5 PRIMJERA

Otvorene police mogu u potpunosti promijeniti prostor, a i jeftinije su od ormarića

 Heju Studio
Ako tražite svježe, nove ideje za pohranu u dnevnoj sobi, zaokružili smo 5 najboljih dnevnih soba s otvorenim policama

Otvorene police u dnevnim sobama imaju dvostruku funkciju – omogućuju lak pristup skladištenju i omogućuju vam da svoje omiljene kolekcionarske predmete, umjetnine i zanimljivosti izložite na najljepši način.

Osim toga, osim svoje estetske i praktične privlačnosti, otvorene police dolaze s još jednom dragocjenom prednošću – često su jeftinije alternative tradicionalnim ormarićima.

Ako tražite svježe, nove ideje za pohranu u dnevnoj sobi, zaokružili smo 5 najboljih dnevnih soba s otvorenim policama koje zauzimaju središnje mjesto u dizajnu prostora.

image
Denilson Machado. Studio NJ+ Architects

1. DNEVNI BORAVAK SA SKULPTURALNOM POLICOM ZA KNJIGE

Otvorene police od zida do zida mogu stvoriti ugodnu atmosferu u dnevnom boravku, obaviti sobu najboljim ukrasima i nadahnutim zanimljivostima. Ali za veliki zid od polica, razmislite o jedinici koja ima zanimljiv dizajn, dodaje dekorativni naglasak sobi i ima lagani oblik. Zamislite to kao veliko umjetničko djelo koje će utjecati na izgled vaše sobe.

Ova polica za knjige koju je dizajnirao Nildo José Virgínia Lopes iz brazilskog biroa NJ+ Architects savršen je primjer - izrađena u mat bijelom laku poseban je komad napravljen po narudžbi za ovaj pariški dom. Prilikom projektiranja odabran je oblik koji stvara osjećaj pokreta, "dajući osjećaj povećanih dimenzija prostoriji."

image
Heju Studio

2. ZID PUN OBLIKOVNIH NIŠA

„Ovaj dom nalazi se u Bligny-sur-Oucheu u Burgundiji i ima jedinstvenu atmosferu”, kaže Hélène Pinaud, osnivačica Heju Studija. „Željeli smo stvoriti kuću s dušom i osobnošću. Za ovaj prostor koji se nalazi iza kuhinje kreirali smo ugrađenu biblioteku koja je dizajnirana s geometrijskim ćelijama, sve u različitim oblicima.”

Police u pregradama različitih, neobičnih oblika također mogu postati glavni dizajnerski elementi u sobi. Za elegantan štih dnevnog boravka, neka broj predmeta unutar polica bude suzdržan kako bi organski oblik jedinice za pohranu došao do izražaja.

image
Heju Studio

3. UREDAN, SIMETRIČAN IZGLED

Još jedan prostor istog dizajnera iz Heju Studija, police u ovom dnevnom boravku su uredne, rešetkaste i minimalističke, kako u stilu tako i u načinu na koji ih je dizajner izradio.

Razmišljate o policama kao što biste to učinili za cjelokupan dizajn interijera. Pomiješajte teksture kada stilizirate policu. Ako radite s istim teksturama, dobit ćete jednoličan interijer dosadnog izgleda.

Unesite nešto sjajno i reflektirajuće, toplinu drva i nešto meko i plišano. Dok redizajnirate modernu policu u dnevnoj sobi, nije potrebno spominjati da su knjige na prvom mjestu za otvorene police. Nadopunite ih zbirkom svojih putopisnih zanimljivosti i dodajte prostor s umjetnošću.

image
Joao Paulo Prado. Studio Fenda Arquitetura

4. PLUTAJUĆE POLICE ZA MINIMALISTIČKI DNEVNI BORAVAK

Ako želite dizajnirati minimalistički dnevni boravak, onda bi ovaj dizajn elegantnih, lebdećih polica mogao biti pravi izbor. Postavljene pokraj TV-a, pružaju dovoljno prostora za izlaganje laganih, malih zanimljivosti, osiguravajući da medijska jedinica ne izgleda previše jednostavno.

U ovom dizajnu Fenda Architects, drvene police protežu se oko TV-a i na kamenu zidnu oblogu, privlačeći fokus na materijalnost dizajna.

„Otvorene police zauzimaju vizualno manje prostora od zatvorenih ormara, ali morate paziti na dizajn polica i što na njih stavljate‘, kaže Jennifer Morris, osnivačica JMorris Designa. Dakle, ako imate nered, ali ga se ne možete riješiti, razmislite o tome da ga dodate u atraktivne kante ili košare i postavite ih na police.”

image
Larry Arnal. Studio Jane Lockhart

5. POLICA ZA KNJIGE S POZADINSKIM SVJETLOM ZA PRIVLAČENJE FOKUSA NA KNJIGE

Kada je riječ o rasvjeti dnevnog boravka, obično se usredotočite na velike elemente koji čine naglasak ili rasvjetu, poput lustera, visilica ili lampi. Ali sjajan način da se istakne značajka u sobi je putem meke, difuzne magije ugradne rasvjete. Ako želite staviti svoje otvoreno spremište u fokus, razmislite o pozadinskom osvjetljenju skladišnog prostora i učinite ga zvijezdom sobe.

"Kada dizajnirate police za malu dnevnu sobu, morate se pobrinuti za količinu kontrasta između materijala – tamno naspram svjetla i druge boje visokog kontrasta", kaže Jane Lockhart, osnivačica Jane Lockhart Design, koja je dizajnirala ovaj dnevni boravak. „Ako želite spremište učiniti središnjom točkom, odaberite boju visokog kontrasta i pozadinsko osvjetljenje, ali neka sve ostalo bude prigušenije i pomiješano, što će prostoriju učiniti prostranijom.„

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 14:45