Svaka čast!

Ova je dizajnerica dodala ciglu u interijer, ali na lukav način: Evo kako je postigla osjećaj prozračnosti

 /SHUTTERSTOCK

Ulazak u stoljetni dom je poput otvaranja vremenske kapsule - nikad ne znate što ćete pronaći (dobro ili loše). Na primjer: kada je Blair Moore, kreativna direktorica i voditeljica tvrtke Moore House Design, angažirana da renovira kuću iz 1920-ih na Rhode Islandu, otkrila je da je kuća tijekom godina dobila neka ne tako bezvremenske detalje.

Budući da je dom obnavljan postupno - soba po soba, izgubio je svoju koheziju. Kao rezultat toga, Moore je srušila zidove i učinila neočekivane poteze kako bi prostor bio funkcionalan i lijep za klijente. Ovdje objašnjava kako je dom modernizirala bez žrtvovanja njegove očaravajuće baštine.

Ponovno upotrijebite stare arhitektonske elemete na novim mjestima

Dizajnerica je srušila zidove kako bi napravila mjesta za dodatno odlaganje, ali to ne znači da je bacila sve srušeno. Moore se nije mogla odvojiti od jednog od dvostrukih prozora sobe, pa ga je prenijela u kupaonicu gdje sada uokviruje samostojeću kadu, unoseći svjetlost. - Ako se radi o dobrom proizvodu, radije ga ponovno upotrijebim nego da kupujem novi, jer iskreno, obično je lošije kvalitete od onog napravljenog 1900-ih, objašnjava Moore.

Također je premjestila francuska vrata koja su prije bila zatvorena u blagovaonici kako bi stvorila novu ulaznu zonu u spavaćoj sobi i ukrasila ih naboranim zavjesama za dodatnu dramu (i privatnost).

Ne bježite od cigle

Većina izvornih detalja od cigle s kuće s vremenom je uklonjena, pa ih je Moore željela vratiti - ali ne samo na istaknutom zidu ili kaminu. - Cijelu smo kuhinju obnovili ciglom, ističe ona. Ciglene pletenice se protežu preko sve četiri površine, od zaglavlja prozora do stražnje plohe, čak ih ima oko poklopac za ventilaciju.

Kako bi spriječila da materijal ne zaguši prostoriju, ciglu je fugirala, transformirajući njezinu izvornu nijansu terakote u hladnu bijelu boju. - Gotovo je poput vapnenca, ali lako se čisti i pristupačna je, kaže Moore o gotovom izgledu.

Uklonite gornje ormare

Kako bi kuhinja ostala prozračna, Moore je iščupala gornje ormariće i umjesto toga povećala prostor u donjoj ladici, produživši ormariće oko greda i uključivši skriveno spremište u otoku. Ipak, željela je da obitelj može izložiti svoje staklene predmete. Vlasnica voli koristiti začinsko bilje u svom kuhanju, kaže Moore. - Pomislila sam, kako bi bilo lijepo rasporediti začinsko bilje na polici po cijeloj kuhinji.

Stoga je dizajnirala čvrstu mjedenu policu koja se proteže od desne strane nape, preko prozora, do hladnjaka. Tako je tanka da ju jedva primjećujete sve dok ne zablista od sunčeve svjetlosti koja struji iza nje.

Ostavite dobar prvi dojam

Predvorje kuće imalo je izravan pogled na kuhinju, daleko od stubišta i njegovih elegantnih novih stupova. “Ima kovrčasti detalj koji ide gore i lijepi ogee profil na vrhu. Bilo je apsolutno zapanjujuće,” kaže Moore. Dizajner je pregradio hodnik do kuhinje i umotao stepenice u Sherwin-Williamsov Iron Ore kako bi iskočio. Dodatni zidni prostor osigurao je mjesto za otmjenu željeznu policu, koja prikazuje obiteljske kolekcionarske predmete, nudeći mekše (i estetski ugodnije) mjesto za goste.

Koristite boju za stvaranje iluzija

Kako bi proširila kuhinju, Moore je ukrala kvadrate iz blagovaonice i prekrila je donju polovicu zidova oblogom, kako bi osigurala da se prostor i dalje čini atraktivnim. - Stvarno sam željela ovaj staroengleski, kolonijalni ugođaj, objašnjava Moore. Dvobojni zidovi daju iluziju viših stropova i pomažu pri uokvirivanju prozorskog krila. Stol za blagovanje od crnog kamena s tamnim zelenim uzorkom boja povezuje mini vrt s biljem u drugoj sobi, kulminirajući osjećajem punog kruga. - Ti detalji su važni, zaključuje Moore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:09