FEST.A CROPAK

Festival ambalaže

Kada ambalaža vrišti - kupi me!

Koliko puta ste kupili neki proizvod koji vam ne treba, ali vas je ambalaža privukla? Razne kupke, bočice, čokolade, omekšivači… kao da s polica dućana vrište – nosi me doma. Upravo zato, osobe koje su osmislile i realizirale čarobnu ambalažu zaslužuju nagradu. Najbolji od najboljih i ove godine dobit će priznanje i to na 15. izdanju festivala ambalaže FEST.A CROPAK, središnjem stručnom događanju za ambalažnu industriju Hrvatske i regije. Događanje će se održati od 29. do 31. svibnja u hotelu Jezero Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Stručna događanja

Ovaj festival namijenjen je korisnicima i proizvođačima ambalaže, dizajnerima, tiskarima, ali i svima koji su na bilo koji način vezani uz ambalažu kao vrlo zahtjevan i kompleksan proizvod. FEST.A CROPAK se s pravom naziva festival ambalaže jer uključuje nekoliko stručnih događanja: međunarodno savjetovanje “Trendovi u ambalažnoj industriji”, okrugli stol “Gospodarenje ambalažom i ambalažnim otpadom”, Eko forum “Plastične vrećice Pro&Contra”, dodjelu nagrada Cropak za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu, dodjelu nagrada Regpak za najbolju ambalažu na tržištu regije, izložbu svih nominiranih za ovogodišnje nagrade te gospodarsku izložbu.

58 nominiranih

Najviše pozornosti svakako privlači dodjela nagrada najboljoj ambalaži na hrvatskom tržištu Cropak. Jedanaest godina tradicije najbolje govori u prilog činjenici da je Cropak u stručnim krugovima postao sinonim za pravu vrijednost i kvalitetu, što potvrđuju i brojne nominacije iz godine u godinu. Ove je godine za ovu nagradu konkuriralo 58 nominiranih u devet kategorija, a stručni ocjenjivački sud nije imao nimalo lak zadatak izabrati najbolje, a među njima i najbolje od najboljih, ambalažu koja će se okititi titulom Cropak godine.

Osim Hrvatske u regionalnoj konkurenciji su i predstavnici BiH, Makedonije, Slovenije i Srbije

Tko su ovogodišnji dobitnici biti će javno objavljeno 30. svibnja. Želeći upozoriti na važnost zaštite okoliša sa stajališta zbrinjavanja ambalažnog otpada, jedna od kategorija Natječaja koja promovira upravo te vrijednosti je Eko Cropak, pri čemu se ocjenjuju sustavi gospodarenja ambalažnim otpadom u lokalnim zajednicama s potvrđenim rezultatima u praksi, strojevi i uređaji koji tome pridonose, a rezultat su domaćeg razvoja te projekti kojima je cilj pokazati dosege vezane uz opći doprinos zaštiti okoliša. Prije pet godina, a želeći pokazati dosege ambalažnih ostvarenja na tržištima regije, IatT je pokrenuo nagradu Regpak. Na ovogodišnji peti jubilarni REGPAK, prijavljena je ambalaža iz pet zemalja regije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Medijski partner

Medijski partner tog hvale vrijednog projekta je Jutarnji list, a organizatori su tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT i stručni časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba. Generalni pokrovitelj je WPO – Svjetska organizacija za ambalažu, čiji je IatT član, a pokrovitelji su EPIC – Europski konzorcij instituta za ambalažu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH i Hrvatska gospodarska komora.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:51