Pogledajte gdje žive i rade najbolji svjetski arhitekti

Najzanimljivija izložba na Salone del Mobile u Milanu

Uvriježeni je kliše da arhitekti imaju kaotične radne prostore jer, kako je poznato, iz kaosa proizlazi kreacija. Na ovogodišnjoj izložbi na Salone del Mobile u Milanu imaju namjeru razbiti taj mit. Pod nazivom “Gdje žive arhitekti” bit će predstavljeni svojevrsni pogledi u osobne prostore osam genijalnih arhitekata kojima je njihov životni prostor jednako važan kao i onaj njihovih klijenata. Kustosica izložbe Francesca Molteni intervjuirala je svakoga od arhitekata u njihovim privatnim prostorima i došla do zaključka da su arhitekti zapravo jako uredne i organizirane osobe. U njihovim studijima vlada potpuni red: knjige su uredno posložene, ukrasi primjereno i lijepo izloženi, a radne plohe čiste i bez nereda. Izložba “Gdje žive arhitekti” neće biti namijenjena samo zadovoljavanju znatiželje posjetitelja o tome gdje ovi ljudi žive, već je cilj otkriti njihove osobne ukuse i opsesije i kako se one odražavaju na njihov rad. Vjerujemo da ćete nakon ovih slika promijeniti mišljenje o dobroj staroj poslovici – u postolara najgore cipele!

Bijoy Jain

Foto: Francesca Molteni

Arhitekt Bijoy Jain vodi svoj Studio Mumbai iz ovoga kompleksa na selu, koji se nalazi oko 30 km izvan Mumbaija. Jain živi i radi ovdje sa oko 60 majstora (i nekoliko pasa) u nekoj vrsti seoske komune. Imanje je okruženo mnoštvom stabala koja ga drže u dubokoj hladovini i stvaraju privatnu atmosferu. Veliki bazen u stražnjem dijelu kuće je dobrodošao predah od vrućine, a skromno uređena čitaonica je sastavni dio knjižnice, koja služi i kao prostor za meditaciju.

Mario Bellini

Foto: Davide Pizzigoni

Kao i drugi njegovi kolege, milanski arhitekt Mario Bellini obožava knjige. Njegov dom vrti se oko devet metara visoke knjižnice, na koju je pričvršćen sustav koji sadrži stubište nalik skeli. Knjižnicu na stranu, šareni apstraktni murali oživljavaju prostor i stapaju se predivno s ostalim detaljima u kući.

David Chipperfield

Foto: Ute Zscharnt

Britanski arhitekt David Chipperfield preselio se u Berlin nakon što je prihvatio posao obnavljanja tamošnjeg Neues Museuma. Projekt je dovršen 2008., ali Chipperfield je ostao u njemačkom glavnom gradu. Njegov studio nalazi se u betonskoj kući koja gleda na polujavno dvorište u kojem je kantina koju je Chipperfield dizajnirao za lokalno stanovništvo. Strogim betonskim zidovima u interijeru suprotstavio je dvije boje koje predstavljaju zelena baršunasta sofa i narančasto spremište za knjige koji odjeljuju prostor između kuhinje i dnevnog boravka.

Zaha Hadid

Foto: Davide Pizzigoni

Zaha Hadid je slavna britanska arhitektica i dizajnerica iračkog podrijetla. Prva, i zasad jedina, dobitnica Pritzkerove nagrade, najprestižnije nagrade za arhitekturu na svijetu. Njezin londonski studio je ispunjen radovima koji predstavljaju presjek njezine karijere. Na središnjem zidu nalaze se neosuprematistički crteži koji predstavljaju rano razdoblje njezina stvaralaštva, a nasuprot se nalaze noviji radovi koji naglašavaju noviji zaokret prema zaobljenim linijama.

Shigeru Ban

Foto: Hiroyuki Hirai

Ban je dovršio svoj trenutačni dom smješten u tokijskoj četvrti Hanegi Forest 2007. godine. Na mjestu gdje je odlučio graditi nalazilo se drveće i njegov izazov bio je napraviti funkcionalnu kuću s maksimalnom količinom prostora, ali pritom ne srušiti niti jedno drvo. Sagradio je kružni objekt oko drveća koje je na taj način postalo centralni dio i najzanimljiviji detalj kuće.

Daniel Libeskind

Foto: Nicola Tranquillino

Nakon što je radio u cijelom svijetu, Daniel Libeskind na kraju je odlučio živjeti u New Yorku. Libeskindov dom je utočište za bijeg od gužve i vreve manhattanskog života. Odlično osvijetljeni apartman ima nekoliko Le Corbusier stolica, stolić, radni stol – i gotovo ništa drugo. To je to; osim knjiga, knjiga i još malo knjiga

Massimiliano i Doriana Fuksas

Foto: Aki Furudate

Talijanski arhitekti Massimiliano i Doriana Fuksas svoj dom, osim u Italiji, imaju i u Parizu. Nalazi se na jednoj od najslavnijih gradskih javnih površina, Place des Vosges. Minimalistički prostor ispunjen je izvornim Jean Prouvé namještajem i umjetničkim djelima širokog raspona. Minimalistički, ali na jaaako visokoj nozi.

Marcio Kogan

Fotografije: Romulo Fialdini

Brazilski arhitekt Marcio Kogan živi na 12. katu stambene zgrade koju je sam dizajnirao. Zgrada puca prema gore, tj. prema nebu, odražavajući svijetle, slobodne prostore Brazila. Gledajući interijer, Koganov stan je ispunjen ekscentričnostima. Koncertni klavir u sredini sobe funkcionira djelomično kao stolić za kavu, a police i površine zidova prekrivene su vješto odabranim suvenirima, igračkama i dragim uspomenama ovog arhitekta.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:28