Igračke kojima ni odrasli ne mogu odoljeti

Upoznajte Valeriju Olić

Još u osnovnoj školi plela je haljinice za barbike, kasnije je počela izrađivati odjeću za sebe, a danas može isplesti što god joj padne na pamet, pa i dekorativne životinjice. Upoznajte Valeriju Olić.

Sobovi, žirafe, pande, sove i žabe raznih veličina njezina su svakodnevica. Ne, Valerija Olić ne radi u nekom egzotičnom zoološkom vrtu, već ove simpatične životinjice izrađuje od vune i konca.

Iako hekla tek odnedavno, ručno izražene Hej! Loop igračke, koje su nam se u gomili industrijskih plišanaca učinile kao pravo osvježenje, njezini su prvi radovi.

– Do sada sam puno više plela. To znam još od kad sam bila mala jer sam uvijek znatiželjno promatrala mamu kad nam je izrađivala šalove, veste… No shvatila sam da bi igračke puno ljepše izgledale heklane nego pletene pa sam odlučila probati naučiti i heklati. I tako su nastali Hej! Loop frendići – prisjetila se 27-godišnjakinja koja je zahvaljujući poznavanju ovih, na žalost, pomalo zaboravljenih vještina vjerojatno jedna od rijetkih među svojim vršnjacima koja može isplesti što god joj padne na pamet.

Tako je prve konkretne, upotrebljive stvari počela plesti još u osnovnoj školi, kada je imala tek sedam ili osam godina. Bila je to uglavnom odjeća za njezine Barbike, a nakon toga počela je prema vlastitim idejama izrađivati i odjeću koju može i sama nositi. Za početak su to bile neke jednostavnije stvari poput šalova, no kada joj mama više nije mogla isplesti vestu kakvu je Valerija zamislila, počela je samostalno plesti i kompliciranije komade odjeće. Tako su i prve Hej! Loop žirafe nastale prema unaprijed zadanoj šabloni, a kada je jednom “ušla u štos” počela je izrađivati igračke prema vlastitim idejama ili slikama koje su joj se svidjele. Svaku izrađenu životinjicu prate i prigodni stihovi koje je njihova autorica pronašla u raznim dječjim slikovnicama.

– Za izradu igračke treba mi dva do tri dana, odnosno 10 do 20 sati konstantnog rada. Sama izrada nije teška, ali zahtijeva puno vremena i koncentracije – objašnjava Valerija, koja je na Šumarskom fakultetu magistrirala urbano šumarstvo, a dok traži posao u struci vrijeme među ostalim krati i pletivom.

Naziv za heklane igračke Valeriji se nekako nametnuo sam od sebe.

– Loop na engleskom znači petlja, odnosno očica. Znala sam da će ime sadržavati tu riječ jer je kratka i lako se pamti, no htjela sam da ipak bude zvučnije pa sam na kraju dodala još i Hej – objasnila nam je ova neumorna kreativka koja je prije godinu dana pokrenula i liniju pletenih grijalica poput rukavica, šalova i čarapica te raznih vunenih modnih dodataka i ukrasa za dom pod zajedničkim imenom Cloopco.

Njezini radovi za sada se mogu nabaviti na štandu udruge Rekreator u zagrebačkoj Varšavskoj ulici ili narudžbom preko Hej! Loop i Cloopco profila na Facebooku. Cijena većih igračaka poput sobova i žirafa iznosi 100 kuna, a manje poput sova i pandi koštaju od 50 do 70 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:51