PORCULANSKE SUZE

Osjetljive ljepotice u koje ćete se zaljubiti

 INSTAGRAM
Boce i posude koje izrađuje Sophie Cook toliko su delikatne da oblikuje samo četiri komada dnevno, a gotovo nikad svi ne "prežive" proces pečenja i glaziranja

Britanska keramičarka Sophie Cook specijalizirala se za izradu elegantnih boca i posuda s tankim grlićem u raznim bojama, često s mat završnim slojem. Porculanski predmeti koje izrađuje mogu poslužiti kao vaza za suho cvijeće, no toliko su dekorativni da ih većina koristi kao ukras. Njihova ljepota najviše dolazi do izražaja kad se posloži kombinacija od nekoliko boca i posuda različite veličine. Tada, kaže Sophie Cook, izgledaju poput mrtve prirode.

Rođena je u Greenwichu, u južnom Londonu, i od malih je nogu izrađivala minijature od fimo mase koje je stavljala na prozor kuće i prodavala prolaznicima. Studirala je dizajn tekstila na Camberwell College of Arts, a onda se slučajno provela jedan dan u studiju za keramiku i zaljubila se na prvi pogled.

Iako je bila očarana mogućnostima koje nudi keramika, pomisao da bude profesionalna keramičarka tada nije dolazila u obzir, više se vidjela u nekom dizajnerskom studiju. Tek na zadnjoj godini koledža shvatila je da da joj je to sudbina.

- Počela sam s rekavši da ću raditi keramiku tri mjeseca, što se pretvorilo u šest, a zatim godinu dana - i evo me, više od 20 godina kasnije u vlastitom keramičkom studiju na selu! - kaže Sophie, koja živi na obali Suffolka sa svojim partnerom i njihova tri sina.

Krajolik Suffolka i dalje je inspiracija za njezin rad, a nedavno je razvila novu paletu zemljanih boja, u rasponu od smeđe do tamnoplave. Njezine boce i posude najčešće su u obliku mahuna i suza, a imaju meke, skulpturalne obrise.

- Izrada svakog komada je izazov i nevjerojatno delikatan proces. Izrađujem samo četiri komada dnevno, a skoro nikad svi ne "prežive" proces do kraja - otkriva Sophie Cook.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:12