Novi centar za umjetnike

U Držislavoj se uskoro otvara prva zagrebačka kuća arhitekture

Oris – Kuća arhitekture otvara se 31. siječnja u Ulici Kralja Držislava 3 i bit će novi multimedijalni centar u Zagrebu. Prostor se ovih dana završno uređuje i organizira se bogati program koji će uključivati predavanja, projekcije filmova, izložbe, radionice, koncerte i promocije. U sastavu prostora Oris – Kuća arhitekture veličine 622 kvadrata bit će galerijski prostor – multimedijalna dvorana sa 150 mjesta, dvorana za sastanke i promocije, kutak za čitatelje, uredi Oris kuće arhitekture i redakcije časopisa Oris te restoran Voncimer u podrumu zgrade.

U podrumu će biti više mira i fine klope – chef je već izabran! – te udobnog, nerazmetljivog, a vrhunskog namještaja, i finog osvjetljenja. Sve je zamišljeno kao mjesto promocije arhitekture, kulture, mjesto susreta i druženja arhitekata, dizajnera, poslovnih ljudi i ostalih zainteresiranih sudionika kulturne i poslovne scene. Također, mjesto gdje će i poslovni partneri i sponzori Orisa dobiti mogućnost promocije svojih usluga i proizvoda kroz neposredne kontakte i druženja s arhitektima. Naime, otvorenju Kuće arhitekture pomogli su brojni sponzori i donatori.

Brojna događanja

Arhitekt Andrija Rusan, urednik i izdavač časopisa Oris za arhitekturu i kulturu koji organiziraju i Dane Orisa, već je najavio da će se s malo novca napraviti ugodan i funkcionalan prostor. Tako ove godine imaju u planu brojna i različita događanja, izložbe međunarodnog karaktera, koncerte, predstavljanja projekata, običnih druženja, poslovnih prezentacija, filmskih projekcija, predavanja arhitekata i drugo. – Reakcije su odlične, ne samo medijske, nego i svih drugih.

U ovom trenutku uspijevamo Oris – Kuću arhitekture raditi isključivo s donatorima, dakle, ne zato jer mi imamo novaca pa ulažemo… Iako, ni oni nisu klasični donatori – oni, naime, vjeruju da će im se sve to vratiti kroz njihovo pojavljivanje u Kući arhitekture – tvrdi Andrija Rusan.

Poznati autori

Povodom otvorenja održat će se izložba. Posjetitelji će biti u prilici pogledati izložbu autorskih materijala prijatelja Orisa koji su tijekom posljednjih 15 godina obogatili njihovu priču te prolistati čak dva kataloga: katalog s izloženim autorskim radovima te katalog donatora stolaca, koji su donirali stolac za restoran Voncimer. Neki od autora originalnih skica, maketa i kolaža koje će biti izložene jesu Tadao Ando, Àlvaro Siza, Steven Holl, Hrvoje Njirić, Idis Turato, Alberto Campo Baeza, Glen Murcutt, Kazuo Sejima, Sou Fujimoto, Maruša Zorec i mnogi drugi. Neki od dragih donatora su Kengo Kuma, Nikola Bašić, Hans Gangoly, Boris Ljubičić, Artec arhitekten, Dekleva Gregorič, Marijan Hržić, Tarald Lundevall, Smiljan Radic, Sami Rintala, RCR, i drugi.

Autori: K. Sutlić, M. Dugandžija

Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 07:52