Makeover sezone

Iskustvo iz prve ruke: Kako sam u samo jednom danu promijenila izgled kuhinje i blagovaonice i tako uštedjela hrpu novca

 BILJANA BLIVAJS /CROPIX
Ekonomistica Slavica otkrila nam je kako je samostalno promijenila izgled i osvježila ključne prostorije u svom domu

Dolaskom sunčanijih, toplijih i ljepših dana, u nama se budi želja za promjenom. Dobijemo neku čudesnu energiju koja nas pokrene i kao da nam neki unutarnji glas govori - kreni, možeš ti to! Mnogi ljudi odluče pokrenuti se, baviti se više sobom, više vježbati, smršavjeti, a drugi prvo počinju mijenjati svoj dom. Nakon zimskog sivila, uvijek godi osvježiti životni prostor u skladu s ljepšim vremenom, zar ne? Proljetno čišćenje ili "generalka" doma nezaobilazan je dio te rutine, a većina se u ovo vrijeme odlučuje i za krečenje zidova. Prema riječima vodećih svjetskih dizajnera i stručnjaka za interijere, bojenje zidova rezultirat će promjenom izgleda vašeg doma, bez prevelikih intervencija i nepotrebnog trošenja ionako tankog kućnog budžeta.

Ekonomistica Slavica ispričala nam je kako se upustila u avanturu bojenja zidova u svojoj kuhinji i blagovaonici u stanu u Zagrebu, površine 16,88 četvornih metara.

image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX

- Prije tri godine ugradili smo novu PVC stolariju u kuhinju i blagovaonicu, ali je ostalo grubih i sivih površina. Majstor je grubo zatvorio neke rupe glet masom, ali sam i dalje primjećivala nedostatke - otkriva Slavica i priznaje kako ju je to izluđivalo.

- PVC stolarije ugrađena je taman prije kraja korone i rada od kuće. Kako smo se vratili na posao, nikako nismo uspijevali naći vremena da uredimo te zidove. Dodatno, u jednom je uglu zid malo puštao vodu pa smo to sanirali izvana. Kad smo se konačno odlučili obojiti zidove, odlučili smo sanirati i iznutra - kaže Slavica i otkriva kako je odmah znala da bojenje želi odraditi koristeći JUB paletu boja. Već je prije, kaže, kuhinju bojala JUPOL Gold bojom u sivkasto-bež nijansi 1095, a sada se odlučila odlučili na smjeliji ton 1093, u istoj nijansi.

image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX

JUPOL Gold advanced visokopokrivna je unutarnja periva boja tvrtke JUB koja je top odabir za sve jače opterećene unutarnje površine koje zahtijevaju vrhunski estetski izgled. Na raspolaganju je više od 10.000 nijansi, a ovu boju karakterizira visoka pokrivnost pri bojenju intenzivnim nijansama te čiste i visokopokrivne nijanse mat izgleda.

- S obzirom na to da je kuhinja smeđih tonova, kao i stol i stolci, a nismo ljubitelji bijelih zidova, svijetla boja sa smeđe-sivkastom nijansom bila je naš odabir i moram reći da sam prezadovoljna bojom JUPOL Gold advanced koja je kuhinji automatski podarila elegantan i moderan izgled kojemu smo i težili - ističe Slavica koja priznaje da je bojenje zidova opušta i zanima od malih nogu. Njezin je otac, kaže, sazidao sam njihovu gotovo cijelu obiteljsku kuću, a svi članovi obitelji oduvijek su gletali te bojili zidove i drvenariju. Za njih je to, objašnjava, bila jedna od omiljenih obiteljskih aktivnosti.

image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX

- A danas je očito teže naći majstora nego sam sve napraviti. Bojila sam zidove mnogo puta i jednostavno si ne želim priuštiti stres zbog traženja majstora, iščekivanja termina (iako smo i sami jako dugo odgađali bojenje) i na kraju, zabavno je. Da ne govorim kako sam ovom odlukom uštedjela sav novac koji bih morala dati majstorima, a i moja kćer se pridružila ovoj zabavi pa smo provele i kvalitetno vrijeme zajedno, što je također jako važno - govori Slavica i opisuje kako je tekla ova kućna avantura. Prvo je izračunala kvadraturu zidova (5,39 x 2,5 x 2 = 26,95 m2 i 3,14 x 2,5 x 2) i dobila 15,7 m2. Površina bočnih zidova bila je 42,35 m2 koje je odlučila obojiti JUB Gold smeđe-sivkastom bojom 1093, a površina prostorije je već spomenutih 16,88 m2, što je zapravo površina stropa za koju je koristila običnu bijelu boju.

