Projekt Protok zraka

Grad Korčula obilježio dan bez klima uređaja, umjesto njih vjetar i plahte

 ANTE ČIZMIĆ/CROPIX
Ulice su pozicionirane tako da gotovo nesmetano osiguravaju strujanje vjetra, čime "prirodno" dolazi do ventilacije prostora

Jeste li znali da je stari grad Korčula imao u davna vremena funkcionalan način hlađenja svojih zgrada? Urbanizam grada Korčule osmišljen je prema ruži vjetrova. Ulice su pozicionirane tako da gotovo nesmetano osiguravaju strujanje vjetra, čime "prirodno" dolazi do ventilacije prostora, a boravak na ulici ljetnim mjesecima biva ugodan. Međutim, udruga Siva zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti, projektom Protok zraka upozorava da je to tijekom godina devastirano.

image
PROTOK ZRAKA

Urbanizam starog dijela grada osmišljen je prema ruži vjetrova, a na istacima na pročeljima kuća može se postaviti štap s mokrim plahtama koje služe za rashlađivanje

- Koncept je tijekom stoljeća narušen, što interpolacijama i intervencijama u arhitekturi, što pozicioniranjem klima uređaja, čija strujanja zraka utječu na strujanje vjetra. Urbanizam prate i arhitektonska rješenja. Naime, jedna od nekoliko mogućih namjena istaka na pročeljima kuća jest ta da su kameni istaci s rupom osmišljeni kako bi se postavio štap za vješanje mokre plahte. Tako, uz pirkanje vjetra, vlažne plahte dodatno bi rashlađivale prostor - objašnjava Katerina Duda, autorica projekta.

Projekt zahtijeva solidarnost stanovnika, turista i vlasnika nekretnina

Projekt Sive zone je bio poziv stanovnicima i gostima grada Korčule da 13. 8. od 12 do 24 sata ugase klima uređaje i na prozore postave mokre plahte, koje omogućuju hlađenje bez upotrebe električne energije.

To će biti s jedne strane pokušaj testiranja originalnog sustava rashlađivanja, prema kojemu je grad koncipiran, pa makar simbolički. Drugo je popratni proces koji zahtijeva solidarnost i organizaciju stanovnika, turista i vlasnika nekretnina. Otvara se rasprava o odrastu, itekako relevantna za trenutačni društveno-politički kontekst. Građanima i gostima grada podijeljeni su flyeri u grafičkom oblikovanju umjetnice, koji sadrži tekst: 13. kolovoza ne palimo klima uređaje. Vjetar i vlažne plahte trebali bi rashladiti prostor bez korištenja električne energije.

Kustos ovog projekta je umjetnik Darko Fitz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 17:32