Glavatari

Duhovit poklon za useljenje

Priča s Glavatarima krenula je tako da nisam znala što bih poklonila prijateljici za rođendan. Razmišljala sam što još nema, što bi joj trebalo… standardne nedoumice. Htjela sam joj pokloniti nešto originalno što sam sama izradila. S godinama smo se svi nekako istrošili s idejama za rođendanske poklone pa je Glavatar vrlo spontano, ali genijalno uletio u cijelu priču – opisuje Ana Grzunov kako se dosjetila izrađivati fora dekorativne predmete za dom duhovitog naziva Glavatari.

– Prvi Glavatar bio je Jednorog ili kako ga prijateljica zove zebrikorn Jeffrey. Nakon što sam vidjela njezinu reakciju kada je odmotala kutiju, počela skakati posvuda od sreće i oduševljenja – to je bilo to! Od tog trenutka znala sam da imam novi hobi – oduševljeno priča Ana koja inspiraciju za Glavatare nalazi u svijetu oko sebe; ljudi, mjesta, materijali, neka priča koju čuje, razni prostori u kojima vidi u svojoj glavi Glavatare kako vise sa zida… Baš svuda. – Glavatara ima svakakvih. Iz dana u dan padaju mi nove ideje. Proces funkcionira tako da naručitelj bira životinju koju želi, dezen tkanine i boju.

‘Kada vidim osobu, znam koji bi mu Glavatar odgovarao po osobnosti i karakteru’

Zanimljivo je slušati naručitelja kada bira svojeg Glavatara jer često već unaprijed imam predodžbu koja bi mu životinja najbolje odgovarala. Tako oni dobivaju i osobnost i karakter. Do sada je udomljeno puno Glavatara, kao što su Jelena koja je otišla na selo, zebrikorn Jeffrey i žirafa Norman koji su otišli za Delnice, nosorog, jednorog, baka Guska, morž Šime, partyjanerica iz Sirupa, konj Plavuša… Kada klijent naručuje Glavatara nekome za poklon, jako mi je važno znati pojedine osobine budućeg vlasnika, kako bih personalizirala Glavatara baš za njega – objašnjava Ana koja priznaje kako napraviti Glavatara znači biti jako strpljiv i detaljan.

– Nakon što mu napravim ‘kostur’ koji se treba dobro osušiti, slijedi novi dio/sloj na kojem radim obrise, odnosno anatomiju životinje, zatim se taj dio također mora posušiti, nakon čega slijedi finiširanje, oblaganje željenim materijalom te stavljanje detalja (oči, trepavice, kosa…). Svaki je Glavatar unikatan i izrađen od recikliranih materijala, tehnikom kaširanja papira i lijepljenjem – ističe Ana Grzunov koja zajedno s kolegicom Dijanom Zorić vodi Laboratorij zabave, studio za igru, zabavu i smijeh. Dijana je pripovjedačica i bavi se storytellingom, dok je Ana u Laboratoriju zabave zadužena za izradu svih kreativnih predmeta.

Glavatare možete pogledati na Facebooku: Zoo Zid by Ana Grzunov ili na web stranici: Laboratorij zabave

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:33