Kako se oblikuje svjetlo

Predstavljamo kolekciju Baluna studija Grupa

 

Hrvatski dizajneri Filip Despot, Ivana Pavić i Tihana Taraba iz renomiranog dizajn studija Grupa rade punom parom, a upravo su predstavili novu kolekciju zanimljiva naziva Baluna. Riječ je o kolekciji ručno rađenih rasvjetnih tijela na kojoj su intenzivno radili protekle dvije godine, a finalnim su rezultatom, kažu nam, i više nego zadovoljni te s nestrpljenjem očekuju reakcije struke i javnosti.

- Kolekcija Baluna nudi šest različitih proizvoda uz više namjena i mogućnosti korištenja: manja stolna svjetiljka funkcionira i kao zidna, a veliki zidni i stropni model, zahvaljujući teleskopskoj cijevi, mogu se brzo i jednostavno dužinom prilagoditi želji i potrebi korisnika - objašnjava dizajnerski trojac i dodaje kako se, primjerice, stropna svjetiljka produžuje do čak dva metra pa se može postaviti iznad stola blagovaonice, ali i iznad manjeg pomoćnog stolića, pokraj uzglavlja kreveta ili, pak, kao vertikalna intervencija u unutrašnjosti prostora, naglašavajući ili dijeleći prostor. Produživanjem zidne svjetiljke njezina uloga od ambijentalne postaje funkcionalna, bilo da je riječ o čitanju, radu ili blagovanju.

- Kod svih modela Baluna, zahvaljujući sjenilu na staklenoj kugli koja se rotira za 360 stupnjeva, lako se utječe na direktno ili indirektno osvjetljenje prostora u kojem se svjetiljka nalazi - ističu. Dizajniranjem Balune cilj im je bio, kažu, oblikovati svjetlo.

PUHANO STAKLO

- Svjetlo ispunjava prostor i utječe na raspoloženje, a mi smo željeli preuzeti kontrolu nad ovim procesom. Pažljivo smo birali staklenu kuglu koja na Baluni ima ulogu difuzora, imajući u vidu način na koji raspršuje svjetlo i kakav je osjećaj dodirnuti je. Kugla je proizvedena od ručno puhanog opalnog stakla iz svjetski poznate tvornice u Italiji.

Njezina je površina glatka, dodir prstiju ne ostavlja trag, a spoj s tijelom svjetiljke je besprijekoran. Kao izvor svjetla unutar kugle odabrali smo LED žarulju koja osigurava savršenu raspršenost osvjetljenja, bez vidljivih razlika u njezinu intenzitetu - priča Filip Despot, jedan od dizajnera, i otkriva kako je posebno ponosan na to što su pritom svi konstruktivni dijelovi ostali skriveni, nevidljivi. - Izuzetno važno bilo nam je stvoriti elegantno, homogeno tijelo bez vidljivih dijelova i žica - komentira.

Osim estetskog dijela ove kolekcije koja je neosporna, važno je naglasiti kako su se dizajneri iz kolektiva Grupa ovaj put uhvatili u koštac sa svim funkcionalnim detaljima kolekcije i razvili ih od nule do savršenstva, unatoč tome što tržište već nudi gotove dijelove za rasvjetna tijela. Primjer je i dimer za kontrolu intenziteta svjetla, koji su hrvatski stručnjaci za elektroniku razvili posebno za kolekciju Baluna.

- Svaki detalj Balune prošao je kroz ruke majstora i dizajnera pa su i njezini funkcionalni dijelovi, uključujući prekidač za paljenje, strujni kabel te pjeskarene zatezne prstene, dizajnirani i izvedeni tako da se besprijekorno uklope u formu tijela svjetiljke. Čak je i površina svjetiljke dio tog funkcionalnog putovanja. Otkrivanjem promjena u površinskoj obradi dodirom, od glatke do pjeskarene teksture, sugerirana je i funkcija skrivena ispod površine - objašnjavaju dizajneri koji su takvom suptilnom komunikacijom definitivno postigli eleganciju tijela svjetiljke, naglašavajući svoje promišljanje o svakom detalju ove kolekcije.

IZLOŽBA

- Na kraju je, ipak, finalna uporaba proizvoda zbog svoje multifunkcionalnosti u prostoru prepuštena korisniku, što je u konačnici i najvažnije - zaključuju. Jučer se u zagrebačkoj HDD galeriji otvorila izložba Anatomija dizajna/Baluna dizajnerskog studija Grupa. Izložba se bavi evolucijom ove kolekcije, procesom njezina nastanka, bitnim dizajnerskim odlukama koje su je oblikovale te stvarima koje je dizajnerski studio naučio iz svega toga, kao i iz svojih prijašnjih projekata.

Više na www.grupaproducts.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 23:03