Sjajan makeover!

Fenomenalan makeover zida novosagrađene kuće!

Nemamo uvijek idealnu situaciju u svom prostoru ni sreću da prostor izgleda baš onako kako smo si zamislili pa je potrebno ponekad razmišljati izvan okvira kako bismo popravili stvar i stvorili mjesto u kojem ćemo zaista uživati. Izvrstan primjer rješenja jednog takvog izazova predstavljalo je uređenje vanjskog prostora koje je kao zadatak dobio arhitekt Manuel Ocaña. Naime, njegovu klijentu predivan pogled iz dvorišta zamijenio je sivi betonski zid novosagrađene kuće pa je cilj renovacije bio sakriti sivilo i bezličnost zida koji je poružnio cijelo dvorište.

Kako bi stvorio novu, ugodnu atmosferu u dvorištu i nadomjestio nestali pogled na zalazak sunca, Ocaña je predložio postavljanje okruglih ogledala na različitim visinama i pod različitim kutevima kako bi reflektirali sunce u različito doba dana. Na strukturi iza ogledala zasađena je raznolika vegetacija koja je stvorila meku i raskošnu barijeru između dvorišta i betonskog zida.



No, gradnja ove strukture nije bila bez svojih izazova. Budući da zid ne pripada vlasnicima dvorišta, nisu ga mogli koristiti za postavljanje instalacije, nego je ona morala biti samostojeća. Također je bilo potrebno uzeti u obzir i postojeće biljke u dvorištu, sam bazen, kao i stubište koje vodi u podrum kuće, a koji se nalazi na kraju. Izazov je predstavljao i sam prilaz dvorišnom prostoru do kojeg se dolazi kroz vrata klasične veličine, što je značilo da sama struktura mora biti modularna kako bi je uopće bilo moguće unijeti u dvorište.




Konačno rješenje sastoji se od 33 dijela koji zajedno čine strukturu na kojoj je postavljena mreža od čak 60 aparata za stvaranje vodene izmaglice, odnosno "oblačića" pare, a na čvorištima su postavljene biljke čije zelene grane skrivaju kostur cijele strukture. Kako vam se čini ovaj nevjerojatan projekt?



Izvor: Inhabitat
Foto: Imagen Subliminal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:42