MANJE JE VIŠE

Pogledajte jedan potpuno drugačiji božićni izlog u Zagrebu. Mi smo očarani...

 Ustupljene fotografije
Poznati slikar i grafičar Danijel Srdarev je za showroom dizajnerskog namještaja umjesto klasičnih blagdanskih ukrasa izradio prekrasan mobil s pticama

Ovih dana gradovi su prepuni raskošnih blagdanski uređenih izloga, no prave znalce i ljubitelje dizajna ovih dana posebno privlači onaj u zagrebačkom showroomu Intera u Ulici kralja Držislava 8. U njemu se umjesto šarene jelke i bezbroj sjajnih kuglica nalazi prekrasna blagdanska instalacija našeg poznatog slikara i grafičara Danijela Srdareva.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Umjetnik je instalaciju napravio vođen krilaticom velikog Mies van der Rohea "Less is more" (manje je više), a sastoji od nekoliko velikih mobila na kojima prevladavaju motivi ptica. Izrađene su od šperploče furnirane različitim vrstama drva (jasen, breza, orah…) kako bi se postigle različite teksture istaknute kolažiranjem i ljepotom drva u kombinaciji s nekoliko amorfnih bojanih formi. Kinetička skulptura - mobil, onaj je koji se kreće - giba, a simboliku ptice ili kruga svi poznajemo.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

- Božićno vrijeme trebalo bi biti vrijeme skromnosti i artikulacije nekih drugih zaboravljenih vrijednosti, a ne samo potrošnje i razmetljivosti. Više je naravno uvijek više ako se možete indentificirati s tim. Minimalistička akromatska instalacija odgovara filozofiji i habitusu vlasnika kao i mom osobnom, a dobar je kontrapunkt s proizvodima koje se mogu pronaći u Interi - kaže Srdarev, koji je suradnju s Interom započeo prije više od deset godina kroz izlaganje slika. Jedna njegova slika velikih dimenzija naziva "Swallows" trenutačno je izložena u showroomu, a na nju se nadovezuje i postavljena instalacija.

image

Slikar i grafičar Danijel Srdarev u svom ateljeu

GORAN MEHKEK/CROPIX

- Suradnju u osmišljavanju scenografije za izloge u ovo predblagdansko vrijeme u dogovoru s vlasnicima započeli smo prošle godine, kada su u izlogu bili sobovi izrađeni od žice i gaze premazane gipsom - kaže Danijel Srdarev.

Suradnja se očito uspješno nastavlja, na zadovoljstvo svih ljubitelja dizajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:04