Makeover kuhinje

Kad majstori naprave više propusta u kuhinji... "Čim smo uselili, preuzeli smo stvari u svoje ruke i nismo pogriješili!"

 ARTHTY RAGUPATHY/
Ova dizajnerica nije morala demontirati svoje porculanske pločice u kuhinji da ih se riješi...

Ujutro će dizajnerica Arthty Ragupathy, natočiti šalicu kave i gledati u svoje dvorište kroz prozor u svojoj maloj kuhinji. Iako to nije odmah vidljivo drugima, njegovo pogrešno postavljanje samo je jedan od propusta koji su napravili njezini graditelji.

- To nije kuhinja koju bih dizajnirala od početka do kraja, priznaje ona. Arthty i njezin suprug imali su utjecaj na završnu obradu koja će ići u njihovu novoizgrađenu kuću, ali izbor je bio ograničen. Na primjer, postavljene su radne ploče od drvenih blokova iako bi, da su sve mogućnosti bile na stolu, odabrala kvarcni.

- Čim smo se uselili, rekla sam mužu da ne mogu živjeti s tim ni dana, prisjeća se.

image
ARTHTY RAGUPATHY/

Nakon što je građevinska ekipa izašla, par je preuzeo stvari u svoje ruke. Napravili su novi okvir za kuhinjsku napu, obložili i obojili vrata ormarića, kupili mjedene poklopce za izlaze i još mnogo toga. Najbolji dio? Bilo je vrlo malo rasipanja materijala i novca. U nastavku saznajte kako su unijeli karakter u svoju bijelu kuhinju bez — pazite ovo! — promjene boje.

image
ARTHTY RAGUPATHY/

Ormari bez sjaja

Čim su dobili ključeve, krenuli su s brušenjem. Par je zagladio ormariće kako bi uklonio sjajni završni sloj, tako da se novi temeljni premaz mogao zalijepiti za njih. Na obojena vrata ormarića dodali su letvice izrađene od MDF-a i ponovno ih obojili u bijelo. - Željela sam nešto jednostavno i nešto što bi dobro izgledalo s drvenim blokovima, kaže dizajnerica o svojoj odluci da ostane pri istoj nijansi.

Međutim, gornji ormarići na strani sudopera u kuhinji bili su jedini koje su potpuno zamijenili. Jedinice su bile previsoke i ostavljale su golemu prazninu iznad, što je i gubitak prostora i "noćna mora za brisanje prašine", prema dizajnerici. Par je kupio dva velika gornja ormarića i otvorene police za kut najbliži ulazu, a zatim su na sve gornje dijelove pričvrstili krunu kako bi stvorili iluziju da sežu do stropa.

image
ARTHTY RAGUPATHY/

Laminat na podu

Ljepota preobrazbe poda je u tome što nisu počupali nijednu bijelu porculansku pločicu. Umjesto toga platili su majstora oko 90 dolara da postavi estrih preko površine. Završna obrada nalik betonu pružala je ravnu podlogu na koju su, kad se osušila, mogli zalijepiti nove laminatne pločice s uzorkom šahovnice. Proces postavljanja pločica trajao je pola sata, s obzirom na to da je kuhinja mala.

image
ARTHTY RAGUPATHY/

Nova kuhinjska pozadina

U nastojanju da uštedi više novca, par je koristio sličnu strategiju za dodavanje karaktera kuhinjskoj pozadini. Umjesto da dlijetom ukloni pozadinu, kupili su ploče s utorom i ljepilo Gripfill i zalijepili ih izravno na podlogu. Jedina prepreka na koju su naišli bila je da daske lijepo sjednu uz rub radne ploče (nije bilo dovoljno dubine da se ploče udobno naslone na njih). Mali komadić kvarca iznad ploče za kuhanje pronašli su povoljno na Facebook grupi Marketplace (63 USD!).

image
ARTHTY RAGUPATHY/

Skrivena napa

Kad bi morali odabrati jedan uradi sam projekt koji je potpuno promijenio pogled na njihov prostor, bila bi to kuhinjska napa. To je prva stvar koju vidite kada uđete, a prethodna izložena od nehrđajućeg čelika učinila je cijelu sobu vrlo industrijskom.

- Nismo ga željeli ukloniti i zamijeniti drugim, pa smo gradili oko njega, kaže ona. Projekt je uključivao dodavanje drvenih klinova na zid za novi čvrsti okvir. Na kraju su oko vrha zalijepili ukrasnu letvicu od laganog polistirena.

image
ARTHTY RAGUPATHY/

Nesavršenosti skrivene umjetnošću

Dizajnerica se podsjeća svih sitnih izmjena koje je napravila u svojoj savršeno nesavršenoj kuhinji. Kako bi popravila i popunila vizualnu nezgrapnost okvira izvan središta, objesila je velike košare na zid. Ispod njih nalazi se mala slika limuna postavljena na kutiju koja prikriva termostat. Njezin aparat za kavu koji je nekoć bio crn - ali to nije nešto što limenka zelene boje u spreju ne bi mogla popraviti. - Naša kuhinja nije savršena, ali je naša, i bila je proizvod našeg napornog rada, zaključuje. - To je ono što ju čini tako posebnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 00:47