Made in Croatia

Geppetto i Dobra vila: Uz čarobne ruke Aleksandre i Denisa nastaju ovi divni dodaci za dom

 Berislava Picek/CROPIX
Uz čarobne ruke i prstohvat magije nastaju ručno izrađeni drveni funkcionalni dodaci za dom

Kao što su staklene posude s drvenim čepovima, divni stalci za torte, etažeri, daske za rezanje i svijećnjaci. Upoznajte Aleksandru i Denisa Lazara.

Geppetto je stolar i umjetnik, a ona je njegova Dobra vila, inspiracija za kreativnost. Kroz svoje proizvode nastoje unijeti toplinu, lijepu energiju i ljubav u svačiji dom. Oni su Geppetto i Dobra vila, odnosno Denis i Aleksandra Lazar, koje smo prije nekih mjesec, dva dana posjetili u njihovoj kućici u Zagorju, gdje žive i osmišljavaju namještaj i profinjene, funkcionalne dodatke za dom od drva.

image

Aleksandra i Denis Lazar

Berislava Picek/CROPIX

Njihova je priča započela kad je Aleksandra, inače iz Zagreba, kupila malu drvenu hižicu u Zagorju, s namjerom da joj služi kao vikendica. Budući da je bila u dosta zapuštenom stanju, preko zajedničke prijateljice angažirala je Denisa za preuređenje kuće i izradu namještaja po mjeri. Ubrzo su se zaljubili, vjenčali i pokrenuli brend. Oboje su ljubitelji prirode, pokušavaju biti što više samoodrživi, konzumirati zdravu i čistu hranu te uživati u zajedničkim trenucima. Aleksandra se, uz vlastitu prevoditeljsku tvrtku, bavi fitoterapijom te travarstvom, a u međuvremenu je naučila i tokariti, tako da u tom dijelu pomaže Denisu u radionici, koja se nalazi nedaleko od njihove hiže. Zajedno kreiraju, propitkuju, crtaju i polako realiziraju ideje.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- Drvo se vraća u modu, a možda nikada nije niti izašlo, samo smo ga malo zapostavili zbog komercijalnih proizvoda koji su zasjenili malog proizvođača. Mi smo drugačiji, postojani u svom radu, volimo tradiciju, ali pratimo i trendove - rekli su nam tada, a mi smo ih pozvali u naš studio kako bi nam pokazali svoje staklene posude s drvenim čepovima, divne stalke za torte, etažere, daske za rezanje, svijećnjake...

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

Denis se, kao stolar s preko 25 godina iskustva, koji se školovao u rodnoj Istri te zanat “ispekao” u Italiji, prije svega bavi izradom namještaja po narudžbi od punog drva i uređenjem starih hiža, a ovi su proizvodi nastali iz njihove vlastite potrebe. Potom su ih usavršili te ponudili na tržištu. Izrađuju ih od raznih vrsta drva, kao što su jasen, bagrem, domaći i američki orah, jabuka, pa čak i palma, koja je u Zagorje stigla s mora, a Denis ju je godinama sušio u radionici. Često kombiniraju više vrsta drva u jednom proizvodu i ostavljaju rane drva vidljivima.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- Najveći je interes za stalcima za torte, koji mogu biti rotirajući i fiksni. Osmišljeni su kao multifunkcionalni predmeti pa se tako mogu koristiti i kao niski pladnjevi te svijećnjaci. Kod posuda za kekse, začine i čajeve, staklenke se mogu i reciklirati, samo je bitno da poklopac s navojem bude originalan. On se integrira u drveni čep, koji može biti okrugli, kockasti, jajasti, reljefni, s detaljima... Tako oplemenjujemo posude, unoseći dašak decentnosti i ljepote - opisuju.

image
Berislava Picek/CROPIX

Dodaju kako je kod posuda najzahtjevnija izrada čepa koji prati oblu formu velike staklenke, a izradili su i čep od dijela grane s originalnom korom. Za sve proizvode ciljano koriste kvalitetno drvo, što ima više šara i godova, to je finalni proizvod atraktivniji, a premazuju ih mineralnim uljima koja nisu štetna.

image
Berislava Picek/CROPIX

- Zar nije čarobno iz cjepanice napraviti malo umjetničko djelo? - pitaju nas i otkrivaju kako je brend dobio naziv upravo po bajci u kojoj Dobra vila, uz prstohvat magije, oživljava Geppettova drvenog lutka Pinokija. Ideja imaju još mnogo, a najavljuju nam izradu lampi uz pomoć tokarskog stroja, drvenih ornamenta za Božić... Jedva čekamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 22:33