Milenijska ružičasta

Pastelna nijansa prljavo ružičaste boje

Što je to i zašto je osvojila svijet?

Svijet mode, dizajna i uređenja interijera u naše je živote vratio jednu posve neočekivanu boju za koju smo mislili da smo je ostavili iza sebe, duboko zakopanu u kutijama s igračkama iz našeg djetinjstva. Naravno, riječ je o ružičastoj koja je u posljednjih par godina postala apsolutna vladarica trendova. Pastelna nijansa prljavo ružičaste boje prozvane "milenijska ružičasta" ili "skandi pink" odnosno "Tumblr pink" osvojila je modne piste, sišla na ulicu u obliku ulične mode, ružičastih jakni i tenisica te se uvukla u naše prostore u obliku ružičastih zidova, namještaja i odličnih dekoracija.




Od 2016. godine, kada je Pantone bojom godine prozvao ružičastu nijansu "rose gold", pa do ovogodišnje "pale dogwood" koja je kao stvorena za proljeće, ružičasta je sve prisutnija u našim životima, a ime milenijska ružičasta danas obuhvaća nijanse od gotovo bež pa do tamnije prljavo ružičaste. Dok smo ovu šarmantnu boju prije povezivali s barbikama, žvakaćim gumama i djevojčicama, ona danas ponovno osvaja, i to u svom staloženijem, zagasitijem te čak nježnijem izdanju.


Zašto je taj specifični niz ružičastih nijansi postao tako popularan? Ne možete poreći da je ružičasta zabavna boja sama po sebi, a ove nijanse dovoljno su suzdržane da ne stvaraju preintenzivan prostor. Pritom djeluju kao suptilan dašak boje a da nisu dosadne, a slažu se s gotovo svim drugim bojama, što ih čini praktičnim odabirom ako želite u svoj dom unijeti osvježenje. Još jedna ključna stvar kod ružičaste jest da smo je prestali doživljavati isključivo kao boju za djevojčice, odnosno tipično ženskom bojom. Umjesto toga, doživljavamo je kao androginu i sveobuhvatnu boju, čime samo raste njezina popularnost. Oku ugodna, ova boja predstavlja odličnu pozadinu pa ne iznenađuje i da su vizualne društvene mreže prepune fotografija u kojima vlada upravo ružičasta.


Boja koja se savršeno slaže s crnom, sivom, bijelom i svim drugim nijansama ružičaste smirujuća je i decentna, a opet je istinski upečatljiva i lijepa te savršen primjer neposrednosti uređenja. Dojmljiva ružičasta koja se na spektru nalazi negdje između puderaste ružičaste i boje lososa i u kombinaciji sa zelenom bojom posebno impresionira.


Ružičasta + zelena = hit kombinacija



U interijerima se sve češće javlja ne samo u obliku detalja za spavaću sobu ili dnevni boravak nego i kao inspirativna boja za izvrsno uređene kupaonice! Kada se radi o kuhinjama, odabir ove boje za uređenje uopće nije loša ideja jer se za ovu nijansu kaže da zapravo suzbija osjećaj gladi pa će vam pomoći da se suzdržite od kasnonoćnih zalogaja.



Hrabri će se možda odlučiti prigrliti ovu boju u većem opsegu, a interijer restorana Sketch u Londonu odličan je primjer kako bi to izgledalo da cijeli svoj prostor uredite u toj boji. Jeste li i u svoj dom uvrstili dražesnu milenijsku ružičastu?















Izvor: NY Mag

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 06:36