Matrjoška

Kreativni um pokreće budućnost: Hipnotizirajući ruski paviljon na Expo Dubai 2020

photoivanov

 Ilya Ivanov
Unutar paviljona arhitekti uvode više od 3 600 četvornih metara javnog programa na tri kata i dvije etaže međukatnice

Malo smo istražili što se događa na ovogodišnjem najpoznatijem svjetskom događanju vezanom za razmjenu kultura i inovacija - Dubai Expo 2020 čije se tri pod teme okreću oko – mogućnosti, mobilnosti i održivosti te inspiriraju posjetitelje da očuvaju i zaštite planet, istražuju nove granice i grade bolju budućnost za sve i odmah nam je pozornost privukao ruski paviljon i to moramo priznati prvenstveno radi arhitekture. Paviljon koji se smjestio u okrugu mobilnosti zasigurno će okupirati i vašu pažnju. Građevina čiji projekt potpisuje poznati ruski arhitekt Sergei Tchoban umotana je u isprepletene cijevi u duginim bojama, struktura simbolizira slobodno kretanje ideja i znanja; a namjera je bila obuhvatiti moto, "kreativni um: pokreće budućnost".

image
Ilya Ivanov
image
Ilya Ivanov
image
Ilya Ivanov
image
Ilya Ivanov

Arhitekt Sergei Tchoban želio je da paviljon predstavlja doprinos Rusije svijetu kroz napredak znanja, znanstvena dostignuća i kreativne mislioce. Forma sadrži jedan prostor unutar drugoga, djelujući kao funkcionalni alat za odvajanje prostora, kao i apstraktni prikaz tradicionalne matrjoške - ili ruske lutke. Na oblik zgrade također je utjecala vruća klima Dubaija jer prevjesi pružaju obilje zasjenjenih vanjskih površina podržanih bazenima koji okružuju zgradu.

image
Ilya Ivanov
image
Ilya Ivanov
image
Ilya Ivanov

Forma je prekrivena aluminijskim cijevima isprepletenim zajedno. Iako je na paviljonu korišteno samo šest boja, niz kombinacija čini prostor još življim i šarenijim. Unutar paviljona arhitekti uvode više od 3 600 četvornih metara javnog programa na tri kata i dvije etaže međukatnice. Ovo područje uključuje fleksibilne prostore za sastanke, kafiće, restorane i izložbene prostore.

image
Ilya Ivanov

Također unutar paviljona je impresivna instalacija pod nazivom The Mechanics of Wonder autora Simpateka Entertainment Group. "Znanost je međunarodna", kaže Konstantin Petrov iz Simpateka Entertainment Group. “Ponekad se dogodi da neka revolucionarna ideja puno putuje prije nego što se pretvori u korisnu tehnologiju negdje izvan mjesta rođenja. Izložba skreće pozornost na kreativne napore generacija ruskih znanstvenika i inženjera i njihov doprinos boljitku svijeta. Ovo izlaganje odaje počast ljudskom mozgu. Znanost o mozgu će nam donijeti najvažnija otkrića 21. stoljeća.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 19:52