FUNKCIONIRA LI?

Napravili test uklanjanja mrlja s tkanine uz pomoć pjene za brijanje - rezutat je dosta neočekivan

 /SHUTTERSTOCK

Trikovi za uklanjanje mrlja su posvuda, a neobična priroda ovih savjeta može biti vrlo zabavna. No dok su neki od ovih trikova ispravni, drugi su u najboljem slučaju upitni. Jedan trik koji je privukao pozornost novinara na portalu Better Homes and Gardens je tvrdnja da se krema za brijanje može koristiti kao sredstvo za uklanjanje mrlja na odjeći i drugim tkaninama, uključujući tepihe i presvlake. Ali funkcionira li? Odlučili su to saznati tako što su kremu za brijanje testirali na šest nezgodnih mrlja.

Prije početka

Krema za brijanje reklamira se kao sredstvo za uklanjanje mrlja za koje se kaže da je posebno učinkovito na mrljama od šminke, kao i na mrljama od ulja i masti na odjeći i tkanini, uključujući tepihe i tapecirani namještaj.

Ovdje je važna vrsta kreme za brijanje: to mora biti pjenasta krema za brijanje, jer formule gela i kreme ne sadrže iste aktivne sastojke koji navodno čine kremu za brijanje djelotvornom za uklanjanje mrlja. Aktivni sastojci u pjenastim kremama za brijanje odražavaju one koji se nalaze u mnogim kućanskim sredstvima za čišćenje i sredstvima za uklanjanje mrlja, uključujući površinski aktivne tvari, emulgatore i sredstva za čišćenje.

image
/SHUTTERSTOCK

Test uklanjanja mrlja

Kako bi testirali učinkovitost kreme za brijanje kao sredstva za uklanjanje mrlja, novinari su zamrljali bijeli ručnik tamnim ružem za usne, crvenim lakom za nokte, crnom kavom, maslinovim uljem, suhom zemljom i plavom tintom.

Prvo su nanijeli dovoljno pjene za brijanje da pokriju mrlju. Nakon što su čekali 20 minuta da krema za brijanje prodre i razgradi mrlju, žlicom su skinuli većinu kreme za brijanje s tkanine.

Zatim su upotrijebili vlažnu bijelu krpu kako bis nježno utapkali mrlje, utrljavajući ostatke kreme za brijanje u mrlju kako bi je uklonili. Nakon tretiranja mrlje, oprali su tkaninu kao i obično.

Presuda: Koliko dobro krema za brijanje djeluje kao sredstvo za uklanjanje mrlja?

Nažalost, rezultati nisu bili impresivni. Iako su mrlje od kave i maslinovog ulja posvijetlile, još uvijek su bile prisutne. Krema za brijanje praktički nije uklonila mrlje od ruža za usne, laka za nokte, prljavštine i tinte. Što je još gore, proces brisanja mrlja vlažnom krpom uzrokovao je širenje nekih od njih, posebice ruža za usne i kave.

Nakon pranja u toploj vodi s deterdžentom za rublje rezultati su se poboljšali. Mrlje od kave, maslinovog ulja, tinte i zemlje su nestale, ali su ostale mrlje od ruža i laka za nokte. Međutim, vjerojatno je kombinacija deterdženta, vode i mehaničkog djelovanja perilice odgovorna za uspješno uklanjanje mrlja od svježe kave, ulja, tinte i prljavštine, a ne tretman mrlja od kreme za brijanje.

Naposljetku, smatraju da je ovaj trik za uklanjanje mrlja besmislen i ne preporučuju korištenje kreme za brijanje za uklanjanje mrlja s odjeće i drugih tkanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:59