite Metalcraft Co.

Osnovu ovog stepeništa čine metalne stepenice koje su obložene plohama od brestovine, a njihovu plutajuću strukturu osmislila je tvrtka Elite Metalcraft. Iako se čini da stepenice koje se protežu između katova nisu pričvršćene uza zid, u stvarnosti ih za zid drži skriveni sustav spojnica na koji je smještena rasvjeta koja osvjetljava stubište i pruža zanimljiv vizualni efekt.



EeStairs

Nizozemska tvrtka Eestairs pri projektiranju stubišta spaja umjetnost s inženjerstvom kako bi stvorila arhitektonske elemente koji privlače pozornost.



Fontanot

Talijanska tvrtka Fontanot svojem dizajnu čeličnih stubništva voli dodavati neočekivane detalje u boji, skrivene ladice i ograde koje se mogu s lakoćom uskladiti s vašim uređenjem.




Siller Stairs

Od plutajućih stubišta pa sve do kompleksnih tradicionalnih i suvremenih struktura, tvrtka Siller Stairs nudi sve od osmišljavanja dizajna, nabave materijala pa do izvedbe stubišta.

Casa Cubo - Isay Weinfeld

Arhitekt Isay Weinfeld uklopio je ovaj predivni spiralni element u suvremenu minimalističku kuću u São Paulu koji je postao najupečatljiviji detalj njezina uređenja. Stepenište je izrađeno od brazilskog "željeznog drva", što podrazumijeva drveni materijal vrlo velike gustoće, tvrdoće i elastičnosti.

Restoran Les Haras - Jouin Manku

Moderno stepenište smješteno u restoranu u Strasbourgu ukrašeno je savijenim drvenim trakama koje podsjećaju na elemente bačve. Impresivni arhitektonski element odmah upada u oči, zar ne!?

Rezidencija Tree Top - Belzberg Architects

Smještena u Los Angelesu, Tree Top rezidencija skriva veliku tajnu! Veličanstveno drveno stepenište izvedeno od istog materijala koji prekriva podove izvija se među katovima kuće i stvara prizor od kojeg zastaje dah.

Zgrada Ampersand u Londonu - Paul Cocksedge

Stepenište, osim što omogućuje povezivanje katova, može djelovati i kao prostor za odmor i opuštanje. Upravo tu namjenu ima ovaj spiralni primjerak prepun zelenila koji je osmislio arhitekt Paul Cocksedge.

Skulpturalno stepenište - YYDG Interior

Izgled ovog stepeništa podsjeća na vrpcu izvedenu od predivnog svijetlog drva koje stvara dobrodošli kontrast betonu i kamenu dnevne sobe. Dizajn potpisuje studio YYDG Interior.

Stepenište u privatnoj rezidenciji - Patrick Jouin & Sanjit Manku

Spektakularne stepenice u obliku latica osmišljene su za privatnu rezidenciju u Kuala Lumpuru. Stepenište je ostavljeno bez masivne ograde kako bi se s kata pružao neometan pogled na elegantno posložene stepenice.

Stepenište poput kralježaka - Andrew McConnell

Nadahnut kralježnicom kita, dizajner Andrew McConnel osmislio je iznimno moderan oblik stepeništa koji bi se izvrsno uklopio u suvremene prostore.

Spiralno stepenište s metalnom ogradom - HYLA Design

Arhitekti iz studija HYLA Design pomoću spiralnog stepeništa smještenog unutar zakrivljene metalne ograde spojili su spavaću sobu u kući s radnom sobom na katu. Tako su stvorili siguran, a efektan element unutarnjeg uređenja.

Čelične stepenice - RA Projects

Čisti bijeli interijer modne dizajnerice Roksande Ilinčić arhitekti studija RA Projects učinili su istinski upečatljivim pomoću plavog stepeništa izvedenog od čelika koje je ujedno pretvoreno i u police za knjige ili posuđe.

EeStairs koncept

Bijela ovalna struktura i glatke smeđe drvene stepenice čine ovo stepenište jednim od najzanimljivijih dizajnerskih rješenja za moderne prostore.

