NOVA SAZNANJA

Ljudi masovno bacaju svoje plastične daske za rezanje zbog nedavnog istraživanja

 SASIMOTO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Plastika je posvuda. Od hrane koju jedemo do zraka koji udišemo, sitne čestice plastike — poznate i kao "mikroplastika" — mogu se pronaći u gotovo svemu. Ne samo da plastika uzrokuje pravu pustoš u našim oceanima i trebaju stoljeća da se raspadne uzrokujući još veću ekološku krizu, nego toksikolozi postavljaju i pitanje može li konzumacija mikroplastike negativno utjecati na zdravlje. Pogotovo ako postoje komadi plastike koje redovito koristite, poput vaše praktične plastične daske za rezanje.

Nedavna studija koju je objavio časopis Ecotoxicology and Public Health procijenila je količinu mikroplastike pronađenu u hrani između dvije različite vrste plastičnih dasaka za rezanje. Mrkve su sjeckane na dasci za rezanje od polipropilena, a na drugoj od polietilena. Znanstvenici su procijenili kolika bi bila ukupna izloženost po osobi pri korištenju ovih vrsta plastičnih dasaka za rezanje. Na kraju studije otkrili su da su te plastične daske za rezanje rezultirale s 1114 čestica mikroplastike (komadi plastike dužine manje od 5 milimetara) na mrkvama svaki put kad bi se daska koristila. To znači da plastična daska za rezanje može proizvesti 15 miligrama mikroplastike po rezu i oko 50 grama godišnje — što je ekvivalentno 10 plastičnih kreditnih kartica.

S toliko mikroplastike kojoj je naša hrana izložena, trebaju li potrošači biti zabrinuti? Kitchn je razgovarao s dr. sc. Alexom LeBeauom, MPH, CIH, toksikologom i certificiranim industrijskim higijeničarom o utjecaju na ljudsko zdravlje redovitog korištenja plastičnih dasaka za rezanje te o tome postoje li zdravija rješenja za daske za rezanje koja bismo trebali razmotriti.

Isprva se studije o potrošnji mikroplastike čine sumornima. Dokazi upućuju na to da se mikroplastika može pronaći u našoj krvi, plućima, pa čak i posteljici, te može biti potencijalno opasna za naše fizičko zdravlje. Istraživanje na životinjama iz 2022. u Južnoj Koreji pokazalo je da mikroplastika može ometati probavni, dišni, endokrini, pa čak i naš reproduktivni sustav.

image
DRBOUZ/GETTY IMAGES

Pa ipak, iako će ovo istraživanje učiniti korisnika plastične daske za rezanje opreznim, važno je napomenuti da je ova znanost još uvijek nova i vrlo ograničena. Dr. LeBeau ističe da, iako nedavna studija koja procjenjuje daske za rezanje dokazuje otpuštanje čestica mikroplastike, ne navodi nikakve tvrdnje o negativnim učincima koje te daske za rezanje mogu imati na ljudsko zdravlje. "Prisutnost plastike u ograničenim simuliranim uvjetima identificira je kao potencijalni izvor izloženosti, ali nije jasno predstavlja li opasnost za ljudsko zdravlje ili predstavlja li bilo kakav rizik za potrošače", kaže.

Osim toga, sve studije koje se bave mikroplastikom koja potencijalno šteti ljudskom zdravlju gledaju na korelaciju, bez izravnih tvrdnji jer je vezu između to dvoje još uvijek teže izravno zaključiti. Dakle, tvrdnja da mikroplastika može izazvati rak, zapravo nema pravih znanstvenih dokaza koji bi to poduprli.

Kako bi se zapravo odredili dugoročni rizici, dr. Lebeau kaže da bi studija trebala promatrati utjecaje mikroplastike na ljudsko zdravlje tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Ove se studije također obično provode na standardiziranim životinjskim modelima, jer bi traženje od čovjeka da to učini moglo biti neetično.

Trebamo li zamijeniti naše daske za rezanje?

Uz toliko neizvjesnosti oko toga utječu li plastične daske za rezanje stvarno negativno na ljudsko zdravlje, još uvijek stoji pitanje: trebamo li ih se riješiti za svaki slučaj?

Za sada je odgovor ne. Dr. Lebeau kaže da već konzumiramo toliko mikroplastike tijekom dana (kao u našoj hrani koju jedemo iz proizvodnje, ili čak ponekad u našoj vodi čak i ako je filtrirana), da smikroplastika s dasaka za rezanje neće proizvoditi ogromnu razliku.

Osim toga, dr. Lebeau također govori o vaganju prednosti i mana korištenja drugih vrsta dasaka za rezanje. Iako se korištenje drvene daske za rezanje može činiti čišćom i sigurnijom opcijom, ove vrste proizvoda su porozne i možda se neće u potpunosti pravilno dezinficirati - odnosno, povećavajući rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Ako želite potpuno izbjeći oboje, USDA preporučuje da svoje plastične i drvene daske za rezanje zamijenite onima koje su izrađene od bambusa jer su gušće i manje porozne od ostalih drvenih dasaka za rezanje, čime se smanjuje rizik. Samo pazite da ga očistite što je temeljitije moguće!​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:44