KUĆA BICIKALA

Neobična kuća o kojoj svi pričaju ima "parkiralište" za bicikle na svom pročelju

 Booking.com

Grad Cazorla (Jaén) nedvojbeno je prekrasan. Njegove bijele kuće ukrašavaju brdo na kojem se nalazi, a na vrhu se smjestio impozantni dvorac Yedra koji čuva grad. Ističe se ne samo njegovo urbano tkivo, već i njegovo povlašteno okruženje: prirodni park Sierras de Cazorla, Segura i Las Villas, najveće zaštićeno područje u Španjolskoj i drugo u Europi.

Kada šetate ulicama ovog grada nećete pronaći samo prekrasne crkve, veličanstvene građevine i tipične domove, već možete naići i na neobične građevine poput ‘La Casa de las Bicicletas‘, turistički smještaja s najupečatljivijim ukrasom, prenosi 20 minutos.es.

image
Booking.com
image
Booking.com

Dvije stotine bicikala

Kao što joj samo ime govori, ono što ćete u ovoj kući pronaći su bicikli. Točno dvjesto ovakvih vozila na dva kotača upotrijebljeno je za ukrašavanje cijele zgrade, stvarajući nadasve slikovitu i upečatljivu sliku. To je, bez sumnje, jedna od najfotografiranijih točaka u cijeloj Cazorli.

Kuća bicikala je najistaknutija kuća u Cazorli. Njeno pročelje je ukrašeno biciklima i teško prolazi nezapaženo. Vodilo se računa o svakom detalju kako bi svako mjesto u kući imalo svoju osobnost, skladne prostorije koje odišu mirom i koje će učiniti ugodan boravak u prostoru.

image
Booking.com
image
Booking.com

Bicikli se nalaze na fasadi, nogostupu, balkonu, krovu, vrtu... zapravo, u svakom kutu zgrade. Čak su i ulazna vrata u obliku bicikla. Ali ovaj dekor ne ostaje samo vani, ovaj neobični ukras ulazi i u kuću, na taj način ovo vozilo ukrašava svaku pojedinu prostoriju.

Podrijetlo ovog ukrasa

Chelo Caenas je prvi bicikl postavio na fasadu bez ikakve posebne namjere, kao puki ukrasni predmet i ne sluteći sve što će doći kasnije, prenosi Canal Sur.

image
Booking.com
image
Booking.com
image
Booking.com

Osim toga, stanovnici grada pridonose cilju i ostavljaju svoje bicikle kod kuće kako bi Chelo mogao nastaviti dodavati nove komade svojoj već velikoj kolekciji. Ovdje se može naći sve, od starih bicikala do puno novijih modela, čak ima i stari model električnog bicikla.

Na taj je način je ova nastamba više nalik muzeju, budući da je osim glavnog ukrasa, prepuna i drugih jednako zanimljivih zbirki: kišobrani, antikni kovčezi, šeširi iz cijelog svijeta ili figure pasa samo su nekoliko primjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:51