- Koliko mi boje treba izračunala sam prema odličnom JUB-ovom kalkulatoru boja i to je prošlo brzo, bezbolno i, najvažnije, jako točno. Na kraju joj je trebalo točno osam litara boje, što se poklapalo s kalkulacijom na početku priče. Zatim sam sav lakši namještaj, cvijeće i stvari iznijela na terasu jer je baš tada bio sunčani vikend. Veliki blagovaonski stol i kuhinju prekrila sam najlonom za zaštitu. Lajsne od parketa i sve rubne površine oblijepila sam pik trakom. Podove sam također pokrila najlonom, a na mjestu gdje sam držala kantu s bojom stavila sam veliki karton jer je tamo boja najviše kapala - sjeća se Slavica i otkriva kako je cijeli proces trajao samo jedan dan i to s brojim pauzama. Uz bojenje trebalo je i manji dio ugla tretirati protiv vlage za što joj je, otkriva Slavica, odlično poslužio JUB ALGICIDE Plus sprej tj. sredstvo za uništavanje zidnih algi i plijesni, a na mjestu gdje je ugrađena PVC stolarija trebalo je gletati (to je riješila JUBOLIN Reparaturom za za zapunjavanje manjih udubina, pukotina, rupa i reški) i brusiti. Dio zida uz koji su stolci također je trebalo izbrusiti i pogletati.

image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX

- Moram priznati da je sve prošlo jednostavno i lako. Grešaka uvijek ima, a meni se dogodilo manji prelaz boje sa zida na plafon i pik traka koja je skinula dio boje sa zida, ali sve sam brzo i bez posljedica riješila. To se sve može lako popraviti brzim brisanjem ili laganim šmirglanjem ruba te ponovnim, laganim potezima kistom - tvrdi Slavica. Naglašava da je nijansirala pametnim odabirom boje kuhinje i tako izbjegla blještavilo bijele boje, a kuhinja, koju sada krasi JUPOL Gold advanced čokoladno-smeđa nijansa, stvara dinamiku i vizualnu pregradu što je odličan prostorni trik.

- Dodatno smo izmiješali u istoj nijansi JUB akrilnu boju koju ćemo koristiti kod suđerice i hladnjaka jer tamo ima dosta špricanja i mazanja. Iako je korištena JUB Gold boja ranije, ovo su ipak ekstremni uvjeti – smije se Slavica i otkriva kako će kasnije policama i cvijećem koje visi do poda postići vizualno izduživanje prostora. Ovo proljeće je, kaže, još čeka bojenje spavaće i dječje sobe. Tome se, priznaje, jako veseli.

- Za ove prostorije planiram kupiti JUPOL Classic unutarnju zidnu boja koja je, potvrdili su mi mnogi, odlična za manje opterećene zidne i stropne površine u stambenim i poslovnim objektima te drugim javnim objektima, pa će tako sigurno biti i za ove moje, intimne prostorije doma - otkriva Slavica.

image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS /CROPIX

JUPOL Classic unutarnja zidna boja je prvi izbor kupaca više od 50 godina. To je boja koja je neškodljiva za korisnika i okoliš, a prebojane površine na kraju imaju lijepi izgled. Uz to ima i vrhunsku paropropusnost. Boja se lagano aplicira na zid, kvalitetna je, ima visoku izdašnost i pokrivnost i otvoreno vrijeme koje omogućuje popravak grešaka dulje vrijeme.

Za kraj smo pitali Slavicu što je najvažnije kada se samostalno upuštate u bojanje zidova?

- Najvažniji je dobar valjak, a slijede kist za rubove i popravke te cjedilo za boju. Za saniranje rupa glet masa i špahtlica te držač za brusni papir. Pik traka je neophodna kako se boja ne bi preslikavala na druge površine. Kada sam kupovala pik traku, zaposlenica u trgovini mi je dala 2 vrste Pik traka Jedna lagana koja se koristi za strop pa se ne događa da počupa dio boje i drugu jaču za lajsne na parketima. To mi se čini kao zgodan detalj za nekog tko nema iskustva s pik trakama. Naravno, birajte kvalitetne boje - zaključuje Slavica.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s klijentom JUB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:14