POPCORN IZOLACIJA

Istraživački tim napravio izolacijsku ploču od kokica koja je ekološka zamjena za stiropor

 /SHUTTERSTOCK

Možda ste već naišli na ideju da bi građevinski materijali i izolacija trebali biti gotovo jestivi, sada, zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta u Göttingenu u Njemačkoj, na popis možete dodati kokice.

Istraživački tim predvođen profesorom Alirezom Kharazipourom godinama radi na tome—profesor Kharazipour ima patente povezane s kokicama još od 2007.—i sada je "uspio razviti proces kojim se mogu proizvesti izolacijske ploče od "granuliranih" kokica koja imaju izvrsna svojstva toplinske izolacije i dobru zaštitu od požara. Velika prednost ovog granuliranog materijala je što je biljnog porijekla, ekološki prihvatljiva i održiva alternativa proizvodima dobivenim od nafte koji se trenutno koriste u industriji."

image
/SHUTTERSTOCK

"Ovaj novi proces, koji se temelji na onom u industriji plastike, omogućuje ekonomičnu proizvodnju izolacijskih ploča na industrijskoj razini", objašnjava voditelj istraživačke skupine, profesor Alireza Kharazipour. "Posebno u području izolacije u građevinarstvu, ovo osigurava da prirodni izolacijski materijali više nisu samo nišni proizvodi." Osim toga, novi proizvodi od kokica imaju vodootporna svojstva, što otvara još više mogućnosti za praktičnu primjenu i produljuje njihov vijek trajanja."

Dasku proizvodi Karl Bachl GmbH & Co, veliki proizvođač betona i izolacije od plastične pjene. Michael Küblbeck, generalni direktor grupe, kaže: "Za nas je ovo još jedna važna prekretnica u našem strateškom razvoju prema tome da postanemo integrirani dobavljač izolacije od više materijala. "Popcorn" izolacija savršeno nadopunjuje naš asortiman kvalitete i znači da možemo još preciznije odgovoriti na različitih zahtjeva tržišta i naših kupaca."

image
Karl Bachl GmbH & Co. KG

Stefan Schult, generalni direktor Nordgetreide GmbH & Co. KG, tvrtke koja ima "dugogodišnje iskustvo u nježnoj preradi kukuruza, pšenice, ječma i riže", kaže da je više ekološki od drugih materijala, napominjući u MBM Science Bridgeu priopćenje za javnost: "Svakog dana zagađujemo našu zemlju eksponencijalno rastućom količinom plastičnog otpada, koji zagađuje naš ekološki sustav tisućama godina. Naše pakiranje kokica izvrsna je, održiva alternativa stiroporu na bazi nafte. Pakiranje na biljnoj bazi napravljeno je od ostataka iz naše proizvodnje kukuruznih pahuljica koji nisu prikladni za hranu i mogu se kompostirati bez ostavljanja ostataka nakon upotrebe."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:30