Kreativno stepenište u obiteljskoj kući - Biljana Jovanović

Biljana Jovanović osmislila je ovo kreativno stepenište za prostor mlade obitelji u Budimpešti. Osim rastvorenih strana bijele strukture, zanimljiv su detalj i nakošene stepenice koje, gledane odozgo, svojim rubovima stvaraju cik-cak uzorak.

Viseće stepenice - Zaha Hadid

Elegantno i pročišćeno stepenište s fotografije svojim se obilježjima savršeno uklapa u prepoznatljivi stil slavne arhitektice Zahe Hadid.

Drveno stepenište - Hidden Fortress

Berlinski studio za unutarnje uređenje Hidden Fortress stvorio je drveno stepenište u obliku viseće drvene kutije za Bazar Noir koncept dućan. Drvena unutrašnjost strukture predstavlja oštar kontrast crno-sivom interijeru dućana.

Stepenište Waved - Thomas Heatherwick

Prilikom osmišljavanja dućana za britanski brend Longchamp, Thomas Heatherwick i njegov tim dizajnera osmislili su rješenje za neobičan prostor koji je u prizemlju imao malo kvadrata. Stvarajući "val" od stepenica, arhitekt je uspio dovesti više dnevnog svjetla u prizemlje, istovremeno stvorivši prirodni prijelaz između katova.

Dućan Bulgari u Londonu - Peter Marino Architect

Rijetko se mogu vidjeti jedinstvena stepeništa s tradicionalnim materijalima, no ovo koje se nalazi u dućanu brenda Bulgari u Londonu upravo je jedna od tih iznimki. Luksuzno stepenište u kombinaciji drva i mramora savršeno odražava luksuzni sadržaj koji se prodaje u dućanu.

Villa La Roche - Archiplein

Kompleksno stepenište koje se nalazi u vili La Roche u potpunosti odskače od čistih bijelih zidova, rijetkih drvenih detalja i betonskih podova. Ovo bi stepenište bilo niz lebdećih drvenih stepenica da nema kaotične metalne strukture koja mu daje tako zanimljiv izgled.

Metalno stepenište - Philip Watts

Metalna struktura koja podsjeća na kralježnicu daje ovom stepeništu posebno moderan izgled, a drvene stepenice koje nosi omekšavaju hladnoću sjajnog i zakrivljenog metala.

Wieden + Kennedy stepenište - WORKac

Drveno stepenište okruglog oblika neformalan je prostor za sastanke, a ne samo dizajnerski element u prostoru poslovne zgrade u New Yorku.

Viseće stepenište - Kuadra Studio

Moderno viseće stepenište s fotografije nalazi se u uredu banke u mjestu Caraglio u Italiji. Svaki par stepenica čini se kao da lebdi, no zapravo je ugrađen u zid.

Kameno stepenište - MG2 Architecture

Tvrtka MG2 Architecture izvela je plutajuće stepenište za projekt u Italiji. Kamene stepenice izrađene su od istog materijala kojim je prekriven zid za koji su pričvršćene, što stvara dramatičan i ujednačen izgled.

Armanijev dućan na Petoj aveniji - Fuksas Architects

Jednim dijelom futurističko, a drugim minimalističko, ovo je stepenište vrhunac suvremenog dizajna. Načinjeno je od kompleksnih detalja i glavna je atrakcija u dućanu. Kako bi se pojačao kontrast koji stvara s crnim interijerom dućana, samo stepenište je dodatno osvijetljeno ambijentalnom rasvjetom koje naglašava svaki element njegova dizajna.

Skulpturalno spiralno stepenište - Oded Halaf i Tomer Gelfand

Moderni materijali omogućuju dizajn stepeništa koji odskače od norme. Spiralno stepenište na fotografiji nalazi se u uredskom tornju u Tel Avivu i načinjeno je od drva topole, koje suvremenoj i sjajnoj zgradi daje veliku dozu prirodnosti. Sastoji se od dva dijela - stepeništa i balkona, a kao arhitektonski element posebno je zanimljivo zbog nepravilnosti i neobičnosti drva od kojeg je sagrađeno.

Izvor: Architizer, Trendir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:59