PREMA ISTRAŽIVANJU

Ove promjene u uređenju doma dokazano potiču vašu motivaciju

 CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES
Bilo da se radi o visećim biljkama, podnim biljkama ili svježe rezanom cvijeću, dodavanje prirode u vaš prostor ima dokazane prednosti

Bilo da se radi o radu od kuće, čišćenju kuće ili rješavanju dugog popisa osobnih zadataka kako bi vam život tekao glatko, svima nam treba malo više motivacije. Način na koji postavite svoj prostor može vam pomoći da poduzmete akciju i postignete te ciljeve. Srećom po nas, stručnjaci za dizajn interijera u tvrtki Hovia proveli su istraživanje i sakupili popis od pet malih promjena kako bi ta vatra gorjela jače nego ikad, prenosi Hunker. Evo sažetka.

image
FOLLOWTHEFLOW/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Dodajte biljke

Bilo da se radi o visećim biljkama, podnim biljkama ili svježe rezanom cvijeću, dodavanje prirode u vaš prostor ima dokazane prednosti. Prema Sveučilištu u Exeteru, "unošenje biljnih elemenata u vaš svakodnevni život može znatno povećati vaše blagostanje za 47%, kreativnost za 45%, a produktivnost za 38%." Biljke također smanjuju razinu kortizola, pomažući nam da se bolje oporavimo od stresa. A ako ste alergični na cvijeće ili vaša mačka voli jesti biljke, tapete, slike i namještaj s temom prirode savršeno će poslužiti.

image
GOLLYKIM/GETTY IMAGES

2. Neka vaša spavaća soba bude neutralna

Bolji san izravno je povezan s većom motivacijom. Osim zavjesa za zamračivanje, "odabir pozadine ili boje koja je hladne ili neutralne boje, poput plave, zelene i sive, može smanjiti broj otkucaja srca, sniziti krvni tlak i usporiti brzinu disanja." To vam zauzvrat pomaže da se opustite i potiče san.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Što više reflektirajućih površina to bolje

Izloženost prirodnom svjetlu "pozitivno utječe na cirkadijalni ritam, obrasce spavanja i motivaciju i dokazano poboljšava naše raspoloženje i sreću." Stoga je dodavanje više površina od kojih će se svjetlost odbijati nužno. To uključuje, ali nije ograničeno na ogledala preko puta prozora, bijele zidove i sjajne ili metalne površine. Jednostavne stvari poput održavanja prozora čistima i organiziranja namještaja kako biste izbjegli blokiranje prozora omogućit će što je moguće više svjetla.

image
ASBE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Napravite kutak samo za sebe, koliko god mali bio

Vrijeme je da napravite kutak svog stambenog prostora kao mjesto za opuštanje. "Korištenje ovog prostora za vježbanje ili meditaciju može kontrolirati vaš stres, smanjiti negativne emocije, povećati kreativnost i vas također motivirati da prilagodite svakodnevnu naviku." Odijelite ga pregradom za prostoriju, posebnim dekorom ili atmosferskom rasvjetom i pripazite da bude bez nereda; prostor bez nereda jednako je umu bez nereda.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

5. Organizirajte svoj prostor oko pogleda

U istom duhu kao i biljke i prirodna rasvjeta, osigurati da vaš radni prostor gleda na "dobar i neometan pogled na neki oblik prirode ili iskustva prirode" ključno je da "budete kreativniji, energičniji i produktivniji". A ako prozor nije opcija, uvijek se možete odlučiti za pejzažno otisnutu pozadinu ili umjetnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:21