Korak po korak

Kako su majka i kćer napravile top zidnu galeriju: Neda i Nola otkrivaju sve detalje kreativnog procesa

 Berislava Picek/Cropix

Stvaranje zidne galerije može biti sjajan način da izrazite svoj stil i osobnost kroz umjetnost, kaže Neda Dečak, naša dugogodišnja suradnica i majstorica DIY projekata, koja je s kćeri Nolom pokazala kako to odraditi brzo, lako, kreativno i uspješno. Prije svega, odaberite umjetnička djela koja odgovaraju vašoj temi ili stilu. To mogu biti slike, fotografije, ilustracije ili čak skulpture. Razmislite o temi ili stilu koji želite galerijom postići. Možete se fokusirati na određenog umjetnika ili na omiljenu temu. Neda i Nola našle su zanimljive fotografije antropomorfnih životinja koje su odlučile uokviriti.

Postupak:

image

1. Priprema materijala: Nabavite stari drveni okvir, fotografiju koju želite uokviriti i drvofix. Također, trebat će vam voda, četkice za slikanje i papirnati ručnici i akrilni lak.

Berislava Picek/Cropix
image

2. Priprema slike: Prvo odaberite fotografiju koju želite koristiti. Izaberite umjetničke radove: potražite slike, ilustracije ili fotografije koje odgovaraju vašoj temi. Možete istražiti lokalne umjetnike, online galerije ili čak sami kreirati neke radove. Zatim isprintanu fotografiju pažljivo izrežite kako bi odgovarala veličini drvenog okvir.

Berislava Picek/Cropix
image

3. Odaberite podlogu koja bojom odgovara vašoj slici.

Berislava Picek/Cropix
image

4. Kaširanje fotografije: Na radnoj površini postavite papirnate ručnike ili neku drugu podlogu kako biste zaštitili radni stol. Zatim nanesite tanki sloj drvofixa na stražnju stranu slike i postavite je na drveni okvir. Pažljivo poravnajte sliku i pritisnite je da se dobro zalijepi za drvo.

Sušenje: Ostavite sliku da se osuši prema uputama drvofixa. To obično traje nekoliko sati, ali može biti duže ovisno o uvjetima okoline. Možete odabrati jednostavne okvire ili nekonvencionalne opcije poput okvira od drveta ili stakla. Priprema okvira: Ako je potrebno, očistite stari drveni okvir i prebojajte ga.

Berislava Picek/Cropix
image

5. Završna obrada: Nakon što se slika potpuno osuši, izrežite ju i prilagodite okviru. Na nju nanesite sloj vode i drvofixa preko koristeći četkicu za slikanje. To će pomoći u fuziji slike s drvetom i stvaranju glatke površine. Kada se slika osuši prelakirajte s akrilnim lakom.

Berislava Picek/Cropix
image

6. Dodatni detalji: Ako želite dodati dodatne detalje ili teksturu, možete koristiti različite tehnike poput bojanja ili dodavanja drugih materijala. Razmislite o dodavanju dodatnih dekorativnih elemenata poput zidnih trofeja ili biljaka kako biste dodali dodatni vizualni interes. Obratite pozornost i na osvjetljenje koje može igrati ključnu ulogu u istaknutosti vaše zidne galerije.

Berislava Picek/Cropix
image

7. Sušenje: Nakon završetka postupka, ostavite sliku da se potpuno osuši prije nego je izložite ili objesite na zid. Razmislite o rasporedu umjetničkih djela na zidu. Možete ih postaviti simetrično, asimetrično ili u nekom drugom obliku koji vam se sviđa. Pazite da pravilno postavite radove i da su sigurno montirani.

Berislava Picek/Cropix
image

I to je to!

Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:09