Životni projekt

Mila i njezin partner pronašli su privatni otok na Google kartama, kupili ga i sada zarađuju bogatstvo

 NORTONRSX/GETTY IMAGES

Nakon petogodišnjeg pretraživanja na Google kartama, 2018. kupili su vlastiti privatni otok s borovom šumom i tri stjenovita poluotoka koja strše u more, zbog čega otok izgleda kao pandža životinje.

- Čim stignem na otok iz svog doma u Helsinkiju, osjećam da mi se puls smanjuje i disanje usporava, rekao je Hautamäki za Insider.

Dizajner Alex Hautamaki i njegova partnerica Mila Selkimak kupili su otok smješten na rubu finskog Nacionalnog parka Arhipelag. Stjenoviti otok koji je par kupio sada ima luksuznu kolibu, koju iznajmljuju gostima za između 2000 i 2400 dolara za noć, a kupnja i izgradnja objekta, koštala je milijun eura, izvijestio je par.

Evo kako su pronašli otok i pretvorili ga u mirno utočište za sebe i posjetitelje.

Kad je bio mlađi, često bi se očevim brodom vozio oko 2000 otoka u Nacionalnom parku Archipelago. Bio je to hobi koji je nastavio kada je prije šest godina upoznao Millu. Po tri ili četiri tjedna, par bi krstario oko otoka, uživajući u krajoliku.

Ubrzo su osjetili želju kupiti otok za stalni život. Kontaktirali su agencije za nekretnine, ali kako je otoka za prodaju malo, odlučili su pretražiti arhipelag online tražeći nenaseljene otoke uz pomoć Google karta.

- Bio je to dug, spor proces jer nakon što sam pronašao otok koji je izgledao nenaseljen, trebao sam proći kroz dokumente u lokalnoj gradskoj vijećnici da saznam tko je njegov vlasnik.

Na kraju je pronašao otok Skjulskäret. - Čim smo vidjeli otok, odmah smo se zaljubili u njega, rekao je.

Prethodni vlasnici kupili su susjedni otok i dobili Skjulskäret kao dio parcele zemlje. Bili su više nego sretni što su se rastali od njega.

Hautamäki i Selkimäki dali su ponudu, prodali svoj stan u Helsinkiju kako bi platili projekt i preselili se u unajmljeni stan u gradu. Otok su platili u roku od nekoliko mjeseci, a u travnju 2018. započeli su radove gradnje.

Moderna koliba inspirirana finskom tradicijom

Hautamäki, prostorni dizajner za barove i restorane, i Selkimäki, grafička dizajnerica, znali su da žele stvoriti kućicu koja će se uklopiti u krajolik.

- Promatrao sam kuće oko arhipelaga i pronašao sam inspiraciju u tradicionalnom dizajnu, pokušavajući ga učiniti što jednostavnijim, rekao je Hautamäki.

Budući da je obala vrlo jedinstvena, nisu htjeli da se koliba bori s prirodnim krajolikom.

Projekt Ö (što znači "otok" na švedskom), kako su ga nazvali, uključuje glavnu kolibu i kuću za goste, drvene staze, unutarnju i vanjsku kuhinju te saunu. Pročelje objekata je bor, koji će posiviti i biti gotovo iste boje kao stijene.

- Život na otoku svodi se na provođenje vremena na otvorenom. Zbog toga smo htjeli imati potpuno funkcionalnu vanjsku kuhinju, rekao je Hautamäkia.

Stvaranje doma koji je izvan mreže

Hautamäkia i Selkimäki završili su radove za pet mjeseci. Radili su brzo, kako bi završili prije jeseni, kada vrijeme postaje nepredvidivo i sunce zalazi u 15 sati.

Angažirali su izvođače za ugradnju drvenog okvira i prozora, a Hautamäki je uzeo tri i pol mjeseca godišnjeg odmora od svog svakodnevnog posla kako bi izgradio šetnice, ograde, terase i interijere kuća.

- Imao sam nešto iskustva u stolariji, ali ne previše, rekao je. - Dakle, tražio sam savjete od prijatelja i YouTubea.

Postavili su i solarne ploče, a vodu za piće filtriraju iz Baltičkog mora. Peć za saunu dizajnirana je da grije vodu za kabinu i služi kao izvor podnog grijanja, a za izolaciju zidova koristili su treset — to je 100% prirodan materijal koji je odličan za zvučnu izolaciju.

Budući da se koliba nalazi na rubu arhipelaga, sav materijal je morao biti dopremljen brodom. - Ako nešto nedostaje u narudžbi, morate pričekati sljedeći trajekt, rekao je Hautamäki. Par je također morao postaviti mol kako bi graditelji mogli lako doći na obalu.

Izgradnja izvornog dizajna

U želji da se malo zabave s prirodnim krajolikom, dopremili su 50 tona pijeska na otok i pretvorili uvalu između dva poluotoka u privatnu plažu. Kad su pronašli udubinu ispunjenu blatom na vrhu litice, izdubili su zemlju i uz pomoć peći na drva napravili prirodnu hidromasažnu kadu.

- Prirodna hidromasažna kada bila je samo dobra sreća. Postojao je mali ribnjak u blizini kuće, koji je bio dovoljno dubok da postane hidromasažna kada. Nakon puno pokušaja i pogrešaka, uspjeli smo natjerati vodu da cirkulira na pravi način i zagrijava kadu.

A budući da imaju dozvolu lokalne općine za izgradnju još jedne kuće na srednjem poluotoku, počeli su kovati planove za izgradnju još jedne kolibe.

Unovčavanje života izvan mreže

U srpnju 2022. Hautamäkia i Selkimäki odlučili su iznajmiti Project Ö na platformi za udaljene domove Off Grid Hideways. Kad je otok iznajmljen, vraćaju se u svoj stan u Helsinkiju. Gosti su ih pronašli preko Instagrama, gdje ih prati 21.800 korisnika, te Facebooka.

Već su ugostili obitelji iz Švicarske i Australije.

- Svi gosti su uživali provoditi vrijeme na otoku i čak je premašio njihova očekivanja. Stoga se nadamo da ćemo u budućnosti dobiti više ljudi koji će cijeniti ono što smo ovdje učinili, rekao je.

Do tada, prihvaćaju svoj novi način života izvan mreže.

- Otkako sam kupio otok, vidio sam prizore i čuo zvukove koje nisam očekivao, rekao je Hautamäki. - Prošli tjedan, dok sam šetao između borova, čuo sam taj čudan zvuk pucanja, za koji sam shvatio da su češeri koji se otvaraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:56